Häviääkö hybridityöntekijä verovähennyksissä? Veronmaksajat: Työmatkakulujen omavastuuta voisi pienentää ja työhuonevähennyksiä kasvattaa

Lokakuun puolivälissä moni korona-ajan etätöitä tehnyt, palasi lähitöihin toimistolle, ainakin osittain. Useat siirtyivät hybridityöhön eli osa työstä tehdään edelleen etänä.

Tällä on jatkossa vaikutuksensa myös verovähennyksiin. Matkakuluista ei korona-aikana ollut paljon vähennettävää mutta etätyöstäkin aiheutuu kuluja, joita saa vähentää verotuksessa.

Esimerkiksi työhuonevähennys kuitenkin määräytyy etätyöpäivien perusteella. Jos tekee etätyötä yli puolet vuoden työpäivistä, kaavamainen työhuonevähennys on 900 euroa. Jos tekee etätyötä säännöllisesti enintään puolet työpäivistä, vähennyksen määrä on 450 euroa ja satunnaisesti tekevällä 225 euroa.

– Tässä tietenkin kannattaa huomioida se, että jokaisen automaattisesti palkkatuloista saama tulonhankkimisvähennys on 750 euroa. Jos tekee esimerkiksi enintään puolet etätyötä, niin silloin täytyy olla muitakin tulonhankkimiskuluja, että ne ylittävät tämän 750 euron rajan, johtava veroasiantuntija Kirsi Tuunala Verohallinnosta sanoo.

Tällaisia kaavamaisen työhuonevähennyksen päälle laskettavia kuluja ovat kustannukset nettiyhteyksistä ja työvälineistä.

Moni hybridityöhön siirtynyt joutuu viimeistään nyt ostamaan kodin etätyöpisteelle esimerkiksi oman näytön ja näppäimistön, jos ne täyden etätyön aikana olivat lainassa työpaikalta. Verotuksessa ne kannattaa kuitenkin vähentää vasta, jos 750 euron tulonhankkimisvähennys ylittyy.

Asunnon ja työpaikan välisissä matkakuluissakin omavastuu on 750 euroa, ja entistä useammalla tämäkään raja ei hybridityötä tehtäessä ylity.

Pitäisikö matkakulujen omavastuuta pienentää tai poistaa kokonaan?

Ovatko hybridityöntekijät väliinputoajia verovähennyksissä, ja mitä tilanteelle voisi tehdä?

Veronmaksajien lakiasiainjohtajan Kati Malisen mukaan työmatkakulujen omavastuuta pitäisi miettiä uudelleen.

– Pienennettäisiinkö omavastuuta vai voisiko harkita sitä poistettavaksi kokonaan?

Malisen mukaan asunnon ja työpaikan välisissä matkakuluissa on kyse matkustamisesta syntyneistä aidoista kustannuksista, jotka pienentävät työntekijän käteen jääviä tuloja.

– Verovähennys voisi huomioida tämän tilanteen paremmin.

Työmatkakulujen 750 euron omavastuun muuttaminen vaatisi lakimuutosta.

Veronmaksajien Kati Malisen mukaan heidän näkemyksensä on, että kaavamaisia työhuonevähennyksiä voisi nostaa. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Työhuonevähennyksen kasvattaminen on hybridityöhön siirryttäessä tarpeen

Koska hybridityö nyt yleistyy, monille syntyy kustannuksia siitä, että myös kodin työpisteeseen halutaan luoda pysyvästi hyvät työskentelymahdollisuudet etätyölle.

– Työhuonevähennyksen kasvattaminen tässä kohtaa olisi varmaan tarpeen, Malinen sanoo.

– Olisi hyvä miettiä, voisiko kaavamaisessa työhuonevähennyksessä olla useampi porras.

Verohallinnon Kirsi Tuunala kehottaa hybridityöntekijöitä pitämään kirjaa etätyöpäivistä, asunnon ja työpaikan välisistä matkoista ja säästämään kuitit hankinnoista. Kuva: Nella Nuora / Yle

Vielä ehdit muuttaa verokortin tulorajaa loppuvuodeksi mutta kiirehdi

Jos epäilee, että tuloja on tämän vuoden aikana kertynyt arvioitua enemmän, kannattaa tehdä muutosverokortti, ettei joulukuun palkkaa veroteta korkeamman lisäprosentin mukaan.

Tämän vuoden verokorttiin voi tehdä muutoksia joulukuun puoleen väliin saakka OmaVerossa.

– Vielä ennättää siis tarkistaa loppuvuoden tulorajan tai vähennysten ajantasaisuuden, mutta kannattaa toimia pikaisesti, Kirsi Tuunala muistuttaa.

– Työnantajalta kannattaa aina varmistaa, mihin mennessä verokortti tulee toimittaa, jotta palkanmaksaja ennättää huomioida muutoksen. Palkanmaksupäivähän voi olla esimerkiksi kuun alussa, puolivälissä tai lopussa.

Source Link yle.fi