Hiroshiman atomipommin uhreja muistettiin kasvaneen ydinuhan varjossa – ”Ydinaseet eivät takaa turvallisuutta, vain kuolemaa ja tuhoa”

Maailman ensimmäisen atomipommin pudottamisesta tulee tänään kuluneeksi 77 vuotta. Yhdysvaltojen Hiroshiman kaupunkiin Japaniin pudottama pommi surmasi jopa noin 140 000 ihmistä vuoden 1945 loppuun mennessä.

Atomipommin uhrien muistolle on järjestetty tänään vuosittainen muistotilaisuus, johon osallistui myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Kyseessä on vasta toinen kerta, kun YK:n pääsihteeri osallistuu vuosittaiseen muistoseremoniaan. Guterresin ohella tuhansia muita ihmisiä kokoontui kaupungin rauhanpuistoon muistamaan atomipommin uhreja.

Muistotilaisuutta varjostaa Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota, joka on jälleen nostanut ydiniskujen vaaraa. Venäjän presidentti Vladimir Putin on väläytellyt ydiniskun mahdollisuutta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuun lopulla. Toisaalta Putin totesi maanantaina Kremlin julkaisemassa tiedotteessa, että ydinsodassa ei ole voittajia, eikä sellaista saa päästää valloilleen.

Venäjän hyökkäys on herättänyt huolta myös ydinvoimaloiden aiheuttamasta turvallisuusuhasta. Venäjä on kohdistanut iskuja kohti Ukrainan ydinvoimaloita. Se myös valtasi keväällä Tšernobylin onnettomuusydinvoimalan ja aiheutti alueella tuhoa.

– Ydinaseet ovat järjettömiä. Ne eivät takaa turvallisuutta, vain kuolemaa ja tuhoa, Guterres lausui.

Venäjä nousi esiin puheissa

Hiroshiman kaupunki ei ollut tänä vuonna kutsunut Venäjän lähettilästä muistotilaisuuteen. Puhuessaan ydinaseista Guterres vältti kuitenkin tekemästä suoria viittauksia Venäjään.

– Kolme neljäsosa vuosisataa myöhemmin meidän täytyy kysyä itseltämme, mitä olemme oppineet sienipilvestä, joka kohosi tämän kaupungin ylle vuonna 1945, hän kysyi.

Hiroshiman pormestari Kazumi Matsui sen sijaan oli suorempi lausunnoissaan.

– Hyökkäämällä Ukrainaan Venäjän johtaja käyttää kansalaisiaan sodan instrumentteina, joilla hän varastaa toisen maan siviilien elämän ja asuinsijat.

Aikuinen ja kaksi lasta rukoilevat rauhanmuistomerkillä kukkakimppujen edessä.
Atomipommin uhrien muistoksi tuotiin kukkia.David Mareuil / AOP

Matsui sanoi, että aiemmista sodista tulleista kokemuksista olisi pitänyt ottaa opiksi.

– Ajatus siitä, että rauha on ydinvarustelun varassa, kasvattaa maailmalla suosiota. Tämä kuitenkin pettää ihmiskunnan pyrkimykset saavuttaa rauhallinen ja ydinaseeton maailma.

– Vuoden alussa viisi ydinasevaltaa julkaisi yhteisen lausunnon, jonka mukaan ydinsodassa ei ole voittajia eikä sellaista tule käydä. Miksi he eivät täytä lupauksiaan, miksi jotkut edes vihjailevat ydinaseiden käyttämistä, Matsui kysyi.

Kaksi historiankirjoihin jäänyttä pommia

Muistotilaisuudessa uhreja muistettiin hiljaisella hetkellä samalla kellonlyömällä, kun pommi pudotetiin 77 vuotta aiemmin. Tilaisuuteen osallistui myös Japanin pääministeri Fumio Kishida.

6. elokuuta vuonna 1945 kello 8.15 Yhdysvaltain B-29 pommikone Enola Gay pudotti Hiroshiman kaupunkiin atomipommin, joka tunnetaan nimellä Little Boy. Osa uhreista kuoli välittömästi, osa myöhemmin vammoihin ja säteilyn aiheuttamiin sairauksiin.

Kolme päivää myöhemmin 9. elokuuta Yhdysvallat pudotti atomipommin myös Japanin Nagasakiin. Fat Man -nimellä tunnettu pommi tappoi arviolta ainakin 74 000 ihmistä.

Lisää aiheesta:

Video näyttää kuinka atomipommi räjähti Hiroshimassa 6.8.1945

Source Link yle.fi