Banner Before Header

Hallitus pohtii ensi viikolla venäläisten viisumien rajoittamista – tutkijoiden mukaan yhteisen EU-ratkaisun löytäminen on vielä epävarmaa

EU-maista ei ainakaan vielä löydy yksimielistä tukea sille, että venäläisten matkailua rajoitettaisiin laajentamalla pakotteita. Tutkijoiden mukaan EU:n yhteinen päätös olisi tehokkain vaihtoehto, mutta yksittäiset maat tekevät kovaa vauhtia jo omia ratkaisujaan.

Hallitus kokoontuu ensi viikon tiistaina pohtimaan venäläisten matkailun rajoittamista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on toivonut, että venäläisten lomailua rajoitettaisiin myös laajentamalla EU:n yhteisiä pakotteita. Hän ennakoi, että asia nousee esiin EU-huippukokouksissa, joista ensimmäinen varsinainen kokous on kalenteroitu lokakuulle.

Muun muassa Suomen ja Baltian maiden edistämä ajatus EU:n pakotteiden laajentamisesta osuu Keski-Euroopan lomakauteen, minkä takia sen saamaa kannatusta on vielä mahdotonta ennakoida.

Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettinen arvioi, että tavallisten venäläisten liikkuminen on niin tärkeää monille EU-maille, ettei vaadittavaa yksimielistä päätöstä ole ainakaan vielä näköpiirissä.

– Jos ajatellaan tavallisiin venäläisiin kohdistuvia matkustusrajoituksia, uskon, että tällä hetkellä Euroopassa sille ei ole 27 jäsenmaan keskuudessa täyttä tukea, Miettinen sanoo ja muistuttaa samalla, että moni maa ei ole ottanut asiaan vielä kantaa.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoi aiemmin viikolla suhtautuvansa varauksella siihen, että venäläisten matkustamista rajoitettaisiin laajasti.

Saksa on painottanut sitä, että koko Venäjän kansaa ei saa syyllistää presidentti Vladimir Putinin sodasta. Miettinen arvioi, että kielteisen kannan taustalla vaikuttaa myös se, että Saksa on juuri nyt varuillaan kaasutoimitusten jatkumisesta.

  Timo Miettinen  ,  Akatemiatutkija,  Helsingin Yliopisto, Pakotteet. Ukrainan sota,
Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettisen mukaan viimeisimmissä pakotepaketeissa on pyritty tilkitsemään aiempiin päätöksiin jääneitä aukkoja. Olisiko viisumikielto osa pakotelogiikkaa, on Miettisen mielestä toinen kysymys. Markku Rantala / Yle

”Ajatus kollektiivisesta syyllisyydestä ei päde”

EU-maat ovat kieltäneet venäläiskoneet ilmatilastaan, mutta maateitse unioniin pääsee edelleen Suomen, Viron ja Latvian kautta sekä Kaliningradista Liettuaan ja Puolaan.

Viron raja sulkeutuu useimmilta venäläisiltä ensi viikolla, kun maa lopettaa myöntämiensä viisumien hyväksymisen. Ulkoministeri Urmas Reinsalun mukaan se, että turistit pääsevät Schengen-alueelle Viron kautta on vastoin EU:n yhdessä sopimien pakotteiden periaatteita. Myös muut Baltian maat ja Puola ovat rajoittaneet viisumikäytäntöjään.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila toivoo, että päätöstä venäläisten lomailun rajoittamisesta ei tehtäisi tunnekuohussa vaan viileästi harkiten.

Mittavat viisumikiellot olisivat hänen mielestään haitallisia, koska mahdollisuus päästä länteen on Venäjän oppositiolle tärkeä henkireikä. Jo nyt venäläisen opposition tunnetut toimijat ovat esittäneet huolensa ikkunan sulkeutumisesta.

Tiukan linjan kannattajat ovat perustelleet lomailukieltoa sillä, että tavalliset venäläiset hyväksyvät hiljaa maansa sodan Ukrainassa.

Ajatus kollektiivisesta syyllisyydestä ei Lassilan mielestä kuitenkaan päde tilanteessa, jossa oppositio on murskattu eikä todellisia mahdollisuuksia protestointiin ole olemassa.

– Jos tämä retoriikka on näin yksioikoista, että lapsi menkööt pesuveden mukana, on se minusta moraalisesti väärin, mutta myös poliittisesti lyhytnäköistä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kuvattiin Tikkurilan aseman lähistöllä 4. maaliskuuta.
Myös vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi, että tehokkaimmat päätökset tehdään EU-tasolla. Tosiasia kuitenkin on, että valtiot tekevät nyt itsenäisiä päätöksiään, Lassila sanoo. Silja Viitala / Yle

Enemmistö venäläisistä ei lomaile ulkomailla

EU-puheenjohtajamaa Tšekin ulkoministeri Jan Lipavský on kannattanut viisumien myöntämisen lopettamista, koska se olisi tehokas pakote Venäjälle. Hän on kertonut esittelevänsä asian EU-maiden ulkoministereille elokuun lopussa epävirallisessa kokouksessa Prahassa. Samassa kokouksessa myös Suomi pyrkii tunnustelemaan EU-maiden kantoja. Epävirallisessa kokouksessa ei tehdä päätöksiä.

Suomen hallituksella ei ole vielä lopullista kantaa siihen, miten venäläisten lomailua pitäisi rajoittaa. Ulkoministeriössä on selvitetty erilaisia vaihtoehtoja, joista yksi on käytännössä hankaloittaa turistiviisumin saamista. Hallituksen on tarkoitus punnita vaihtoehtoja tiistaina epävirallisessa iltakoulussa.

Suuttumus Venäjän käymästä sodasta Ukrainassa on Lassilan mielestä täysin ymmärrettävää, mutta matkailun tiukka rajaaminen voi kääntyä hänen mukaansa Putinin voitoksi. Viisumipäätös saadaan helposti näyttämään taas yhtenä esimerkkinä lännen epäluotettavuudesta.

Toive siitä, että rajan sulkeutuminen kasvattaisi tyytymättömyyttä Venäjän sisällä ja saisi ihmiset kääntymään Putinin hallintoa vastaan on Lassilan mielestä lapsellinen. Hän muistuttaa, että venäläisten suuri enemmistö ei lomaile ulkomailla, eikä päätös liikuta heitä millään tavalla.

Tosiasiassa rajan sulkeutuminen palvelisi todennäköisesti Venäjän pitkän ajan tavoitetta erkaantua lännestä. Ihmisten lomarahojen ja huomion pysyminen kotimaassa olisivat sen etu.

Lassila kannattaa ehdotusta korottaa viisumimaksuja ja ohjata niistä koituvat tulot Ukrainalle. Lisäksi Suomen rajalla olisi hänestä tärkeää muistuttaa sodasta.

– Pitäisin konkreettisena keinona sitä, että turistiviisumin ehtoja kiristetään. Se on kuitenkin eri asia kuin olla myöntämättä viisumeita ollenkaan, Lassila sanoo.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 15. elokuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Paineet estää venäläisten turistien pääsy EU:hun kasvavat – Saksa suhtautuu epäilevästi laajaan viisumikieltoon

Marin rajoittaisi venäläisten matkailua Euroopassa laajentamalla pakotteita – pääministeri valmistelee suomalaisia vaikeaan talveen

Hallitus hakee keinoja rajoittaa turistiviisumien myöntämistä venäläisille – Haavisto: perhe- ja työviisumit menisivät turistiviisumien ohi

Ylen kysely: Yli puolet suomalaisista lopettaisi turistiviisumien myöntämisen venäläisille

Lentokenttäkyydit Venäjältä Suomeen viedään Telegramissa käsistä – selvitimme, miten kyytivälitys toimii

Source Link yle.fi