Haavisto luottaa avointen ovien politiikkaan Nato-prosessissa – Irlannin ulko­ministeri: ”Olisin yllättynyt, jos jäsenyyttä ei vahvistettaisi”

– Avointen ovien politiikan suojeleminen on tärkeä periaate Natolle, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kommentoi Suomen ja Ruotsin Nato-prosessin umpisolmua tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessaan yhdessä Irlannin ulko- ja puolustusministerin Simon Coveneyn kanssa.

Haaviston mukaan Naton lähestyvä huippukokous Madridissa on tärkeä hetki arvioida, missä Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessi menee. Viime viikon tiedotustilaisuudessaan Haavisto piti mahdollisena, että prosessi etenisi kesäkuun huippukokoukseen mennessä.

– Ei ole kyse vain Suomesta ja Ruotsista, jotka hakevat jäsenyyttä, vaan myös Natosta, jonka täytyy vahvistaa mekanisminsa uusien jäsenmaiden vastaanottamiselle.

Lue lisää: Haavisto junnaavista Nato-neuvotteluista Turkin kanssa: ”Ei lopullinen umpi­kuja – tietynlainen kiirastuli”

Haaviston mukaan myös Naton muut jäsenvaltiot yrittävät osiltaan ratkaista Suomen ja Ruotsin umpikujaa Nato-prosessissa. Ulkoministeri myös sanoi, että Turkin kritiikki koskee muitakin valtioita, sillä Suomen ja Ruotsin lainsäädäntö tai esimerkiksi turvapaikkapolitiikka ei juuri eroa muista jäsenmaista.

Irlannin ulkoministeri Coveney toivoi Suomelle ja Ruotsille ”kaikkea hyvää” jäsenyyskeskustelujen aikana.

– Olisin yllättynyt, jos maiden jäsenyyttä ei vahvistettaisi jossakin vaiheessa seuraavien kuukausien aikana.

Coveney sanoi, että Irlanti haluaa olla osa puolustuspoliittisia keskusteluja Euroopan unionissa. Hän lisäsi, että vaikka maa ei ole Naton jäsen, on Irlanti tehnyt paljon yhteistyötä myös puolustusliiton kanssa. Coveney toivoo, että maa voisi jatkossakin jatkaa näiden suhteiden varassa, vaikka hän ei pidä todennäköisenä, että Irlanti liittyisi Naton jäseneksi.

– En usko, että haemme Naton jäsenyyttä lähiaikoina.

Tilaisuudessa ulkoministereiltä kysyttiin myös Ranskan presidentti Emmanuel Macronin tuoreista kommenteista, joiden mukaan Venäjää tulee kohdella kunnioittavasti ja maata ei saa nöyryyttää, sillä taisteluiden loppuessa Venäjä voitaisiin saada poistumaan Ukrainasta ”diplomatian keinoin”.

Lue lisää: Kommentti: Miksi Macron nöyryyttää itseään? Ranskan Putin-pehmoilu suututti liittolaiset

Coveney sanoi ymmärtävänsä Macronin ajatuksen dialogin ylläpitämisestä tulitauon saavuttamiseksi. Samalla hän kuitenkin painotti, että Venäjä tulee tuomita sotarikoksista ja ukrainalaisia tulee tukea maansa puolustamisessa.

Myös Haavisto sanoi, että Venäjä on rikkonut sodan sääntöjä ja esimerkiksi Genevan sopimusta, joka koskee siviilien suojelemista sodan aikana.

Haavisto ja Coveney keskustelivat tapaamisensa aikana sodasta Ukrainassa. Haaviston mukaan Irlanti on vastaanottanut noin 33 000 ukrainalaista pakolaista, ja Coveney on itse majoittanut ukrainalaisia omassa talossaan.

Coveney kiitti Suomea erityisesti irlantilaisten tukemisesta Afganistanissa. Hänen mukaansa Suomen ja Irlannin ulkopolitiikassa on paljon samaa.

Ministerit keskustelivat myös Euroopan unionin ja Britannian suhteista, joissa brexit aiheuttaa edelleen vaikeuksia.

Source Link is.fi