Banner Before Header

Hiihtäjien olympiavalinnat aikaistuvat – suunnitelmat menivät uusiksi, kun tärkeä maailmancupin näyttöpaikka peruttiin

Perutut maastohiihdon maailmancupin osakilpailut Ranskan Les Roussesissa vaikeuttavat Suomen hiihtomaajoukkueen valitsemista Pekingin talviolympialaisiin.

Ranskassa oli määrä hiihtää 14.–16. tammikuuta. Siellä olisi hiihdetty vapaan hiihtotavan sprintit, vapaan hiihtotavan 10 ja 15 kilometrin väliaikalähtökilpailut sekä 10 ja 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajokilpailut. Perumisen syyksi kisajärjestäjät ilmoittivat, että he eivät pysty vaikeassa koronatilanteessa takaamaan kilpailijoiden turvallisuutta.

– Suunnitelmat menivät nyt kokonaan uusiksi. Tarkoitus oli, että Ranska olisi ollut viimeinen katsastus- ja näyttöpaikka olympialaisia ajatellen. Ilman muuta siellä olisi vielä haluttu tarkkailla, maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen sanoo.

Pasasen mukaan Ranskan kisojen peruuntuminen tarkoittaa, sitä että seuraavien urheilijoiden nimeäminen olympiajoukkueeseen aikaistuu. Pasanen ei kuitenkaan halua kertoa tarkkaan, milloin seuraavat olympiaurheilijat Suomen joukkueeseen nimetään.

– Menemme normaalisti korkeanpaikan leirille 16. päivän jälkeen. Ranskan kisoja emme voi enää tarkkailla. Varmasti ennen korkeanpaikan leiriä pitää seuraavat urheilijat valitaan olympialaisiin. Aiheesta tullaan keskustelemaan jo tänään, Pasanen sanoo.

Osalta puuttuu vielä kansainvälisiä näyttöjä

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen on harmissaan, että Ranskan kisojen peruuntumisen myötä osalta suomalaishiihtäjistä meni yksi mahdollisuus täyttää olympiavalintaan määritellyt kriteerit.

– Olympiakomitea on määrittänyt, että olympialaisiin valittavalla hiihtäjällä tulee olla osoitus siitä, että hän pystyy hiihtämään kuudentoista parhaan joukkoon maailmancupin kilpailussa.

Tällainen näyttö puuttuu tältä talvelta suomalaisurheilijoista muun muassa Ristomatti Hakolalta, Markus Vuorelalta, Riitta-Liisa Roposelta ja Eveliina Piipolta.

Suomen olympialaisten maastohiihtojoukkueeseen on valittu jo Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen ja Lauri Vuorinen.

SM-kisoissa ei nähdä tourin hiihtäjiä

Ensi viikolla suomalainen hiihtoväki kokoontuu Imatralle kilpailemaan SM-mitaleista. Yksikään suomalaishiihtäjä, joka oli mukana Tourilla ei tule kilpailemaan SM-laduilla.

– Kaikki tourilla mukana olleet hiihtäjät pitävät nyt pientä palauttelujaksoa rankan kiertueen jälkeen. Kotimaan kisoissa on vaikeaa antaa kansainvälistä näyttöä. Kuitenkin kaikki urheilijat, jotka ovat siellä paikalla niin sen kilpailun arvo korostuu, Pasanen sanoo.

Hiihtäjillä on mahdollisuuksia antaa olympianäyttöjä vielä Planicassa, Sloveniassa, jossa hiihdetään 22.–23. tammikuuta. Siellä on ohjelmassa perinteisen hiihtotavan sprintit sekä yhdistelmäkilpailut.

– Nyt joudumme katsomaan viimeiset olympiapaikat Planicassa. Todennäköisesti siellä on jaossa vielä 1-2 paikkaa, Pasanen kertoo.

Olympialaisiin nimettävät urheilijat tulee ilmoittaa viimeistään 24. tammikuuta.

Lue myös:

Source Link yle.fi