Banner Before Header

Hevoset kirmaavat Haminan kaduilla – romanssitkin mahdollisia

Nyt sitä saa!

Nauttia kaupungin kaduilla aidosta maalaistunnelmasta, nuuhkia hevosen voimakkaasta tuoksusta ja vohkia ehkä muutaman kakkakokkareen mukaansa puutarhan lannoitteeksi.

Nelijalkaiset karvaooppelit valtaavat viikonloppuna Haminan keskustan.

Uljaat ravihevoset eivät saavu Kymenlaakson rannikolle pelkästään näytille. Ne eivät ole myöskään kirkkoajelulla.

Kilpapollet ottavat kaupungin sydämessä totisesti mittaa toisistaan, kuten tekevät varsinaisilla työpaikoillaankin raviradoilla.

Kilometrin mittaista pyöreää ravirataa ei sentään Haminan keskustaan rakenneta, vaan hevoset kirmaavat harjat hulmuten ”speedracingiä” 300 metrin suoralla.

Hevoset Kaivarissa -tapahtumassa oli pilvin pimein katsojia viisi vuotta sitten.

Koska asvaltilla juokseminen kävisi liikaa hevosten jalkoihin, kilpailupaikaksi valittu Kadettikoulunkatu päällystetään paksulla kivituhkakerroksella.

Perjantaina ja lauantaina on omat kilpasarjat suomenhevosille, lämminverisille ja poneille. Molemmat hevosrodut kisaavat myös raviratsastuksessa, eli montéssa.

Kilpailijat spurttaavat karsintaerissä pareittain knock out-systeemillä niin, että jokaisessa kategoriassa kaksi vikkelintä valjakkoa tai ratsukkoa etenee loppukilpailuun. Finaaleissa maksetaan rahapalkinnot.

Hevossarjojen voittajat kuittaavat 800 euroa, ja nopsakinttuisimmat ponit saavat satasen kaurarahoja.

Kuskit jännittävät sitä, että kestävätkö kyydissä, kun oikein lasketaan kadun kulmaan. Siellä ei ajeta millään vossikkahevosilla.

Yleisö pääsee kadunvarressa aistimaan, millaista haipakkaa silmien edestä vilahtavat ravihevoset todellisuudessa juoksevat. Ne eivät ole mitään tusinaravureita, vaan mukana on jopa korkeimmilla tasoilla juosseita kilpailijoita.

Ohjastajien kirjo on laaja. Kilpakärryille hyppää raviurheilijoita uransa aloittelevista nuorista kaiken kokeneisiin konkareihin.

Mukana menossa on muun muassa nykyajan raviurheilun pioneereihin kuuluva Pertti Puikkonen, 67, joka on ajanut yli 3 000 voittoa.

– Ihan mukavahan tällainen kesätapahtuma on. Se antaa lajillemme positiivista näkyvyyttä, jota kaipaamme, Puikkonen sanoo.

Pertti Puikkonen on Haminan Cityravien kokenein kuski.

Kokeneella rataketulla taitaa olla jopa vähän kärpäsiä mahassa.

– Jännittää saavat varmasti niin katsojat kuin ohjastajatkin. Kuskit jännittävät sitä, että kestävätkö kyydissä, kun oikein lasketaan kadun kulmaan. Siellä ei ajeta millään vossikkahevosilla, Puikkonen sanoo hymyssä suin.

Mikä on salainen aseesi?

– Ääretön nopeus. Hevonen kyllä ratkaisee myös tällaisilla lyhyillä matkoilla, mutta ei kuskikaan saa olla unessa. Ajamani Unnan Tähden ei pitäisi olla ihan nolo menijä, Puikkonen huomauttaa.

– Ja voihan sitä kokemuksestakin olla jotain hyötyä. Vuosikymmenten aikana on tullut ajettua aika monessa maassa hyvin erilaisilla radoilla.

Hevosten kaupunkitapahtumassa voi tavata myös vaikka elämänsä rakkauden. Eikä pelkästään nelijalkaisista, vaan kaksijalkaistenkin joukosta.

Näin kävi muun muassa viisi vuotta sitten Kaivopuiston Cityraveissa, missä legendaarinen ravivalmentaja Veijo Heiskanen ja ammattilaisen urasta haaveillut Henna Halme löysivät toisensa.

Kaivarissa ohjastajana ollut Halme muutti omien sanojensa mukaan samalta istumalta yleisön joukossa olleen Heiskasen luo Göteborgiin.

Rakastunut pariskunta palasi viime syksynä takaisin Suomeen ja pyörittää yhteistä ravitallia Vermossa.

Lue lisää: Veijo Heiskanen, 62, ja Henna Halme, 27, rakastuivat viisi vuotta sitten – näissä asioissa iso ikäero näkyy pariskunnan arjessa

Halme on kilpailemassa myös Haminassa, ja Heiskanen on luultavasti taas katsomossa.

Heidän valmentamansa Bag’s Simoni on tapahtuman ansioitunein ravuri yli 100 000 euron voittosummallaan. Ruuna pesi vasta hiljattain tukun kovia nimiä Lahdessa ykköstason lähdössä.

Henna Halme ja Veijo Heiskanen tapasivat Kaivopuiston Cityraveissa.

Haminassa juoksee kahden päivän aikana yhteensä 34 hevosta ja ponia.

Cityravit Helsingissä olivat valtava yleisömenestys. Järjestäjien mukaan niitä saapui Kaivariin seuraamaan noin 40 000 katsojaa.

Seuraavana talvena vastaava hevosriento tuotiin suuren yleisön eteen Lempäälässä Ideaparkin pihalle. Myös silloin katsojia oli pilvin pimein.

Hevoset Bastionissa -tapahtumaan kuuluvat Haminan Cityravit ovat nyt muutamien vuosien tauon jälkeen jatkumaa Kaivopuiston Cityraveille ja Ideaparkin Lumiraveille.

Lue lisää: Onko tässä kaikkien aikojen hienoin ravivideo? Näin hevoset pinkoivat yleisömeren keskellä Helsingissä

Lue lisää: Kauppakeskuksen Lumiravit yleisömenestys: ”Paljon odotettiin, enemmän saatiin”

Source Link is.fi