Banner Before Header

Hallituksessa valmiutta lykätä hoitajamitoitusta – keskustalaiset väläyttävät aikalisää, SDP pitää viimeisenä keinona

Hallituspuolueissa on valmiutta harkita, että hoitajamitoituksen kiristämistä lykättäisiin.

Hoitajien määrää on tarkoitus lisätä portaittain niin, että huhtikuussa hoitajia olisi kymmentä vanhusta kohden seitsemän.

Hoitajamitoituksen kiristäminen on ollut yksi hallituksen keskeisistä hankkeista ja viime vaaleissa kaikkien puolueiden tavoitteena.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset edustajat esittävät lykkäyksen harkitsemista hoitoalan kriisin takia. Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi sekä kansanedustajat Hanna-Leena Mattila ja Pekka Aittakumpu sanovat tiedotteessaan, että ympärivuorokautisen hoidon hoitajamitoituksen kiristäminen on johtamassa hoitopaikoissa laittomaan tilaan ja jopa hoitopaikkojen sulkemiseen.

Ongelmaksi on noussut, mistä hoitajat saadaan, kun heitä ei tahdo riittää alalle nykyisinkään.

Ylen haastattelemat muiden hallituspuolueiden edustajat eivät sulje pois lykkäystä hoitajamitoituksen kiristämiseen.

RKP:n puheenjohtajan, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan hoitajamitoituksen nostamisen aikatauluun pitää suhtautua hoitajapulan takia realistisesti.

– Itse lähden siitä, että on varmasti syytä tarkasti katsoa, onko nyt käytännössä mahdollista toteuttaa tätä lakia niin kuin on ollut ajatus vai onko niin, että tarvittaisiin vähän lisäaikaa ylimenokautena.

Hoitajamitoitusta on ajanut näkyvästi päähallituspuolue SDP. Puolueessa lykkäystä pidetään viimeisenä keinona, jos hoitajamitoituksen kiristäminen uhkaisi johtaa vanhusten hoitopaikkojen sulkemiseen henkilöstöpulan takia.

– Jos henkilöstöä ei saada rekrytoitua lisää ja uhkana on, että joudutaan esimerkiksi sulkemaan vanhustenhoidon yksiköitä, se on asia, jota emme missään nimessä halua SDP:n ryhmässä, sanoo kansanedustaja Kim Berg (sd.).

Hän on SDP:n eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja.

Myös vihreissä hoitajamitoituksen lykkäämiseen suhtaudutaan nihkeästi.

– Se ei ainakaan ole ensimmäisenä meillä keinovalikoimissa. Vihreät on sitoutunut siihen, että hoitajamitoitus astuu porrastetusti voimaan, ja jos siihen lähdetään tekemään muutoksia, se vaatii laajempaa tarkastelua, sanoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Noora Koponen (vihr.).

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo odottaa esitystä sosiaali- ja terveysministeriöltä, jos siirtymäaikaa tarvitaan lyhyellä ajalla.

Saramo sanoo, että mahdollisen siirtymäajan tulee olla lyhyt, jotta ”kunnon mitoitus” saadaan voimaan niin nopeasti kuin mahdollista.

Vaihtoehtona laajentaa hoitajamitoituksen määritelmää

Ainakin SDP, vihreät ja vasemmistoliitto pohtisivat mieluummin muita keinoja hoitajamitoitukseen pääsemiseen kuin sen lykkääminen. Yksi vaihtoehto voisi olla hoitajamitoituksen määritelmän laajentaminen.

– Ensi sijassa tulisi etsiä keinoja esimerkiksi siihen, miten hoiva-avustajia voitaisiin käyttää joustavammin sellaisissa työtehtävissä, joihin ei välttämättä tarvita sairaanhoitajan tai lähihoitajan pätevyyttä, Kim Berg sanoo.

Myös vasemmistoliitto ja vihreät etsisivät ratkaisua hoiva-avustajista.

– Tuemme sitä, että hoiva-avustajien koulutusta lisättäisiin, sanoo Noora Koponen.

RKP:n Henriksson pohtisi sitä, onko hoitajamitoituksen määritelmä liian suppea vai pitäisikö sitä laajentaa.

– En lähde nyt itse määrittelemään, kuinka laaja sen pitäisi olla. Mutta tiedetään, että osaa henkilöstöstä, joka on paikalla hoiva- ja hoitolaitoksissa, ei lasketa siihen mukaan.

Lykkäämiselle korkea kynnys

Berg sanoo, että lykkäämiselle on SDP:ssä iso kynnys, koska puolue pitää hoitajamitoitusta yhtenä oleellisimpana elementtinä, jolla ihmisiä saadaan töihin hoivayksiköihin.

Berg painottaa, että lykkäämisellä siirrettäisiin ongelmaa, eikä ratkaistaisi tärkeintä asiaa eli hoitajien saatavuutta. Myös Jussi Saramo korostaa, että hoitajapula ei johdu mitoituksesta, joka päinvastoin voisi olla hänen mukaansa osa ratkaisua, kun alan työolot saataisiin kuntoon.

Vihreiden Koponen on samoilla linjoilla.

– Se työ, mitä hoivahenkilöstö tekee, on todella kuormittavaa, ja vastuu ja palkkaus eivät tällä hetkellä kohtaa. Ajattelen, että tämä on se iso ongelma kriisin taustalla eikä niinkään hoitajamitoitus itsessään.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 12. elokuuta kello 23:een saakka.

Source Link yle.fi