Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_afa1efad8a7a5f358004553ef007304d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Heinien siitepölyä on nyt eniten Suomen etelä-osissa – katso kartasta kahdeksan eri paikkakunnan siitepölytilanne – Uutisalue
Banner Before Header

Heinien siitepölyä on nyt eniten Suomen etelä-osissa – katso kartasta kahdeksan eri paikkakunnan siitepölytilanne

Heinien kukinta jatkuu edelleen koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta, kerrotaan Turun yliopiston siitepölytiedotteessa. Sen sijaan koivun kukinta on päättynyt Suomessa.

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n mukaan keskikesällä kukkivat heinät, joista ainakin neljäkymmentä lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä.

Runsaimmin siitepölyä on Suomen eteläosissa. Muualla maassa siitepölyn määrä vaihtelee kohtalaisesta runsaaseen Lappia lukuun ottamatta. Etelä- ja Keski-Lapissa siitepölymäärät ovat enimmäkseen vähäisiä, joskin määrät voivat paikoitellen olla kohtalaisiakin.

Heinien kukinta alkaa Etelä-Suomessa jo toukokuun loppupuolella ja jatkuu syksyyn saakka. Pohjois-Suomessa kausi on lyhyempi. Runsaimmillaan heinien siitepölymäärä ilmassa on heinäkuussa.

Myös mänty kukkii tällä hetkellä Pohjois-Lapissa, joskin sen siitepöly aiheuttaa allergiaoireita vain harvalle..

kartta
Siitepölyn kukinnan määrä on runsas erityisesti Etelä-Suomessa.Susanna Pesonen / Yle

Norjasta saattaa kulkeutua koivun siitepölyä Lappiin

Siitepölytiedotuksen mukaan heinien kukinta jatkuu koko maassa. Kukinnan odotetaan alkavan myös Pohjois-Lapissa lähipäivinä.

Heinän siitepölyn määrä ei kuitenkaan ole Pohjois-Lapissa suurta kukinnan alettua. Etelä- ja Keski-Lapissa määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin.

Sen sijaan heinien siitepölymäärät ovat maan etelä- ja keskiosissa enimmäkseen runsaita ja vaihtelevat Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kohtalaisista runsaisiin.

On myös mahdollista, että koivun siitepölyä kulkeutuu Norjasta vähäisiä määriä Käsivarren Lappiin.

Voit tarkastella oman alueesi siitepölytilannetta tarkemmin Turun yliopiston siitepölyennusteesta. Turun yliopisto on seurannut ilman siitepölypitoisuuksia Suomessa vuodesta 1974

Source Link yle.fi