Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9f77c4a07c003352db7779f0a4dd5299, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Hirvittäviä lukuja” – sota on romahduttanut Ukrainan talouden, mutta Venäjäkin on ennennäkemättömässä syöksykierteessä – Uutisalue

”Hirvittäviä lukuja” – sota on romahduttanut Ukrainan talouden, mutta Venäjäkin on ennennäkemättömässä syöksykierteessä

Harva asiantuntija arvasi Venäjän hyökkäävän Ukrainaan. Ani harva uskoi konfliktin jatkuvan neljättä kuukautta ilman näköpiirissä häämöttävää rauhaa.

Ei myöskään Venäjää ja Ukrainaa 30 vuotta työkseen seurannut Turun yliopiston idänkaupan professori Kari Liuhto. Hän arvioi todistavansa nyt samanlaista Venäjän talouden romahdusta kuin nuorena tutkijanalkuna.

– Se on samaa luokkaa kuin vuonna 1992, jolloin Neuvostoliitto oli juuri hajonnut. Arvioidaan, että noin 15 prosenttia Venäjän bruttokansantuotteesta häviää tänä vuonna, Liuhto pohtii Turun tuomiokirkon puistossa.

Venäjän osuus Suomen viennistä oli viime vuonna noin viisi ja tuonnista vajaat 15 prosenttia. Viennin arvo oli 3,7 mljardia euroa ja tuonnin 8,6 miljardia euroa.

Nuo luvut ovat muisto vain.

– Taloudellisesti Venäjä häipyy meidän kartaltamme. Viennistä ja tuonnistakin jää enää rippeet jäljelle, Liuhto sanoo.

Kolme kertaa talvisodan taloustuhot

Bruttokansantuote bkt tarkoittaa kaikkien maassa vuoden aikana tuotettujen tavaroiden ja palveluiden arvoa. Venäjän 15 prosentin pudotus tuntuu jo kansakunnan luissa ja ytimissä. Liuhto hakee sille verrokin lähihistoriasta: Suomen bkt putosi vuosina 1939–1940 käydyn talvisodan takia viisi prosenttia.

Venäläisten kurimus ei ole kuitenkaan mitään verrattuna siihen tuhoon, jonka Venäjä on Ukrainalle aiheuttanut. Tutkimuslaitos Economist Intelligence Unit arvioi Ukrainan bkt:n romahtavan tänä vuonna 46,5 prosenttia.

– Nämä luvut ovat ihan hirvittäviä, Liuhto sanoo.

Idänkaupan professori Kari Liuhto, Turun yliopisto
Turun yliopiston idänkaupan professori Kari Liuhto.Marko Ekström / Yle

Ukrainan vientituloista noin puolet on tullut maataloustuotteista ja elintarvikkeista. Venäjä on estänyt ukrainalaisen viljan ja elintarvikkeiden viennin Mustallamerellä, mikä on jo johtanut maailmanlaajuiseen ruokakriisiin.

Presidentti Vladimir Putin sanoi viime viikonvaihteessa keskustelussaan Saksan ja Ranskan johtajien kanssa, että Venäjä saattaisi helpottaa vientisulkua.. Samalla hän uutistoimisto Reutersin mukaan kuitenkin vaati länsimaita lopettamaan asetoimitukset Ukrainaan..

Venäjän it-ammattilaiset pakenevat joukolla länteen

Venäjän talous ei yllä kooltaan lähellekään EU:n, Yhdysvaltain ja Kiinan kokoa, mutta runsaat luonnonvarat ja voimakas ydinaseisiin perustuva puolustus tekevät siitä kohtalaisen tärkeän pelurin maailmantaloudessa.

Venäjä kutsuttiin vuonna 1998 johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmään, mistä se kuitenkin erotettiin sen jälkeen, kun se vuonna 2014 miehitti Krimin niemimaan.

Venäjän talouspakotteet iskevät etenkin maan kuljetussektoriin sekä energia- ja metsäteollisuuteen.

Yllättäviäkin vaikutuksia sodalla on jo nyt ilmaantunut. Aivovuoto Venäjältä länteen on kasvanut räjähdysmäisesti.

– Noin 150 000 venäläistä it-alan asiantuntijaa lähti maasta maalis-huhtikuun aikana. Lähinnä Yhdysvaltoihin ja Israeliin, Liuhto kertoo.

Source Link yle.fi