Helle-ennuste teki tehtävänsä ja juhannuksen vuokramökit menivät kuin kuumille kiville – tällaisia mökkejä vielä vapaana

Jos vielä mielii vuokrata juhannukseksi mökin Etelä-Suomesta, kannattaa olla nopea. Lomarenkaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola mukaan eteläisen Suomen vuokramökit ovat lähes loppuunmyytyjä.

Hän kertoi keskiviikkoa, että Lomarenkaan noin tuhannesta mökistä Etelä-Suomessa on juhannukseksi jäljellä parikymmentä mökkiä. Lomarengas luonnehtii itseään Suomen suurimmaksi mökkivälittäjäksi.

Viimeisetkin mökit tulevat Etelä-Suomessa vielä menemään ennen juhannusta, Olkkola arvioi. Juhannuksen helteiseksi kääntynyt sääennuste on saanut ihmiset liikkeelle toden teolla.

– Varaustilanne elää vielä vahvasti tänään ja huomennakin, kun selvisi, että säät on näin hyvät, Olkkola sanoi keskiviikkona.

Juhannus Villa Parlälla Pohjois-Pohjanmaalla maksaa 2385 euroa.

Villa Pärlan ikkunasta avautuu näkymä merelle.

Keskisessä Suomessa ja Kainuussa noin tuhannesta mökistä 20 prosenttia on vapaana. Pohjois-Suomessa ja Lapissa taas parista tuhannesta kohteesta vapaana on 40 prosenttia.

– Kun valtaosa suomalaisista asuu Etelä-Suomessa ja juhannus on pitkä viikonloppu, niin vapaita mökkejä alkaa löytyä heti, kun on enemmän matkaa.

Lomarenkaan sivuilta löytyi keskiviikkona 23.kesäkuuta ja 26. kesäkuuta väliselle ajalle tehdyllä haulla noin 190 kohdetta.

Hulppeampaa osastoa edustaa Pohjois-Pohjanmaalla 55 kilometriä Oulusta pohjoiseen sijaitseva kelohuvila Villa Pärla. Perämeren rannalla sijaitsevan huvilan rantasaunalla saa vuokrattua juhannukseksi kolmeksi yöksi 2 385 eurolla.

Vähän huokeampaan hintaan pääsee esimerkiksi hirsimökille, joka sijaitsee Punkaharjulla Savonlinnasta 50 kilometriä itään. Kolme yötä mökissä maksaa juhannuksena 499 euroa. Mökin yhteydessä on rantasauna pienen joen varrella.

Villa Pärla sijaitsee Perämeren rannalla.

Hirsimökin Punkaharjulta voi vuokrata juhannukseksi 499 euron hintaan.

Punkaharjun mökin mukana tulee myös rantasauna.

Myös Mökkivuokran toimitusjohtaja Tommi Lehtonen kertoi keskiviikkona, että juhannusmökit on myyty loppuun Etelä-Suomesta ja jäljellä on lähinnä peruutuspaikkoja.

– Jos mennään Tahkolle ja Vuokattiin ja siitä vähän ylemmäs, niin siellä on vielä paremmin saatavuutta juhannukselle ja kesälle muutenkin.

Mökkivuokralla on Etelä-Suomessa noin 200 kohdetta ja kaikkiaan reilu 900 kohdetta ympäri Suomea. Lehtonen kertoo, että asiakkaat toivovat veden läheisyyden lisäksi myös mukavuuksia.

– Esimerkiksi ulkoporeallas tai palju ovat suosittuja varusteita. Myös ilmastointi tuo lisäarvoa kohteeseen.

Hänen mukaansa kysyntä kesälle on ollut hyvää, mutta matkailun vapautuminen ulkomaille on näkynyt verrattuna viime vuoteen.

Ihmiset vuokraavat mökkejä juhannuksena tiukasti torstaista sunnuntaihin, Olkkola kertoo. Suosituimpaan loma-aikaan heinäkuussa mökkejä taas varataan pidemmäksi aikaa ja ollaan myös valmiita matkustamaan kauemmas mökkien perässä.

Kriteerit juhannusmökille ovat Olkkola mukaan perinteiset: oma sauna ja ranta täytyy löytyä. Etelä-Suomessa haetaan tällä hetkellä ylipäätään vapaata mökkiä, hän lisää.

– Kun Etelä-Suomen kohteet loppuvat, ihmiset pohtivat, kuinka pitkälle on valmius ajaa.

Lapista löytyy muun muassa kelohonkarakenteinen paritalohuoneisto Sallatunturin matkailukeskuksessa. Keselmjärven rannalla sijaitsevan mökin saa vuokrattua 428 euron hintaan.

Paritalohuoneiston Sallatunturin matkailukeskuksesta Keselmjärven rannalta saa juhannukseksi 428 eurolla.

Juhannus Pyhäjärven rannalla Joensuusta 74 kilometriä etelään sijaitsevalla Villa Leinolla maksaa 1100 euroa.

Ulkomailta keskikesän juhlaa ei juurikaan tulla viettämään suomalaiselle mökille. Olkkola kertoo, että ulkomailta on tullut varauksia juhannukseksi kourallinen.

Myös Mökkivuokralle juhannus on ollut hiljaisempi ulkomaisten turistien osalta. Kesälle on kuitenkin tullut vaurauksia myös ulkomailta.

– Olemme havainneet ilmiön, että kun Euroopassa on kovat helteet niin halutaan viileämpää ja miellyttävämpää ilmastoa, Lehtonen kertoo.

Suomalainen mökkitunnelma onkin herättänyt viime aikoina kiinnostusta ulkomailla. Brittilehti The Times nosti Tampereen Teiskossa Niemi-Kapeen tilalla sijaitsevan Sammal-mökin pohjoismaiseen majoituslistaukseensa. Vuonna 2020 rakennettu mökki sijaitsee Näsijärven rannalla. Timesin artikkelissa nostetaan esiin erityisesti tilan monipuolinen saunavalikoima.

Yrittäjä Jari Niemi-Kapee kertoi Aamulehdelle, että Times oli lähestynyt heitä ja pyytänyt kuvia majoitusmahdollisuuksista rannan äärellä. Hän kertoo, että on edelleen mysteeri, miten brittilehti oli löytänyt heidän tilansa. Niemi-Kapeen mukaan Sammal on varattu lähes koko kesäksi.

Source Link is.fi