Helsingin kaupungin vaikeudet palkanmaksussa jatkuvat: Verokortit eivät mene perille, lisiä ei makseta, palkoista puuttuu satasia…

Helsingin kaupungin ongelmat palkanmaksun kanssa eivät ota loppuakseen. Ilta-Sanomat uutisoi kuukausi sitten, että lukuisten kaupungin työntekijöiden palkat ovat jääneet maksamatta kokonaan, tai ne on tavalla tai toisella laskettu pieleen. Myöskään työntekijöiden veroprosentit eivät ole välittyneet palkanlaskijoille oikein.

Ilta-Sanomien haastattelema Kaarina on työskennellyt Helsingin kaupungilla esikouluopettajana kolme vuotta. Hänen mukaansa virheetön palkkakuitti on työsuhteen aikana ollut harvinaisuus.

– Aina on ollut jotain häikkää. Joko verokortti ei ole tullut perille ja palkasta on pidätetty ennakkoon 60 prosenttia, tai sitten palkan yhteydessä ei ole maksettu asiaankuuluvia lisiä, kuten kannustuspalkkioita tai esiopetus- ja työkokemuslisiä, hän luettelee.

Kaupungin sosiaalitoimessa työskentelevä Harri aloitti työnsä alkuvuodesta. Hänkin on joutunut tuskailemaan takkuilevan palkanmaksun kanssa.

– Ensimmäinen palkka meni oikein. Kahdesta viimeisimmästä palkasta on maksettu liian vähän. Molemmista puuttuu rapiat 400 euroa.

Myös sosiaalipuolen lisiä ja lomarahoja on maksettu päin honkia, hän kertoo.

– Tilanne on vakava, koska ongelmat koskevat paitsi useita sosiaalityöntekijöitä, myös omaishoitajien palkkioiden maksua.

Sählinki on aiheuttanut Harrille vaikeuksia selvitä esimerkiksi asuntonsa vuokrasta.

– Onneksi vuokranantaja on antanut armoa.

Kaarinan ja Harrin nimet on yksityisyydensuojan takia muutettu.

Sekoilu palkanmaksussa käy paitsi työntekijän kukkarolle, myös mielenterveydelle.

– On todella uuvuttavaa huomautella jatkuvasti palkkakuiteista, koska tämä työ on jo valmiiksi aika kuluttavaa, Kaarina puuskahtaa.

Hän kertoo myös ottaneensa työpaikallaan ”jonkinlaisen luottamushenkilön roolin”.

– Kaikki eivät jaksa ajaa asiaansa ehkä niin tarmokkaasti, joten minä olen sitten hoitanut hommia muidenkin puolesta.

Kaarinaa ja Harria pännii myös kaupungin palkanmaksua hoitavan liikelaitos Talpan asenne.

– He ovat tuntuneet hyvin vastentahtoisilta korjaamaan itse tekemiään virheitä, Kaarina manaa.

– Ei sinne saa välillä oikein mitään yhteyttä. Kukaan ei ota vastuuta, Harri harmittelee.

”Tuntuu, että Helsingin kaupunki haluaa pimittää näitä rahoja itsellään.”

Lopulta Kaarina sai puuttuvat lisänsä. Sen jälkeen pitikin ruveta karhuamaan etukäteen maksettavaa lomapalkkaa.

– Sen maksupäivämäärästä oli kirjallisesti sovittu, mutta sekin sitten sössittiin, hän puuskahtaa.

– Tällä kertaa palkanlaskija sanoi, että koska tämä sovittu päivämäärä ei ole sama kuin palkanmaksupäiväni, ei puuttuvia lisiä voinut juuri silloin maksaa. Lopulta uhkailin vieväni asian luottamusmiehelle, ja se sai asian nytkähtämään eteenpäin.

Kaarinasta tuntuu ikävältä, että työntekijälle kuuluvien lakisääteisten saatavien eteen on ryhdyttävä näin järeisiin otteisiin.

– Tuntuu, että kaupunki haluaa pimittää näitä rahoja itsellään.

Helsinki siirtyi keväällä käyttämään uutta Sarastia-nimistä palkanmaksuohjelmistoa. Osa palkanmaksun ongelmista on laitettu siirtymän piikkiin. Kaarinan palkkavaikeudet ovat kuitenkin alkaneet kauan ennen tätä vaihdosta.

– Olen ollut aiemmin töissä sellaisessa kaupungissa, jossa näitä asioita on hoitanut juuri Sarastia, eikä silloin ollut mitään ongelmia. Missään muualla ei talousasioita ole hoidettu niin ala-arvoisesti kuin Helsingissä.

Siksi Kaarina kertoo pohtineensa vakavasti maiseman vaihtoa.

– Monissa muissa kaupungeissa myös muut työhyvinvointiin liittyvät asiat ovat paremmalla tolalla. Kun Helsingissä ei osata edes taloushallintoa, niin miten se motivoi ketään tulemaan tänne töihin? Ei ihme, että esimerkiksi kasvatusalalla on työvoimapulaa.

Harri on samoilla linjoilla.

– Jos palkkaani ei makseta kuun lopussa vieläkään oikein, niin sitten lähden. Olen jo ottanut yhteyttä edelliseen työnantajaani. Olisi silti harmi lähteä, koska olin oikein tyytyväinen päästessäni Helsingille töihin.

Helsingin kaupungin henkilöstöpäällikkö Nina Gros kertoo Ilta-Sanomille, että ongelmat on tiedostettu ja niiden korjaamiseen on ryhdytty. Lisää porukkaa rekrytoidaan ja prosesseja ”täsmennetään”, hän vastaa sähköpostitse.

– Olemme jo nyt vahvistaneet palkkahallintoa yli 10 henkilöllä.

Gros myös myöntää, ettei halvaantunut palkanmaksu johdu pelkästään vaihdosta Sarastiaan.

– Virheitä oli myös aikaisemman palkanlaskennan järjestelmän aikana. Silloin tieto kulki hyvin manuaalisesti paperilla ja sähköpostin liitteissä. On selvää, että Helsingin kaupungin volyymillä tämä ei ollut luotettava tapa.

Hän vakuuttaa, että uudessa järjestelmässä tieto tulee liikkumaan notkeammin.

Entä mistä johtuu, että nämä tämä sählinki keskittyy juuri sosiaali- ja kasvatusaloille?

– Ne ovat kaksi suurinta toimialaa. On siis luonnollista, että virheet keskittyvät sinne.

Työntekijöiden uhkauksia alan tai kaupungin vaihtamisesta hän pahoittelee.

– Emme ole onnistuneet palkkavirheiden korjauksessa kohtuullisessa ajassa ja tiedostamme, että siitä on koitunut kohtuutonta harmia henkilöstölle. Lisäresursoinnin ja työn uudelleenorganisoinnin kautta pyrimme saamaan ongelmat ratkottua mahdollisimman pian.

Source Link is.fi