Banner Before Header

Hallitus ehdottaa kaikille 17-vuotiaille mahdollisuutta ajokorttiin – asiantuntijat pitävät ideaa huonona

Hallitus on esittänyt liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd) johdolla ajokorttilain uudistusta. Uusi laki takaisi 17-vuotiaille mahdollisuuden ajaa ajokortti ilman erillistä poikkeuslupaa. Lakiesityksessä 17-vuotiaiden ajokorttilupaa varten tarvittaisiin ainoastaan huoltajan suostumus.

Mikäli uudistus tulee voimaan, liikenteessä autoilevien alaikäisten määrä voi kasvaa vuosittain kymmenillätuhansilla. Sekä poliisi että Liikenneturva pitävät lakimuutosta huonona, sillä se heikentäisi liikenneturvallisuutta ja lisäisi onnettomuuksien määrää.

Liikenneturvan tiimipäällikön Tomi Niemen mukaan alaikäisten liikenneonnettomuudet nousevat valitettavasti esiin tilastoissa.

– Vuonna 2018 tuli voimaan lakimuutos, jossa poikkeuslupien ehtoja helpotettiin. Sen jälkeen alaikäisten ajamat onnettomuudet ovat lisääntyneet, Niemi toteaa.

Uudistukseen on ottanut kantaa muun muassa vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen, joka ei myöskään tue ajokorttilain uudistusta.

– Esitystä on puolustettu muun muassa lupakäsittelyn sujuvoittamisella. Jos esitys etenee, valvonta tulee vaatimaan enemmän resursseja kuin lupakäsittelyssä säästetään, Holopainen sanoo tiedotteessaan.

Pyry Takala Liikenne- ja viestintäministeriöstä sanoo, että uudistusta suunnitellessa on tiedostettu, että valvonta vaatii resursseja. Hänen mukaansa valvonta on tarkoitus toteuttaa osana normaalia liikennevalvontaa.

– Liikenne- ja viestintävirastolle tulee paljon painetta lupahakemusten käsittelystä. Mikäli lupahakemuksista voitaisiin luopua, se säästäisi meidän hallinnonalan puolella runsaasti viranomaisresursseja, Takala sanoo.

Takalan mukaan uudistuksen taustalla on pyrkimys parantaa nuorten liikenneturvallisuutta. Hän sanoo, että nykymuotoisella poikkeuslupamenettelyllä ei ole voitu vaikuttaa liikenneturvallisuuteen, sillä valtaosalle luvan hakeneista myös myönnetään lupa.

– Uudistus säilyttäisi 17-vuotiaiden mahdollisuuden liikkua itsenäisesti autolla esimerkiksi opintoihin tai töihin. Ajo-oikeuteen tulisi kuitenkin merkittäviä rajoituksia, joilla pyritään parantamaan turvallisuutta nykyiseen verrattuna, Takala sanoo.

Holopainen puolestaan huomauttaa tiedotteessaan, että suuri osa nuorista asuu pääkaupunkiseudulla ja liikkuu sujuvasti ilman autoa tai mopoautoa.

– Ei ole järkevää toteuttaa automaatiota, joka lisää onnettomuusriskejä myös kaupunkialueilla, Holopainen sanoo.

LIIKENNETURVAN Tomi Niemen mukaan yleisin syy nuorten vakaviin liikenneonnettomuuksiin on tieltä suistuminen. Liikenneturvan vuoden 2019–2021 koonnista selviää, että 41 prosenttia alaikäisten liikenneonnettomuuksissa aiheutuneista henkilövahingoista johtuu tieltä suistumisesta.

– Esimerkiksi mutkaan ajetaan tilanteeseen sopimattomalla nopeudella ja auto lähtee hallinnasta, Niemi sanoo.

Nuorten kuskien liikenneonnettomuuksiin vaikuttavat Niemen mukaan myös muun muassa päihteiden käyttö, turvavöiden käyttämättömyys ja kyydissä olevien painostus.

Hallituksen lakiesitykseen sisältyy myös joitain rajoituksia. Esityksen mukaan 17-vuotias ei saisi ajaa henkilöautolla puolenyön ja aamuviiden välillä ja 17-vuotias nuori voisi kuljettaa autolla kerrallaan ainoastaan yhtä matkustajaa.

Kansanedustaja Holopaisen mukaan käyttörajoitukset voitaisiin toteuttaa, mutta 17-vuotiaiden ajokortti tulisi rajata vain sitä tarvitseville kuten tällä hetkellä.

Niemi on samalla kannalla.

– Alaikäiset ansaitsevat yhteiskunnan tasolta myös suojelua. Tutkimustiedon valossa 17-vuotiailla kehitys on enemmän kesken kuin 18-vuotiailla. Emme kannata Liikenneturvassa ajokortti-iän laskemista 17 vuoteen, sillä siihen liittyvät rajoitukset ovat monin tavoin riittämättömiä, Niemi sanoo.

Tällä hetkellä ikäpoikkeuslupa voidaan myöntää 17-vuotiaalle nuorelle, jos siihen on erityinen syy.

Erityisiä syitä poikkeusluvan saamiseen ovat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan muun muassa pitkät etäisyydet tai puuttuvat joukkoliikenneyhteydet, jotka hankaloittavat nuoren pääsemistä kouluun, työhön tai tavoitteelliseen harrastukseen. Syynä voi olla myös hakijan terveydelliset syyt, jotka hankaloittavat kulkemista.

Ilta-Sanomat on uutisoinut useista alaikäisten liikenneonnettomuuksista viime vuosina.

Esimerkiksi marraskuussa Ilta-Sanomat kertoi tapauksesta, jossa 17-vuotias henkilöauton kuljettaja kuoli liikenneonnettomuudessa Kuopiossa, kun hän menetti ajoneuvon hallinnan ohitustilanteessa ja suistui ulos tieltä törmäten puuhun.

Menehtyneen kuljettajan muistoksi järjestettiin Kuopiossa suuri muistoajo, johon osallistui yli 200 ajoneuvoa. Autoletka lähti illan pimeydessä kello 20 aikaan liikkeelle Aallonmurtajalta Kuopion keskustasta, ja autot kulkivat Hulkontien onnettomuuspaikan kautta Matkuksen parkkipaikalle.

Tieltä suistuminen toistuu alaikäisten kuskien onnettomuuksissa. Liperissä, Joensuun tuntumassa heinäkuussa 2021 tapahtuneessa onnettomuudessa menehtyi 17-vuotias mies.

Poliisi kertoi tuolloin Ilta-Sanomille, että nuori kuski oli ajanut ilmeisen kovaa vauhtia Kuopion suunnasta ja ajautunut toistaiseksi tuntemattomasta syystä kaistoja erottavien kaiteiden väliin, ja kuljettaja oli lentänyt autosta ulos.

Poliisin mukaan ensimmäinen partio oli nopeasti tapahtumapaikalla ja havaitsi moottoritien kaistojen välissä tulessa, katollaan olevan ajoneuvon. Poliisipartio aloitti alkusammutuksen, mutta palo saatiin kokonaan sammumaan vasta pelastuslaitoksen saavuttua paikalle.

Syksyllä 2020 huomiota herätti Orimattilan traaginen tapaus, jossa 17-vuotias kuljettaja törmäsi koko tien vallanneeseen leikkuupuimuriin ja kuoli silmänräpäyksessä. Kuljettaja oli saanut edeltävänä keväänä ajokortin poikkeusluvalla.

Toukokuussa Ilta-Sanomat kertoi, että Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi puimuria ajanutta 53-vuotiasta maanviljelijää vastaan nostetun kuolemantuottamus­syytteen, mutta tuomitsi hänet liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sakkoihin.

Viljelijän mukaan henkilöauton nuori kuljettaja ei ollut katsonut eteensä, vaan oikealle ajaessaan. Onnettomuuspaikalta ei löytynyt lainkaan jarrutusjälkiä. Lisäksi henkilöauto oli ollut osittain vastaantulevalla kaistalla.

Törkeää kuolemantuottamusta arvioidessaan oikeus toteisi, että onnettomuuden syntymiseen vaikutti nuoren autoilijan havainnointivirhe. Puimurikuski ei itse ajossa tehnyt ajovirhettä eikä hänellä ollut mahdollisuutta väistää autoilijaa. Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan nuoren kuljettajan olisi pitänyt pystyä pysäyttämään auto ennen törmäystä.

Source Link is.fi