Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_675838bc2db4fde1cb3d4b17b8ccd77f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Historiallinen hetki: Kirurgit onnistuivat siirtämään sian sydämen ihmiselle – ”Se oli viimeinen vaihto­ehtoni” – Uutisalue

Historiallinen hetki: Kirurgit onnistuivat siirtämään sian sydämen ihmiselle – ”Se oli viimeinen vaihto­ehtoni”

Baltimoressa, Yhdysvalloissa on tehty historiallinen elinsiirtoleikkaus, kertoo BBC verkkosivuillaan.

57-vuotiaasta David Bennettistä tuli maailman ensimmäinen ihminen, joka sai uuden sydämen geneettisesti muunnellulta sialta. Kokeellinen operaatio kesti seitsemän tuntia.

Lääkärien mukaan Bennettin vointi oli hyvä kolme päivää leikkauksen jälkeen, mutta vielä ei ole tiedossa, mikä miehen ennuste on pitkällä tähtäimellä.

– Vaihtoehtoina oli joko kuolla tai tehdä tämä siirto. Tiedän, että kyseessä oli laukaus pimeään, mutta se oli viimeinen vaihtoehtoni, Bennett kommentoi.

Maryland Medical Centerin lääkärit saivat viranomaisilta erikoisluvan toimenpiteeseen sillä perusteella, että muutoin sydänsairaudesta kärsinyt Bennett olisi kuollut.

Kirurgi Bartley P. Griffith ja potilas David Bennett yhteiskuvassa ennen seitsemäntuntista operaatiota.

Lue lisää: Suuri läpimurto: Kirurgit onnistuivat ensimmäisen kerran siirtämään sian munuaisen ihmiselle

Tutkijat ovat jo pitkään yrittäneet kasvattaa sioilla elimiä, joita voitaisiin siirtää ihmisille. Hiljattain New Yorkissa kirurgit siirsivät geenimuunnellun sian munuaisen aivokuolleelle ihmiselle, ja munuainen toimi normaalisti.

Munuainen kehitettiin geenimuuntelun avulla niin, ettei se aiheuttaisi hylkimisreaktiota ihmisellä. Siirretty munuainen alkoi tuottaa virtsaa ja kreatiniinia.

BBC:n mukaan Bennettin leikkauksen tehneelle tiimille toimenpide oli vuosia kestäneen tutkimustyön huipennus – ja saattaa muuttaa lukuisten vakavasti sairaiden ihmisten elämän.

Kirurgi Bartley P. Griffithin mukaan maailma on nyt ”yhden askeleen lähempänä siirtoelinten puutteesta johtuvan kriisin ratkaisua”.

Yhdysvalloissa 17 ihmistä kuolee päivässä odottaessaan elinsiirtoa. Siirtoelintä tarvitsevien potilaiden jonotuslistalla on yli 100 000 henkilöä.

Bennett toivoo pystyvänsä jatkamaan nyt elämää. Ennen leikkausta hän oli kuuden viikon ajan vuoteenomana ja kone piti häntä elossa.

– Odotan innolla sitä, että pääsen ylös sängystä toipumisen jälkeen, Bennett sanoi torstaina.

Source Link is.fi