Banner Before Header

Häkkänen ryöpytti Saarikkoa kovin sanoin: ”Rakentanut suomalaisten vuosi­­kymmenen pysyvän velkaantumisen varaan”

Varapuheenjohtaja Antti Häkkänen latasi kokoomuksen puoluejohdon kesäkokouksessa tulikuumia hiiliä valtionvarainministeri Annika Saarikon (kesk) päälle ennen kuun vaihteessa pidettävää hallituksen budjettiriihtä.

– Keskustan puheenjohtaja Saarikko on rakentanut tämä suomalaisten vuosikymmenen pysyvän velkaantumisen varaan. Keskusta jättää todella rumaan kuntoon Suomen hyvinvointiyhteiskunnan talouden perustan, ellei budjettiriihessä tehdä jotakin isoa käännettä.

Häkkäsestä koronaan ja Ukrainan kriisiin liittyvät toimet on ollut mahdollista rahoittaa tilapäisesti velalla, mutta hän suomi Saarikkoa ja hallitusta hallitsemattomasta velanotosta.

Häkkänen naljaili keskustan lähtenee hallitukseen, koska se katsoi saaneensa niin hyvät kynnyskysymykset hallitusohjelmaan. Budjettiriihi olisi Häkkäsestä viimeinen hetki keskustalle näyttää, että se kykenee toteuttamaan kaksi keskeistä kynnyskysymystään.

– Keskusta selitti hallitukseen lähtöään sillä, että he olivat saaneet niin hyvät kynnyskysymykset hallitusohjelmaan. Työllisyyspäätöksiä tehdään niin, että julkinen talous tasapainottuu kahdella miljardilla. Nyt VTV:n arvion mukaan ei ilmeisesti tasapainoitu ollenkaan, vaan velkaa otetaan laarit täyteen.

Häkkäsellä ei ollut suurta luottoa siihen, että kokoomuksen peräämä käänne nähtäisiin budjettiriihessä.

– Oli perin kummallista katsoa Saarikon tiedotustilaisuutta, jossa hän ei näistä sanallakaan maininnut. Hän heitti täkyn lapsilisistä, mutta miten velkakierre hoidetaan tai työllisyystoimet hoidetaan, niistä ei puhuttu mitään. Ne ovat sulaneet käsiin ja näyttää siltä, ettei niitä budjettiriihessä edes nosteta pääteemoiksi. Pääministerikään ei ole näistä kesän aikana maininnut mitään.

Häkkänen alleviivasi budjettiriihen olevan viimeinen paikka, jossa hallitus voi tehdä ”uskottavan velkaantumisen tiekartan”.

– Sitä ei vielä ole. Sitä ovat ekonomistit ja kokoomus pyytänyt. Budjettiriihessä olisi hyvä tehdä myös loput työllisyystoimet. Niistä on valtaosa tekemättä.

Häkkänen ilmeisesti viittasi esimerkiksi paljon esillä olleeseen ja kokoomuksen ohjelmasta löytyvään ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamiseen. Sen toteuttaminen on vasemmistohallituksessa on liki mahdotonta.

Kokoomuksen toinen varapuheenjohtaja Elina Valtonen.

Toinen varapuheenjohtaja Elina Valtonen oli huolissaan valtion paisuneesta velasta myös liittyen Nato-jäsenyyteen.

– Yksi keskeinen kysymys ensi hallituskaudella liittyen Suomen rooliin Natossa tulee olemaan se, miten näin mittavan alijäämäisestä valtiontaloudesta pystytään pidemmällä aikavälillä irrottamaan noin kaksi prosenttia bkt:sta puolustusmenoihin, mikä on Naton kynnyskysymys. Väliaikaisesti Suomi sen hävittäjähankinnan vuoksi ylittää.

Valtonen alleviivasi turvallisuuden olevan ykkösasia.

– Seuraavan hallituksen pöydällä keskeinen asia tulee olemaan se, mikä on Suomen rooli Natossa. Toinen keskeinen asia on luoda meille uusi ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja sen suunta Nato-jäsenyyden pohjalta, Valtonen hahmotti tulevaa hallituskautta.

Kokoomuksen puoluejohto aloitti kesäkokouksensa tänään seilaamalle Ahvenanmaalle. Puolueen omista askelmerkeistä 7,5 kuukauden päässä häämöttäviin eduskuntavaaleihin on määrä kertoa huomenna.

Source Link is.fi