Helsingin telakka ei saanut lupaa jäänmurtajan vientiin Venäjälle

Helsingin telakka eli Helsinki Shipyard tiedottaa, että Suomen ulkoministeriö on antanut kielteisen päätöksen yhtiön anomaan vientilupaan. Kyse oli uudesta jäänmurtajasta, joka oli määrä rakentaa venäläiselle kaivosyhtiölle Norilsk Nickelille.

Vientilupa tarvitaan Venäjää koskevien talouspakotteiden takia, jos jäänmurtaja luovutetaan venäläiselle omistajalle. Laivaprojekti aloitettiin jo viime vuonna, mutta se pysäytettiin pakotteiden vuoksi.

Vaikka jäänmurtajien vienti Venäjälle on EU-pakotteiden takia pääsääntöisesti kiellettyä, siitä oli mahdollista poiketa, jos sopimus oli tehty ennen pakotteiden tuloa voimaan, ulkoministeriön vientivalvonnan yksikönpäällikkö Johanna Salovaara-Dean kommentoi elokuussa Ylelle. Näin ei jäänmurtajan kohdalla nyt kuitenkaan tehty.

Helsingin telakan omistaa kyproslainen Algador Holdings. Yhtiön pääomistaja on venäläinen liikemies Vladimir Kasyanenko, jolla on Belgian passi.

Helsingin telakka luonnehti tammikuussa sopimusta Norilsk Nickelin kanssa merkittäväksi. Tilauksen työllistävän vaikutuksen telakalla ja meriteollisuusverkostossa kerrottiin olevan noin 2 100 henkilötyövuotta.

Source Link is.fi