Helmarit yrittää rikkoa Ruotsin käsittämättömän putken – 39 vuotta karsintoja ilman ainuttakaan kotitappiota

Huuhkajien seuraavia merkityksellisiä otteluita saadaan odottaa pitkälle ensi vuoteen, mutta jalkapallon ystävillä ei ole syytä huoleen: naisten A-maajoukkueen MM-karsinnat jatkuvat jo ensi viikolla, kun Helmarit haastaa Göteborgin torstai-illassa olympiafinalisti Ruotsin.

Helmarit saa vastaansa maailmanluokan pelaajia. Magdalena Eriksson kipparoi Chelseaa, Fridolina Rolfö kirmaa Euroopan tämän hetken parhaan seurajoukkueen Barcelonan hyökkäyksessä ja Hanna Glas pyrkii pysäyttämään Lyonin tähtiä seuraavan kerran tänä iltana Bayern Münchenin paidassa.

Moni myös nimipelaajista ansaitsee elantonsa kuitenkin kotoisessa Ruotsin liigassa – ja siten on tuttu myös monelle Helmarien pelaajalle.

– Varmasti jokaisella meillä on joku entinen tai nykyinen joukkuekaveri vastassa. Sinänsä joukkue on tuttu, vaikka emme ole hetkeen heitä vastaan pelanneet, HJK-hyökkääjä Linda Sällström myöntää.

Ruotsin Nilla Fischer, Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt ja maalivahti Hedvig Lindahl juhlivat voittoa Irlannista. Kuva: imago images/Inpho Photography/ All Over Press

Joukkue on Fifan maailmanlistan sijalla kaksi, eli 23 pykälää Suomen yläpuolella. Sällström ei silti halua lähteä kumartelemaan vastustajaa.

– Tiedämme, ettei meidän tarvitse lähteä nöyristelemään. Olemme pärjänneet heitä vastaan yksilöinä, miksemme siis myös joukkueena.

Ruotsin käsittämätön tilasto

Ruotsin arvokisakarsintatilastot ovat karua luettavaa: joukkue ei ole hävinnyt ainuttakaan karsintaottelua 39 vuoden aikana. Ruotsi on ollut kotonaan voittamaton siis 21 karsinnoissa putkeen. Ensi torstaina 13 000-päinen yleisö tekee kaikkensa, että uskomaton tilasto saisi jatkoa.

– Kyllähän putket aina jossain vaiheessa katkeavat, miksei sitten nyt, Sällström heittää.

Helmarit pyrkii puolestaan muuttamaan painajaismaiset muistonsa. Edellisen kerran naisten A-maajoukkue pelasi Gamla Ullevilla heinäkuussa 2013, kun Ruotsissa pelattiin EM-kisoja. Kotijoukkue jyräsi Suomen peräti 5–0.

Toisintoa EM-kisaottelusta tuskin on luvassa.

– Ruotsi on ollut hyvä siitä lähtien, kun itse vielä pelasin. Menemme sinne ja haluamme voittaa pelin, sen teemme tietysti aina. Sitten voi toisaalta olla realistisempi ja ajatella, että yhden pisteen otamme joka tapauksessa, päävalmentaja Anna Signeul linjaa.

Vaikka Ruotsi pelasi kesällä olympiafinaalissa ja nappasi pari vuotta aiemmin MM-kisoissa pronssia, ei joukkue ole ollut vuoden 2023 MM-kisojen karsinnoissa ylivoimainen. Irlanti ja Slovakia kaatuivat molemmat vain 1–0, ja Irlanti-ottelussa ottelun ainoa osuma merkattiin Irlannin oman pelaajan nimin.

– Näen, että jos saamme oman puolustuspelimme toimimaan niin kuin tiedän, että pystymme, saamme ehkä vastaiskuista tehtyä maalin tai pari. Se riittää, Sällström muotoilee.

Toisaalta myös Helmareiden karsinnat saivat valtavan kolauksen, kun lokakuinen Irlanti-ottelu päättyi Olympiastadionilla vieraiden 2–1-voittoon.

Sällström vakuuttaa, että tappio on nyt käsitelty.

– Kyllähän fiilikset olivat todella pettyneet, mutta jokainen meistä on joutunut pettymyksiä käsittelemään myös aiemmin. Se tuntuu pahalta sen hetken, mutta sitten pitää kerätä itsensä. Katse seuraavaan peliin.

Helmareiden edellinen MM-karsintaottelu päättyi pettymykseen. Irlanti haki Helsingistä 2-1-voiton. Kuva: Lehtikuva

Signeulille ottelu on joka tapauksessa merkityksellinen: ruotsalaisvalmentaja kohtaa kotimaansa ensimmäistä kertaa Suomen päävalmentajana.

Tilanne ei kuitenkaan ole täysin uusi, sillä Signeulin aiemmin luotsaama Skotlanti oli samassa lohkossa Ruotsin kanssa.

– Se on tietysti todella hauskaa. Seistä siellä ja kuunnella oman maan kansallislaulua, joka on tavallaan oma, muttei kuitenkaan.

Real Madrid -tähti Asllani poissa

Helmareiden kokoonpanossa ei ole juuri muutoksia. Vain loukkaantumisesta kärsinyt Kaisa Collin palaa kokoonpanoon ja Jenny Danielsson on loukkaantumisen takia poissa.

Ruotsin supertähti Kosovare Asllani on puolestaan poissa ja myös Häcken-hyökkääjä Stina Blacksteniuksen ympärillä pyörii kysymysmerkkejä. Blackstenius ei pelaa keskiviikkona seurajoukkueensa Mestarien liiga ottelussa Benficaa vastaan loukkaantumisen takia, mutta hänen nimensä löytyy päävalmentaja Peter Gerhardssonin tiistaina julkaisemalta listalta.

Asllani oli mukana myös kahdeksan vuotta sitten Suomen kannalta surullisesti päättyneessä Ruotsi-ottelussa ja vastasi Ruotsin kolmannesta maalista. Kahdesta ensimmäisestä vastasi Nilla Fischer, joka on niin ikään yhä mukana. Muista ottelussa pelanneista Sofia Jakobsson ja Caroline Seger ovat mukana kokoonpanossa.

Nykyhelmareista Göteborgissa kahdeksan vuotta sitten pelasivat Tinja-Riikka Korpela, Tuija Hyyrynen, Anna Westerlund, Nora Heroum, Emmi Alanen ja vasta 18-vuotias Natalia Kuikka.

Linda Sällströmiltä EM-turnaus jäi väliin loukkaantumisen vuoksi, ja hän seurasi pelejä katsomon puolelta. Nyt Helmarit-hyökkääjä vakuuttaa kuitenkin olevansa iskussa.

– Olen saanut hyvin treenattua HJK:n kanssa ja valmistauduttua karsintapeleihin. Tunnen olevani fyysisesti siinä pisteessä, missä haluankin olla, 33-vuotias hyökkääjä päättää.

Helmarit Ruotsia vastaan:

Tinja-Riikka Korpela, Tottenham Hotspur FC
Anna Tamminen, Hammarby IF
Paula Myllyoja, RCD Espanyol
Natalia Kuikka, Portland Thorns
Anna Westerlund, Åland United
Anna Auvinen, UC Sampdoria
Elli Pikkujämsä, KIF Örebro
Eva Nyström, Hammarby IF
Emma Koivisto, Brighton and Hove Albion
Tuija Hyyrynen, Juventus FC
Nora Heroum, SS Lazio
Eveliina Summanen, Kristianstads DFF
Emmi Alanen, Växjö DFF
Ria Öling, FC Rosengård
Olga Ahtinen, Linköpings FC
Essi Sainio, HJK
Julia Tunturi, Vittsjö GIK
Adelina Engman, Växjö DFF
Iina Salmi, Valencia CF
Juliette Kemppi, Växjö DFF
Jutta Rantala, Kristianstads DFF
Sanni Franssi, Real Sociedad
Amanda Rantanen, KIF Örebro
Linda Sällström, HJK
Kaisa Collin, AIK

Linda Sällströmiä ja Anna Signeulia haastatteli Sebastian Backman.

Jalkapallon naisten MM-karsinnat Ruotsi – Suomi TV2:ssa ja Areenassa torstai 25.11. kello 19.20 alkaen.

Lue myös:

Source Link yle.fi