Banner Before Header

Hallitus haluaa kohentaa valtion Ahvenanmaa-suhteita: Ruotsin kielen taidoissa ja viestinnässä on parannettavaa, sanoo oikeusministeri Henriksson

Hallitus pyrkii parantamaan yhteydenpitoa Ahvenanmaan itsehallintoon ja lisäämään ministeriöiden Ahvenanmaa-osaamista. Valtioneuvosto hyväksyi uuden Ahvenanmaa-strategian yleisistunnossaan eilen torstaina.

Strategian tavoitteena on parantaa luottamusta Ahvenanmaan ja valtionhallinnon välillä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan esimerkiksi koronaviruspandemia osoitti sen, että jokaisessa ministeriössä on syytä miettiä, miten Ahvenanmaahan pidetään yhteyttä sujuvasti ja riittävän ajoissa.

– Kun on tällainen suhde, sitä pitää vaalia koko ajan ja sen eteen pitää tehdä työtä, sanoo Henriksson.

Ahvenanmaa-tietämys on hyvällä tolalla oikeusministeriössä, jossa maakunnan asioita käsitellään joka tapauksessa jatkuvasti, kertoo oikeusministeriön yksikönpäällikkö Corinna Tammenmaa. Muissa ministeriöissä haasteita löytyy. Tammenmaan mukaan parantamisen varaa löytyy käytännössä joka ministeriöstä.

Yksi pullonkaula on ruotsin kielen osaaminen. Se on Tammenmaan mukaan heikentynyt valtionhallinnossa tuntuvasti viime vuosikymmeninä. Strategian mukaan kaikki yhdeydenpito Ahvenanmaan kanssa on tarkoitus käydä ruotsiksi.

– Ahvenanmaalta tulee välillä signaaleja, että kaikkia asiakirjoja ei ole käännetty ruotsiksi tai heillä on vaikeuksia keskustella asioista, Henriksson kertoo.

Asiakirjojen kääntämiseen tarvittaisiin Henrikssonin mukaan lisää resursseja, sillä sitä ei voi jättää pelkästään kaksikielisten valtion virkamiesten vastuulle.

Valtionhallinnon ruotsin kielen osaamista voidaan kohentaa muun muassa rekrytoinneilla ja koulutuksilla, Henriksson sanoo.

Demilitarisaatioon ei puututa

Nyt laadittava Ahvenanmaa-strategia on ensimmäinen Ahvenanmaan itsehallinnon historian aikana. Henriksson iloitsee siitä, että ensimmäinen strategia valmistuu juuri nyt: parhaillaan vietetään Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlavuotta, joka huipentuu ensi viikolla 9. kesäkuuta.

– Ahvenanmaa on tärkeä osa Suomea, ja sen itsehallinto on edelleen ainutlaatuinen ratkaisu maailmassa, sanoo Henriksson.

Strategia ei puutu Ahvenanmaan demilitarisaatioon, joka on noussut puheenaiheeksi Ukrainan sodan myötä.

– Ei ole syytä muuttaa nykyistä tilannetta. Se pohjautuu sopimuksiin, joissa on mukana myös muita maita, Henriksson toteaa.

Itsehallinto antaa ahvenanmaalaisille oikeuden säätää lailla omista sisäisistä asioistaan ja vaikuttaa maakunnan budjettiin. Lainsäädäntövaltaa Ahvenanmaalla käyttää maakuntapäivät ja ylintä toimeenpanovaltaa maakunnan asioissa käyttää maakuntahallitus.

Lue myös:

Ahvenanmaalaiset nuoret luottavat Suomen puolustukseen: ”Mediassa puhutaan Itämeren saarten olevan alttiita sotatoimille, mutta se ei pelota minua”

Yle Rec: Miksi Venäjä valvoo Ahvenanmaalla?

Totta vai tarua Ahvenanmaan geopoliittisesta historiasta – testaa tietosi!

Ahvenanmaa – nappula suurvaltojen pelissä, audiosarja Yle Areenassa

Source Link yle.fi