Herätys: Nato-huippukokouksen aiheena tänään terrorismi | Perintöriidat voivat viedä vuosia | Mehiläisten keinosiementäjiä koulutetaan lisää

Nato-huippukokous keskittyy tänään terrorismiin

Sotilasliitto Naton huippukokous Madridissa jatkuu. Tänään on odotettavissa keskustelua terrorismin torjunnasta. Aihe on esillä erityisesti Turkin vaatimuksesta.

Nato-maat päättivät tiistaina kutsua Suomen ja Ruotsin liittokunnan jäseniksi. Liittymispöytäkirja allekirjoitetaan viimeistään ensi tiistaina. Yle seuraa kokouksen käänteitä tässä artikkelissa.

Harjulan pariskunnan perintöpainajainen alkoi, kun ystävä testamenttasi heille omaisuutensa

Harjulan pariskunta keinuu keinussa
Kaija ja Pekka Harjula perivät ystävältään asunnon ja rahaa.Mikko Koski / Yle

Käräjäoikeuteen päätyvien perintöriitojen määrä on kääntynyt jälleen nousuun. Oikeudessa riidellään tyypillisesti ennakkoperinnöistä ja testamenteista. Nokialla asuva Harjulan pariskunta peri ystävältään asunnon ja käteistä rahaa. Vainajan sisaren tytär ei hyväksynyt testamenttia, vaan vei Harjulat vuosien oikeustaisteluun.

Mehiläisten keinosiementäjä Timo Rahkola hurahti mehiläisiin jo mukulana – jalostuksella kehitetään talvea ja tauteja paremmin kestävää kantaa

Kuhnuri sormenpäässä.
Lisääntyminen on kuhnurille, eli koirasmehiläiselle, kohtalokas tapahtuma sekä keinoseimennyksessä että luonnossa. Se menehtyy pariuduttuaan. Birgitta Vuorela / Yle

Mehiläisten keinosiementäjiä ei ole Suomessa vieläkään monia, vaikka uusia osaajia koulutetaan tänäkin kesänä. Kauhajokelainen Timo Rahkola innostui ensin emokasvatuksesta, mutta huomasi sitten kiinnostuvansa keinosiemennyksestä. Mehiläisjalostuksella on saatu jo aikaan esimerkiksi varroapunkille vastustuskykyistä kantaa.

Sää jatkuu helteisenä

Torstai-iltapäivän sää.
Kerttu Kotakorpi / Yle

Sää jatkuu lähes koko maassa helteisenä ja aurinkoisena. Lounaisrannikolla ja Lapissa voi tulla paikoin sade- tai ukkoskuuroja. Päivän ylin lämpötila on 27–31 astetta, Pohjois-Lapissa paikoin alempi.

Metsäpalovaroitus on voimassa Enontekiötä lukuun ottamatta koko maassa. Ahvenanmaan ja Varsinais-Suomen maakunnissa voi sataa aamuyöllä rankasti.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Source Link yle.fi