Banner Before Header

Helleaalto pakottanut sulkemaan tehtaita Kiinassa

Kiinaa on koetellut loppukesästä pahin helleaalto kuuteen vuosikymmeneen. Se uhkaa rasittaa jo ennestään koronarajoituksista kärsineen maan taloutta.

Hang Seng Bank of Chinan pääekonomistin Dan Wangin mukaan helleaallolla voi olla vakavia vaikutuksia maan talouteen. Uutiskanava CNBC:lle puhuneen Wangin mukaan helle voi kestää vielä ”helposti kuukausia”

– Näemme jo nyt hidastumista terästeollisuudessa, kemianteollisuudessa ja lannoitteiden tuotannossa. Ne ovat hyvin tärkeitä rakentamiselle, maanviljelylle ja sekä tuotannolle ylipäänsä, Wang sanoi.

Kuivuus on vaikuttanut jokien virtaamaan, joka puolestaan vaikuttaa maanviljelyyn ja energiantuotantoon. Tämän takia viranomaiset ovat turvautuneet rajoituksiin sähkön kuluttamisessa.

Vesivoimasta pitkälti riippuvaisessa Sichuanin maakunnassa ilmoitettiin jo maanantaina tehtaiden sulkemisesta 19 kaupungissa sähkön säästämiseksi. Sulun on määrä kestää lauantaihin.

Sähkökatkoista ja rajoituksista ovat kärsineet muun muassa autovalmistaja Toyota ja Applelle elektroniikkaa toimittava yhtiö Foxconn.

Sichuan tunnetaan myös sähköautojen akuissa käytettävän litiumin tuotannosta ja rajoitusten pelätään nostavan selvästi sen hintaa. Kiinalaisella akkuyhtiö CATL:illa on tehdas alueella. Yhtiö toimittaa akkuja Teslalle.

Koronarajoitusten ja helteiden johdosta Kiinan hallinnon keväinen tavoite 5,5 prosentin talouskasvusta tänä vuonna alkaa näyttää entistä epätodennäköisemmältä, kertoo sanomalehti Washington Post.

Tämä näkyisi muuallakin maailmassa ja aiheuttaisi laajoja talousvaikutuksia myös Euroopassa.

Suomen Pankissa arvioitiin viime vuoden lopulla , että mikäli Kiinan talouskasvu puolittuisi noin kuudesta prosentista vajaaseen kolmeen prosenttiin, alentaisi se euroalueen talouskasvua jopa noin prosenttiyksiköllä.

Source Link is.fi