Banner Before Header

Hallitus haluaa tietyille turvapaikanhakijoille pikakäsittelyn ja aidatun alueen

Orpon hallitus valmistelee rajamenettelylakia, joka nopeuttaisi perusteettomien turvapaikkahakemusten käsittelyä ja hakijoiden maastapoistamista.

Kolme polkupyörää työntävää ihmistä ja kaksi rajavartijaa itärajalla Kuhmossa 20.22.2023.

Viime kesän jälkeen Suomeen on tullut noin 1 300 turvapaikanhakijaa Venäjältä. Raja on tällä hetkellä kiinni. Kuvassa kolme polkupyörää taluttavaa henkilöä ja rajavartioston henkilöstöä Kuhmon Vartiuksen rajanylityspaikalla 20. marraskuuta 2023. Kuva: Risto Ukkonen / Yle

Osa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista joutuu tulevaisuudessa odottamaan hakemuksen käsittelyä suljetulla alueella, jos hallituksen kaavailema lakihanke toteutuu.

Uusi laki antaisi viranomaisille mahdollisuuden käsitellä perusteettomilta vaikuttavat turvapaikkahakemukset nopeutetussa menettelyssä ja niin, että turvapaikanhakijan liikkumista rajoitettaisiin merkittävästi.

Käytännössä henkilö joutuisi odottamaan hakemuksen käsittelyä suljetulla alueella, jolta hän ei saisi poistua.

– Ei olisi oikeutta liikkua Suomessa eikä täältä myöskään muualle Eurooppaan. Se on pihvi tässä menettelyssä, sanoo sisäministeriön maahanmuutto-osaston johtava asiantuntija Sanna Montin.

Rajamenettelylain avulla Suomesta saataisiin nopeasti pois henkilöt, joilla ei ole hyväksyttävää perustetta hakea turvapaikkaa.

– Tarkoitus on, että perusteettomat hakemukset saadaan käsiteltyä nopeasti ja maasta poistaminen tehtyä mahdollisimman nopeasti, Montin toteaa.

Gammal tegelbyggnad i flera våningar.

Nopeutettuun turvapaikkaprosessin joutuvat on tarkoitus sijoittaa esimerkiksi tänne Joutsenon vastaanottokeskukseen, jonka alueelta he eivät saisi poistua. Kuva: Linda Söderlund / Yle

Vaaralliset henkilöt pikakäsittelyyn

Nopeutettu käsittely tarkoittaisi sitä, että hakemus käsitellään neljän viikon aikana.

Menettelyä voitaisiin käyttää sellaisiin turvapaikanhakijoihin, jotka todennäköisesti saavat kielteisen päätöksen ja joiden voidaan katsoa olevan vaaraksi Suomen kansalliselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle.

Mutta miten viranomaiset voivat tietää, onko jonkun henkilön turvapaikkahakemus mahdollisesti perusteeton?

– Hakija esittää [maahan tullessaan] perusteita, jotka ovat epäuskottavia, sanoo erityisasiantuntija Eeva-Maija Leivo sisäministeriön maahanmuutto-osastolta.

Henkilöiden vaarallisuutta voitaisiin arvioida rajavartiolaitoksella olevien tietojen perusteella.

Sisäministeriön mukaan nopeutettuun turvapaikkaprosessiin laitettuja turvapaikanhakijoita voitaisiin pitää Joutsenon vastaanottokeskuksessa, joka aidattaisiin.

Uusi laki ei helpottaisi nykytilannetta

Venäjän rajan yli Suomeen on tullut kesän jälkeen yli 1 300 turvapaikanhakijaa. Suomen valtiojohdon mukaan Suomeen kohdistuu hybridivaikuttaminen, jossa käytetään hyväksi turvapaikanhakijoita.

Valmisteilla oleva laki ei toisi helpotusta tämän hetkiseen tilanteeseen, koska uusi laki kohdistuisi niihin henkilöihin, jotka ovat ylittävät lakimuutoksen jälkeen Suomen rajan ja hakevat turvapaikkaa.

Rajamenettelyä voitaisiin käyttää EU:n ulkorajalla tai sen läheisyydessä. Suomen ulkorajoja ovat itärajan lisäksi esimerkiksi kansainväliset lentokentät.

Sisäministeriön arvion mukaan rajamenettelyyn päätyisi ulkorajoilta noin 60–100 turvapaikkahakemusta.

– Tämä arvio perustuu normaalitilanteeseen, toteaa johtava asiantuntija Sanna Montin.

Rajamenettelylakia yritettiin saada voimaan jo Sanna Marinin (sd.) hallituksen aikana.

Sisäministeriö on valmistellut lakiehdotusta, joka esiteltiin tänään medialle. Petteri Orpon (kok.) hallituksen on määrä viedä lakiehdotus eduskuntaan huhtikuun puoliväliin mennessä.

Source Link yle.fi