Herätys: Pääministeri Marin kommentoi koronaratkaisuja Ykkösaamussa | Omikron huolettaa HUSissa | Venäjän Nato-vaatimukset ”mahdottomia”

Pääministeri Sanna Marin kertoo myöhään iltaan saakka istuneen hallituksen koronaryhmän ratkaisuista

Jo ennen ministerien kokousta kävi ilmi, että ryhmän puheenjohtaja, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd), jäi yksin vaatimuksineen etäkouluun siirtymisestä. Myöhään perjantai-illalla koronaministeriryhmä päätti useista muista toimenpiteistä: julkiset tilat suljetaan, koululaisille jaetaan kotitestejä ja luokkia voidaan määrätä karanteeniin.

Millaisin uusin keinoin hallitus yrittää tartuntoja hillitä ja miksi johtopäätökset tautitilanteen vaatimista toimista ovat hallituksen sisällä niin erilaiset? Pääministeri Sanna Marin (sd.) tulee TV1:n ja Yle Radio Yhden Ykkösaamuun kello 10.05 vastaamaan kysymyksiin asiasta.

HUSin long covid -klinikka jännittää omikronia, mutta on toiveikas saaduista tuloksista

HUSin long covid -poliklinikalle tulee neljä uutta lähetettä päivässä. Kuvituskuva. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin long covid -osasto saa noin neljä uutta lähetettä päivässä. Yksikkö on hoitanut pitkittyneestä koronataudista kärsiviä potilaita viime kesästä saakka. Klinikalla jännitetään nyt, missä määrin omikronvariantti aiheuttaa long covidia. Epävarmuudesta huolimatta osaston ylilääkäri valaa uskoa tulevaan: tähän mennessä on havaittu, että pitkittyneen koronan oireet kyllä helpottuvat ajan kanssa.

Tutkijat: Venäjän Natoa koskevat vaatimukset voivat vaikuttaa mutkan kautta

Suomalaissotilas kuvattiin Nato-maiden johtamassa Baltops-sotaharjoituksessa Ruotsin Ravlundassa kesäkuussa 2015. Venäjä voisi painostaa yhteisten harjoitusten lopettamiseen. Kuva: AOP

Ylen haastattelemat asiantuntijat katsovat, että Venäjä on Ukrainaa uhkaamalla pakottanut lännen neuvottelemaan Euroopan turvallisuustilanteesta. Venäjä vaatii, että sotilasliitto Naton pitää lopettaa itälaajeneminen ja rajoittaa toimintaansa Venäjän lähialueilla.

Länsimaille tilanne on ryhdistäytymisen paikka, koska epämukava tilanne saattaa houkutella tekemään Venäjälle myönnytyksiä. Vaikka sotilasliitto ei lupaisikaan Venäjälle lopettaa uusien jäsenmaiden ottamisen, muilta jäsenmailta saattaa halu laajenemiseen loppua. Se olisi huono uutinen Suomelle ja Ruotsille.

Häpeä ja koulutuksen puute vaikeuttavat lasten kehotunnekasvatusta päiväkodeissa

Kehotunnekasvatusta voi antaa lapsille esimerkiksi puhumalla, lukemalla ja laulamalla. Väestöliitto on koonnut aiheeseen liittyviä kirja- ja laululistoja verkkosivuilleen. Kuvituskuva. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Kehotunnekasvatus on pienten lasten seksuaali- ja turvataitokasvatusta, joka sisältää lapsen tasoista tietoa kehosta, tunteista ja oikeuksista. Esimerkiksi tietyistä kehon osista puhuminen niiden yleisillä nimillä on monelle ammattikasvattajalle edelleen vaikeaa. Väestöliitto on viimeisen kolmen vuoden aikana kouluttanut tuhat ammattikasvattajaa kehotunnekasvatukseen. Seuraavaksi järjestö laatii kehotunnekasvatuksesta oman opetussuunnitelman 1–9-vuotiaille lapsille.

Aamu valkenee pakkassäässä, lumisateet saapuvat lounaasta

Kuva: Yle

Kylmän yön jälkeen lauantaiaamuna pakkasta voi etelässäkin olla pilvisyydestä riippuen 20 astetta. Päivällä pilvisyys lisääntyy Etelä- ja Länsi-Suomessa ja pakkanen heikkenee. Idässä ja Lapissa on vielä selkeämpää. Lumisateet saapuvat lounaasta päivän aikaa, ja iltaa kohti ne leviävät pidemmälle sisämaahan.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Source Link yle.fi