Banner Before Header

Hehkeä iho ihotautilääkärin täsmäohjeilla – tietty keino on ”ehdoton ykkönen”

Moni meistä haaveilee hyvästä ihosta ja moni on myös valmis panostamaan sen hoitoon. Kaikki keinot eivät kuitenkaan ihon hoidossa auta – kun taas jotkut toiset voivat auttaa merkittävästi.

Hyväkuntoinen iho on terve, eikä siinä ole ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä tai ihosairauksia.

Täydellistä ihoa on tuskin kellään, sillä harvassa ovat he, joiden kasvoilla ei näkyisi esimerkiksi auringon jättämiä jälkiä. Lähes jokainen suomalainen myös kärsii jossain vaiheessa elämäänsä jostain ihosairaudesta, kuten aknesta tai atooppisesta ihosta.

Ihon kunnon kannalta ehdottomasti tärkeintä on auringolta suojautuminen, Aavan ja Ihosairaalan ihotautilääkäri Ville Kiiski sanoo. Aurinko aiheuttaa eniten ihon ulkoista ikääntymistä ja tekee ihon pinnasta kuivan, kirjavan, punakan sekä epätasaisen värisen.

– Osa ihmisistä maksaa satoja euroja ihonhoitotuotteista ja menee sitten rannalle grillaamaan ihoaan, Kiiski huokaa.

Kannattaa huolehtia erityisesti riittävästä kosteutuksesta, sillä se ennaltaehkäisee ihon vanhenemista.

10 keinoa, joilla oikeasti vaikutat ihon kuntoon

1. Suojaudu auringolta

Riittävä aurinkosuoja on ihonhoidon ehdoton ykkönen. Sitä tulisi käyttää lähes koko vuoden ajan, muutamaa kaamoskuukautta lukuun ottamatta.

Purkin hinta ei ratkaise suojauksen tehoa, joten kannattaa valita tuote, joka sopii omalle ihotyypille ja on miellyttävä käyttää. Suojakertoimen pitäisi olla kesällä yli 50 ja talvellakin mieluiten vähintään 30. Lisäksi aurinkosuojatuotteessa tulee olla UVA-merkintä, sillä SPF-luku kertoo vain UVB-suojan määrästä, ja juuri UVA-säteily vanhentaa ihoa.

2. Lopeta tupakointi ja minimoi alkoholinkäyttö

Tupakointi vanhentaa ihoa ja supistaa pintaverisuonia, mikä tekee ihosta harmahtavan ja kalpean. Liiallinen alkoholinkäyttö puolestaan saa kasvot punoittamaan ja voi pahentaa tai laukaista ihosairauksia. Osalla runsas alkoholinkäyttö lisää ihon rasvoittumista ja tali-ihottuman riskiä. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä lopettaa.

– Suotuisan vaikutuksen näkee kasvoillaan aivan varmasti, Kiiski vakuuttaa.

3. Vaali untasi

Jos tavoittelee kaunista ihoa, kannattaa arvostaa yöuniaan. Liian vähäinen uni voi pahentaa iho-ongelmia. Laita siis pää tyynyyn riittävän ajoissa, ja ihosi kiittää.

4. Syö laadukasta ja terveellistä ruokaa

Kun ruokavalio on riittävän monipuolinen, myös iho saa tarvitsemansa. Liioitella ei silti kannata, sillä se, mikä on elimistölle terveellistä muutenkin, tekee hyvää myös iholle. Kokeile esimerkiksi Välimeren ruokavaliota, joka sisältää paljon pehmeitä rasvoja, kalaa ja kasviksia.

Kallis purkki ei automaattisesti takaa hyviä tuloksia.

5. Vältä stressiä

Helpommin sanottu kuin tehty! Stressin hallintaan kannattaa silti etsiä itselleen toimivia keinoja, sillä stressi tekee pahaa myös iholle ja voi pahentaa ihosairauksia, kuten aknea, atooppista ihottumaa ja psoriasista. Stressaaja voi myös saada ryppyjä kasvoihinsa muita aiemmin.

6. Kosteuta

Ihonhoitotuotteisiin pätee Kiisken mukaan sama kuin aurinkosuojaan: kallis purkki ei takaa hyviä tuloksia. Ihoaan kannattaa hoitaa ihotyypilleen sopivilla tuotteilla ja huolehtia erityisesti riittävästä kosteutuksesta, sillä se ennaltaehkäisee ihon vanhenemista.

7. Vitamiinit A ja C

A-vitamiinijohdannaiset, eli retinolit, voivat vähentää ihoon jo syntyneitä valovaurioita ja hidastaa ihon ikääntymistä. Lisäksi ne parantavat ihon rakennetta ja tasoittavat sen väriä. A-vitamiinituotteita tulee käyttää illalla, sillä A-vitamiini hajoaa valon vaikutuksesta.

Myös C-vitamiini tekee hyvää iholle. Optimaalinen ihonhoitorutiini voisikin Kiisken mukaan kuulua näin: hyvä kosteusvoide ja aurinkosuoja, hyaluronihapposeerumi, aamuisin C-vitamiinia sisältävää tuotetta ja iltaisin voidetta, jossa on riittävästi A-vitamiinia.

8. Hoida tulehdus

Lieväkin tulehdus ihossa kannattaa hoitaa kuntoon, sillä tulehdus haittaa ihon toimintaa ja saa sen näyttämään ikäistään vanhemmalta. Ihosairauden hoitamista ei kannata lopettaa liian aikaisin, sillä silloin oireet todennäköisemmin palaavat, eikä tulehduksestakaan pääse eroon.

9. Hymyile

Kaunista ihoa voi tavoitella myös täysin ilmaiseksi. Käännä suupielet hymyyn, sillä hymylihakset vetävät kasvoja ylöspäin. Kasvoilla näkyvät ilmeet todella vaikuttavat siihen, millä tavalla iho vanhenee.

10. Jos harkitset esteettisiä hoitoja, ota ne ajoissa

Ikääntymisen merkkejä on mahdollista hidastaa, etenkin, jos työhön ryhtyy riittävän ajoissa. Mahdollisia esteettisiä hoitoja ovat esimerkiksi mikroneulaus, hyaluronihappopistokset ja laserhoidot.

– Monilla on se harhaluulo, että kun vain satsaa kalliiseen ihonhoitoon, saa tuloksia. Mielestäni on kuitenkin hyvä kertoa rehellisesti, etteivät näkyvimmät tulokset synny rasvoilla ja seerumeilla, Kiiski sanoo.

Älä usko näitä!

1. Veden juominen

Ylenpalttinen veden juominen ei asiantuntijan mukaan auta ihonhoidossa.

– Maailmassa ei ole yhtä ainoaa tutkimusta, joka näyttäisi, että vettä pitäisi juoda litrakaupalla päivässä. Terveen ihmisen elimistö pitää itse huolta nestetasapainosta ja muistuttelee juomisesta janontunteella, Kiiski sanoo.

2. Anti age -tuotteiden markkinointi

Anti age- tuotteet eivät ole ihoa nuorentava ihmeaine, vaikkakin osa niistä sisältää ihon kunnon kannalta hyödyllisiä ainesosia, kuten hyaluronihappoa tai A- ja C-vitamiineja. Tuotteiden tehoa Kiisken mukaan kuitenkin usein liioitellaan.

– Niissä on usein valoa heijastavia pigmenttejä, jotka luovat illuusion tehosta. Ihonhoitotuotteilla voidaan tukea hyvää aurinkosuojausta, mutta mikään ihmeaine ne eivät ole, Kiiski sanoo.

3. Gluteenin, sokerin, maidon ym. välttäminen

Syömisiään ei tarvitse kohtuuttomasti muuttaa ihonhoidon takia. Kun ruokavalio on monipuolinen ja terveellinen, se riittää.

Vaikka toisin usein väitetään, gluteeniton, maidoton tai sokeriton ruokavalio eivät juuri vaikuta ihon kuntoon, Kiiski kertoo. Ainoan poikkeuksen tekee akneiho.

– Aknea runsas maidon, nopeiden hiilihydraattien ja sokereiden määrä voi pahentaa, mutta terveelle iholle niillä ei ole isoa merkitystä.

Source Link is.fi