Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_35abfc859b2f149dcb60ad49c142082e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Himalajalta tuli taas järkyttävä suru-uutinen – Veikka Gustafsson arvasi heti, mistä oli kyse: ”Ei tuollainen jengi muuten häviä” – Uutisalue

Himalajalta tuli taas järkyttävä suru-uutinen – Veikka Gustafsson arvasi heti, mistä oli kyse: ”Ei tuollainen jengi muuten häviä”

Himalajalta on kuultu lyhyessä ajassa kaksi uutista lumivyöryissä kuolleista kiipeilijöistä. Ensin viime viikolla tunnettu vuorikiipeilijä Hilaree Nelson jäi lumivyöryn alle. Tänään keskiviikkona uutiset kertoivat lumivyöryn iskeneen kiipeilijäryhmään, josta kymmenen jäsentä kuoli ja 18 on kateissa.

Lue lisää: 10 kuollut lumivyöryssä Himalajalla – kymmeniä kateissa

Entinen vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson suhtautuu kriittisesti siihen, että Himalajalle ylipäätään lähdetään lokakuussa. Kiipeilijöillä on valittavanaan kaksi vuodenaikaa. Joko keväällä ennen monsuunisateita tai syksyllä monsuunisateiden jälkeen.

– Itse olen suosinut muutaman kokemuksen jälkeen kevättä, ennen monsuunia. Monsuuniaikana Himalajalle sataa jumalattomasti lunta. Syksysesonki on vaarallisempi lumivyöryjen takia, Gustafsson sanoo.

Lue lisää: Jim Morrisonin rakas putosi traagisesti kuolemaan – sureva mies kertoo nyt läheltä näkemistään järkyttävistä hetkistä

Syksy voi Gustafssonin mielestä sopia vaeltamiseen, mutta isoille vuorille kiipeämisessä riskit kasvavat suuriksi. Gustafsson ei ollut haastattelua tehtäessä kuullut tarkkoja tietoja tuoreesta onnettomuusuutisesta, mutta osasi heittää oikeaan osuneen arvauksen siitä, että kyse on ollut lumivyörystä.

– Ei tuollainen jengi muuten häviä, Gustafsson sanoo.

Keskiviikkona lumivyöryn alle jääneessä kiipeilijäryhmässä oli mukana vuorikiipeilijäharjoittelijoita. Gustafsson sanoo, että harjoittelu sinänsä on parantunut sen jälkeen paljon, kun hän aloitti kiipeilyn 80-luvun puolivälissä.

– Silloin ei ollut koulutusta, vaan se oli ihan tee se itse -hommaa. Ei ollut mitään järjestelmää.

Gustafsson on ensimmäinen suomalainen, joka valloitti Mount Everestin. Hän on myös kiivennyt kaikille yli kahdeksan kilometriä korkeille huipuille.

Himalaja on suosittu kiipeilykohde. Gustafsson suhtautuu asiaan kriittisesti.

– Tavallaan koko Himalajalla kiipeilyn ongelma on se, että se liittyy laajempaan kehitykseen. Globaalisti ihmisen ymmärrys siitä, missä luontoympäristössä on turvallista olla, hukkuu. Kun luontosuhde heikkenee, syntyy enemmän tilanteita, että mennään paikkoihin, joissa ei pitäisi todellakaan olla.

Source Link is.fi