Helsingin kaupungin palkka­kaaoksen korjaaminen venyy syksyyn – työntekijöille suunnitteilla korvauksia

Helsingin pormestari Juhana Vartiaisen mukaan on ennenaikaista kommentoida poliisin aloittamaa esiselvitystä Helsingin palkanmaksu­häiriöistä.

– Yleisesti olen jokseenkin varma, että kaikki toimineet parhaansa tehden ja hyvässä tarkoituksessa. Olisin yllättynyt, jos sellaista tuottamuksellista löytyisi, Vartiainen sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Poliisille on tehty useita eri rikosilmoituksia kaupungin toiminnasta. Ilmoitukset ovat tulleet eri tahoilta. Helsingin poliisilaitos tekee tapahtumista esiselvityksen sen arvioimiseksi, onko asiassa syytä epäillä jotain rikosta.

Pormestari kertoi tilaavansa palkanlasku­ongelmista ulkoisen selvityksen, josta kerrotaan tarkemmin elokuun aikana.

– On tärkeää, että saamme riippumattoman selvityksen omista toimintatavoistamme, organisaatiosta ja rakenteista.

Vartiainen ja henkilöstöjohtaja Nina Gros kertoivat palkkasotkun ratkaisemisesta tiedostustilaisuudessa keskiviikkona. He kertoivat, että kaupunki on alkanut selvittää korvausten maksamista työntekijöille palkkaongelmista aiheutuneista vahingoista.

Kaupunki tulee maksamaan viivästyneistä tai kokonaan maksamatta jääneistä palkoista automaattisesti viivästyskorkoa. Gros sanoi, että kaupunki suunnittelee vielä asiaa, ja korot tulevat maksuun vasta syksyllä.

Työntekijät voivat lisäksi hakea kaupungilta vahingonkorvauksia palkanmaksun ongelmista seuranneisiin vahinkoihin, kuten viivästyskorko-, maksuhuomautus- ja perintäkuluihin.

Myös ohjeistus korvausten hakemisesta annetaan työntekijöille kuitenkin vasta myöhemmin syksyllä.

Kaupungin johto on myös keskustellut muiden kuin taloudellisten vahinkojen hyvittämisestä työntekijöille. Päätöksiä ei ole kuitenkaan vielä tehty.

Vartiainen ei tarkentanut, millaisia hyvitykset voisivat olla.

– Haluamme tulla vastaan rahallisilla tai muilla keinoilla, hän sanoi.

Lisäksi kaupunki tekee yhteistyötä muun muassa Kelan kanssa tulorekisterin virheellisten tietojen korjaamiseksi. Korjattujen etuuksien maksamisen aikataulusta ei kuitenkaan ole vielä tietoa.

Gros kertoi kaupungin ottaneen käyttöön lisäresursseja tilanteen ratkaisemiseksi.

Jonkinlaista edistystä on tapahtunut, sillä viime torstaina palkkoja oli maksamatta 124, kun vielä kesäkuussa luku oli 412. Muita palkkavirheitä on kuitenkin edelleen ratkaisematta 4 800 kappaletta.

Palkanmaksu­ongelmat ovat kestäneet jo kuukausia. Ongelmien taustalla on kaupungin huhtikuussa käyttöön ottama uusi palkanlasku­järjestelmä.

Lue lisää: Helsingin kaupungilta vaaditaan korvauksia kuukausien palkkakaaoksesta – tästä sotkussa on kyse

Nopeaa ratkaisua ei ole vieläkään näkyvissä, sillä Gros arvioi, että ongelmien korjaaminen tulee kestämään koko syksyn. Tämä johtuu siitä, että jokaisessa palkka-ajossa syntyy edelleen virheitä, koska kaikkia virhelähteitä ei ole tunnistettu.

Kaupungin tavoite on, että maksamattomat palkat saataisiin maksettua kahdessa arkipäivässä ja muut palkkavirheet korvattua viidessä.

– Kahden päivän kohdalla emme ole vielä siinä, mutta muita virheitä olemme saaneet korvattua hyvinkin reippaassa tahdissa, Gros sanoi.

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

Vartiainen ei osannut antaa arviota siitä, paljonko palkkasotku tulee kaupungille maksamaan. Hän sanoi, että ongelman ratkaisemisessa ei säästellä.

– Asenteen tulee olla sellainen, että kriisi ratkaistaan, vaikka se vähän maksaisikin.

Aiemmin keskiviikkona Helsingin kaupunki piti työntekijöille infotilaisuuden palkanmaksu­ongelmista. Kyseessä oli ensimmäinen vastaavanlainen tilaisuus työntekijöille kuukausia kestäneen palkkasotkun aikana.

Helsingin palvelukeskus liikelaitoksen Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Helsingin yhteisjärjestön pääluottamusmies Eija Paananen kertoo, että myös henkilöstöinfossa kerrottiin kaupungin alkavan selvittämään, miten ongelmista seuranneita vahinkoja voitaisiin korvata. Monet ammattiliitot ovat vaatineet kaupunkia maksamaan korvauksia työntekijöille, joita palkkasotku on koskenut.

– Siinä täytyy olla sellainen näkökulma, että henkilöstöjärjestöt otetaan heti ensimmäisessä vaiheessa mukaan, eikä vasta sitten, kun sitä on osittain suunniteltu. Henkilöstöjärjestöjen tulee olla ensimmäisestä kokouksesta asti läsnä, jotta ne näkevät koko prosessin ja kuulevat keskustelun siitä, mitä työnantaja on mieltä. Muuten tuohonkaan asiaan ei tule luottamusta, Paananen sanoo.

Paananen sanoo, että tilaisuudessa kerrottiin myös, miten esihenkilöitä ohjeistetaan toimimaan palkanmaksu­ongelmien korjaamiseksi.

– Tämä on pieni valonpilkahdus. Nyt on tekemisen meininki, joka olisi toki pitänyt olla jo aiemmin. Katsotaan mihin se riittää, hän kuvaa tilaisuuden tunnelmaa.

Helsingin Taloushallintopalvelu Talpa vastaa kaupungin palkanmaksusta.

Paananen koki positiivisena myös sen, että virkamiehet pahoittelivat ongelmia. Hän toteaa kuitenkin, että työntekijöiden luottamus kaupunkiin on mennyt, eikä se heti palaa. Prosessi ongelmien ratkaisemiseksi jatkuu koko syksyn ajan.

– Se on todella surullista. Kyllä tästä varmasti jää sellainen tuntuma ihmisille, että menee monta vuotta, että saa luottamuksen takaisin työnantajaan palkanmaksajana.

Paanasen mukaan uusi palkanmaksu­järjestelmä olisi pitänyt ottaa käyttöön järjestelmällisesti toimiala kerrallaan, eikä koko organisaatioon kerralla.

– Nyt yritetään isolla rahalla korjata, selvittää ja paikata olemassa olevia virheitä, jotka tiedettiin jo järjestelmää ostaessa. Espoolla oli huonoja kokemuksia ja Mäntsälä ei ottanut järjestelmää ollenkaan käyttöön, koska totesi sen liian hankalaksi, hän sanoo.

Source Link is.fi