Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_87db1d9cff889f135001e3de3c4abbfc, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Grafiikat kertovat: Liikenne EU:n itärajalla räjähti kesällä – silti itäinen reitti on yhä vähiten käytetty tie Eurooppaan – Uutisalue

Grafiikat kertovat: Liikenne EU:n itärajalla räjähti kesällä – silti itäinen reitti on yhä vähiten käytetty tie Eurooppaan

Luvattomat rajanylitykset Euroopan unionin alueelle moninkertaistuivat kesällä 2021 niin sanotulla itäisellä reitillä. Sillä tarkoitetaan saapumista EU-alueelle esimerkiksi Romanian, Puolan tai Baltian-maiden kautta.

Muutaman kuukauden aikana tämän EU:n itäisen ulkorajan yli tuli luvatta useampi ihminen kuin viiden edellisen vuoden aikana yhteensä.

Tiedot käyvät ilmi Euroopan raja- ja merivartioston Frontexin ylläpitämistä tilastoista.

Luvaton rajanylitys tarkoittaa esimerkiksi, että maahantulijalla ei ole passia tai viisumia tai että hän on ylittänyt rajan virallisten ylityspaikkojen ulkopuolelta.

Suomen rajavartiolaitoksen mukaan kasvun syy on Valko-Venäjän kesällä aloittama hybridioperaatio. Maa pyrkii tarkoituksella ohjaamaan suuria määriä siirtolaisia EU:n rajoille.

Valko-Venäjä muun muassa helpotti viisumien saamista esimerkiksi Irakista käsin. Sen vuoksi yhä useampi pystyi saapumaan reittilennolla Valko-Venäjälle vaikkapa Pohjois-Irakin kurdialueelta.

Valko-Venäjällä jumissa olevat siirtolaiset ovat kertoneet, että paikalliset poliisit ovat johdattaneet heitä rajalle ja jopa auttaneet raja-aitojen leikkaamisessa.

Itäinen reitti on harvinaisin tie Eurooppaan

Vaikka EU:n itärajan kautta tulevien siirtolaisten määrä on viime vuodesta moninkertaistunut, se on edelleen vähiten käytetty luvaton reitti Eurooppaan.

Kun itärajojen yli on tämän vuoden aikana tullut luvatta noin 6 200 ihmistä, Välimeren keskiosan kautta heitä on saapunut 48 000.

Suurin osa itäisen reitin käyttäjistä on irakilaisia

Ennen kaikkea irakilaiset pyrkivät Eurooppaan EU:n itärajojen yli, eli käytännössä Valko-Venäjän kautta.

Frontexin mukaan noin kaksi kolmasosaa rekisteröidyistä, luvattomista rajanylittäjistä on tänä vuonna ollut irakilaisia.

Seuraavaksi eniten on afganistanilaisia, syyrialaisia ja eri Afrikan maista tulevia.

Irakista oli syksyyn asti mahdollista matkustaa suoralla lennolla Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin useita kertoja viikossa.

Vilkkainta Liettuan ja Puolan rajalla

Valko-Venäjältä siirtolaiset ovat pyrkineet sen naapurissa oleviin EU-maihin: Puolaan, Latviaan ja Liettuaan.

Eniten liikennettä on ollut Liettuan ja Valko-Venäjän rajalla. Frontexin mukaan Liettuassa rekisteröitiin elokuun loppuun mennessä yli 4 000 ihmistä (siirryt toiseen palveluun), jotka olivat tulleet rajan yli ilman papereita tai salaa. Myös Puolassa ylityksiä rekisteröitiin yli tuhat.

Molemmissa maissa luvattomistä ylityksistä kiinni jääneiden määrä putosi jyrkästi syyskuussa. Syynä olivat mahdollisesti suorien lentojen lopettaminen Irakista sekä kiristynyt rajavalvonta.

Lokakuussa määrien on kuitenkin raportoitu (siirryt toiseen palveluun) lähteneen uudestaan nousuun.

Suomeen tullut Valko-Venäjän kautta vain harva

Moni siirtolaisista pyrkii jatkamaan Valko-Venäjän naapurimaista muihin EU-maihin, kuten Saksaan. Sinne on Valko-Venäjän kautta saapunut jo 9 000 ihmistä tänä vuonna. (siirryt toiseen palveluun)

Osa heistä on päässyt esimerkiksi Puolan rajan yli huomaamatta, joten heidät on ensimmäisen kerran rekisteröity vasta Saksassa.

Suomeen sen sijaan on Valko-Venäjän kautta tullut vain hyvin harva.

Rajavartiolaitoksen mukaan Suomeen on saapunut Valko-Venäjän reittiä 30–35 ihmistä. Tähän on rajavartiolaitoksen mukaan laskettu sekä turvapaikanhakijat että “muuten Suomeen päätyneet”.

Maahanmuuttoviraston mukaan Valko-Venäjän kautta tulleet henkilöt olivat perjantaihin mennessä jättäneet 23 turvapaikkahakemusta.

Kansainvälisten sopimusten mukaan turvaa voi hakea myös ilman papereita

Frontexin tiedot rajanylityksistä perustuvat eri maiden viranomaisten luovuttamiin tietoihin.

Ne lrekisteröivät itse ihmiset, jotka ovat tulleet rajan yli ilman viisumia tai passia tai jotka ovat yrittäneet rajan väärästä kohdasta.

Epävakaista maista ei kuitenkaan aina ole mahdollista saada matkustusasiakirjoja tai sortava hallinto voi myös kieltäytyä myöntämästä niitä. Siksi kansainvälisten sopimusten mukaan turvaa on mahdollista hakea myös ilman papereita.

Lue lisää:

Source Link yle.fi