Banner Before Header

Helsingin pörssiin tulvi yhtiöitä viime vuonna – tässä ovat surkeimmat ja parhaimmat listautujat

Vuosi 2021 tullaan muistamaan Suomen pörssihistoriassa muikeista listautumisluvuista.

Listoille nousi yhteensä 29 yhtiötä, jotka edustavat hyvin erilaisia toimialoja. Joukkoon mahtuu niin Kainuusta alkunsa saanut koko kansan tavaratalo Puuilo kuin huippuunsa viritettyä terveysteknologiaa tarjoava Nightingalekin.

On vielä epävarmaa, jatkuuko tahti yhtä tiiviinä tänä vuonna. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että listautumisten määrä laskisi enää takavuosien lukemiin, jolloin pörssiin listautui muutama uusi yhtiö vuodessa.

Vaikka suuri osa Helsingin viime vuoden lukuisista pörssitulokkaista on tarjonnut hyviä kurssituottoja, mahtuu joukkoon myös pudokkaita.

Osa listautuneista yhtiöistä on ollut pääomasijoittajien salkkuyhtiöitä, kuten Puuilo, joka nousi kesän listautumisessa lähes kansanosakkeen asemaan.

Myös moottoriurheiluvälineitä kauppaavan Duellin syksyn listautumisen taustalla oli pääomasijoittaja. Juuri ennen joulua listoille ehti vielä suomalaisen pääomasijoittajan Bocapin osin omistama tilitoimisto Administer.

Tämä kertoo siitä, että ammattisijoittajat näkevät yritysten arvostusten olevan nyt kohdallaan. Ilmiö ei rajoitu Suomeen, vaan on ollut havaittavissa muuallakin Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

S-Pankin päästrategin Lippo Suomisen mukaan Suomi tulee listautumisten suhteen hieman jälkijunassa muuhun maailmaan verrattuna.

– Muualla maailmassa listautumisia on ollut viime vuosina paljon enemmän. Helsingissä on ollut tässä suhteessa patoutumaa, Suominen sanoo.

Joidenkin mukaan runsaat listautumiset kertovat pörssin ylikuumenemista. Tämä tiedetään varmasti vasta jälkikäteen. Suomisen mukaan nyt pörssissä on ainakin suhteellisen lämmintä.

– Pitkän päälle ei voi olla niin, että pörssissä jaetaan viidenkymmenen taikka sadan prosentin pikavoittoja.

Suurin osa listautujista eli 23 yritystä on tullut kasvuyhtiöiden First North -listalle.

First North -listalla osakkeiden kehitys riippuu paljolti yksityissijoittajien kiinnostuksesta. Jos sitä ei ole, voivat yhtiöiden kaupankäyntivolyymit jäädä pieniksi, mikä taas voi näkyä pidemmällä aikavälillä vaisuna kurssikehityksenä.

Kaupankäyntiä vähentää sekin, että kerran osakkeita hankkineilla yksityissijoittajilla on tapana pitää kiinni sijoituksistaan. Näin myös silloin kun yrityksen kurssi näyttää notkahtavan.

Listautujan kannalta mieluisaa on, jos osakekurssi nousee mahdollisimman nopeasti merkintähinnan yläpuolelle. Tämä kertoo markkinoiden luottamuksesta taikka ainakin yritykseen kohdistuvista myönteisistä odotuksista.

Sijoittajat puhuvat listautumisannin alihinnoittelusta, jos ensimmäisen kaupankäyntipäivän päätöskurssi ylittää osakkeen merkintähinnan. Mikäli käy toisinpäin, on anti ylihinnoiteltu.

Osa viime vuoden listayrityksistä tarjosi heti ensimmäisenä kaupankäyntipäivänään pikavoittoja ja on jatkanut sen jälkeen kurssinousuaan. Osalle yrityksistä osakekurssi taasen roikkuu vuoden lopussa merkintähinnan alapuolella.

Suurimpia häviäjiä ovat merkintähinnasta laskettuna ovat Nightingale Health (-49,0 %) ja kirjolohenkasvattamo Fifax 2,55 (-51 %).

Suurimmalla osalla listautujista osake on kuitenkin merkintähinnan yläpuolella. Kurssiaan ovat onnistuneet nostamaan merkittävästi esimerkiksi lahtelainen sähköautojen latausasemia kehittävä Kempower (+100 %), tamperelainen laserteknologiayritys Modulight (+76,0 %) sekä jyväskyläläinen kuitukangasyhtiö Spinnova (+74,0 %). Ne ovat myös First North-listan markkina-arvoltaan suurimpien yhtiöiden joukossa.

Huomionarvoista on se, että nämä kolme nousijaa ovat muodikkaita teknologiayhtiöitä. Niiden yleisöannit ylimerkittiin reippaasti, mikä johti antien keskeyttämiseen etuajassa.

Ylimerkintätilanne tarkoittaa sitä, että sijoittajat eivät saaneet haluamaansa määrää osakkeita. Tämä on listautumisen järjestäjille edullista, koska se lisää kiinnostusta yrityksen ensimmäiseen pörssipäivään ja johtaa usein nopeaan kurssinousuun.

Toisaalta ensimmäisen kaupankäyntipäivän kiri ei ole tae siitä, että suunta ylöspäin jatkuu myös pidemmällä tähtäimellä. Tästä on pörssihistoriassa lukuisia esimerkkejä.

Kun kaivosyhtiö Talvivaara tuli Helsingin pörssiin keväällä 2009, nousi kurssi voimakkaasti. Yhtiöstä tuli kansanosake. Muutaman vuoden päästä Talvivaaran kurssi oli romahtanut.

Source Link is.fi