Banner Before Header

Hiihdon olympiavalinnat mutkistuivat – Suomen päävalmentaja kertoo, miten päätökset nyt tehdään

Suomen hiihtomaajoukkueen viimeisten olympiavalintojen tielle tuli maanantaina mutka, kun Kansainvälinen hiihtoliitto Fis tiedotti Slovenian Planican maailmancupin peruuntumisesta.

Kilpailut oli määrä järjestää 22.–23. tammikuuta. Planican kisaviikonloppu olisi ollut viimeinen paikka antaa näyttöjä olympialaisia ajatellen.

Sekä Suomen naisten että miesten olympiajoukkueisiin on käytännössä vielä yhdet paikat tarjolla ja niistä taistelee useampi hiihtäjä. Viimeisen näyttöpaikan oli tarkoitus olla siis Planicassa, mutta se ovi nyt sulkeutui.

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen, miten viimeiset valinnat nyt tehdään?

– Tuli tunti, pari sitten meille tietoon, että Planicaa ollaan perumassa. Fis ilmoitti, että siihen (Planican kisaviikonlopulle 22.–23.1) mahdollisesti yritetään löytää korvaavaa kisapaikkaa maailmancupin kisalle. Nyt odotetaan sitä tietoa, että tuleeko korvaavat kisat ja missä ne olisivat. Sen jälkeen kun se tieto tulee, niin sitten saadaan lopulliset suunnitelmat tehtyä, Pasanen kertoi.

Lue lisää: Hiihdon olympiasoppaan radikaali käänne: Planican maailmancup peruttiin

Pasanen kertoi viikonloppuna Imatran SM-hiihdoissa, että Planicaan oli tarkoitus jättää näyttöpaikat olympiajoukkueeseen viimeisinä tyrkyllä oleville. Muut olympiapaikat oli määrä lyödä lukkoon tiistaina. Jos Fis saa korvaavan kisan järjestettyä, tämä suunnitelma pitää ja viimeiset paikat täytetään 22.–23. tammikuuta käydyn kisaviikonlopun jälkeen.

Mitä jos Fis ei onnistu järjestämään korvaavaa maailmancupin kisaa?

– Sitten ei ole enää näytönpaikkoja kansainvälisesti, kun käytännössä ei ole enää mitään kisoja missä voi näyttöjä antaa. Silloin huippu-urheiluyksikkö valitsee joukkueet tähän mennessä annettujen näyttöjen perusteella, kertoo Pasanen.

Pasasen mukaan tilanne on tässä tapauksessa ikävä, mutta sille ei voi mitään.

– Jos et ole terveenä tai pysty hiihtämään silloin kun kisoja on, niin silloin sille ei tässä tilanteessa sitten enää voi mitään, kun ei ole enää mitään kansainvälisiä kisoja tulossa ennen olympialaisia.

Teemu Pasanen on Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja.

Suomen olympiavalinnat oli Pasasen mukaan tarkoitus lyödä lukkoon jo päättyneen viikonlopun jälkeen, jolloin Ranskassa oli tarkoitus hiihtää maailmancupin kisat. Planican tavoin tämäkin kisaviikonloppu peruuntui koronapandemian vuoksi.

– Ranskassa olisi ollut tärkeät olympiamatkat, vapaan sprintti ja normaalimatkat, ja Ranskan jälkeen joukkue olisi lyöty lukkoon. Mutta kun Ranskan kisat peruuntuivat, niin siitä meni näyttöpaikka usealta urheilijalta ja sen takia yhdessä huippu-urheiluyksikön kanssa tehtiin päätös siitä, että jätetään vielä Planicaan mahdollisuus antaa näyttöjä. Mutta nyt sekin peruuntui ja odotellaan, tuleeko korvaavaa kisaa.

Source Link is.fi