Banner Before Header

Herätys: Venäjän propaganda yltää Viipurista Vladivostokiin | Koronarajoitukset kevenevät | Laitoksesta kotiutuva on usein yksinäinen

Näin Venäjä mustamaalaa länttä ja Ukrainaa

Euroopan kiristynyt tilanne tarkoittaa kiirettä Kremlin viestinikkareille. Heitä löytyy Venäjän valtiollisen median lisäksi Pietarin trollitehtaasta ja Venäjän tiedustelupalveluista. Ranskalainen tutkiva ryhmä paljasti uutissivustojen verkoston, jonka takana näyttää olevan maan sotilastiedustelu GRU.

Ravintolassa voi taas pian istua pidempään ja tapahtumia järjestää täysille saleille

Osassa Suomea penkkirivien täyttöä ei maanantaista alkaen rajoiteta enää lainkaan. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Ravintoloiden aukiolon rajoitukset kevenevät tästä päivästä alkaen koko maassa. Myös kokoontumisrajoitukset helpottuvat monilla alueilla lähipäivien aikana. Tiettyjä ehtoja tapahtumille on silti eri alueilla edelleen.

Laitoksesta kotiutuvia kohtaa usein yksinäisyys

Mallaa kiusattiin lastensuojelulaitoksessa ulkonäkönsä vuoksi. Kuva: Juha Virranniemi / Yle

Moni lastensuojelun asiakas siirtyy päivässä lapsesta aikuiseksi. Siirtymä ei ole helppo, ja sitä pyritään helpottamaan kevään aikana uudistuvan jälkihuollon suosituksen avulla. Tuesta huolimatta itsenäistyminen voi olla iso kriisi, kuten kävi 18-vuotiaalle Mallalle, joka muutti omilleen lastensuojelun laitoksesta viime joulukuussa.

Yhä useampi tekee edunvalvontavaltuutuksen

Timo Säävälä halusi varmistaa, että hänen talouttaan hoidetaan muistisairauden edetessäkin hänen omien toiveidensa mukaan. Hän liitti edunvalvontavaltakirjaan myös hoitotahtonsa. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Jos sinulla on edunvalvontavaltuutus, et esimerkiksi muistisairauden edetessä tarvitse virallista edunvalvojaa. Lähiomaisille tämä merkitsee vähemmän byrokratiaa. Edunvalvontojen määrän ennakoidaan kasvavan tällä vuosikymmenellä huomattavasti väestön ikääntyessä.

Sää on etelässä sateinen, pohjoisessa talvinen

Kuva: Kerttu Kotakorpi / Yle Sää

Maanantaiaamuna sateet ovat vähäisiä. Lounaasta saapuu kuitenkin jo seuraava sadealue, joka valtaa iltapäivään mennessä maan etelä- ja keskiosan. Märkää lunta- ja räntää voi kertyä jälleen runsaasti, sillä sadelue liikkuu varsin hitaasti pohjoisemmaksi maanantain ja tiistain aikana. Lapissa sää jatkuu tiistainakin melko selkeänä.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Source Link yle.fi