Banner Before Header

Hittisormus Oura aloitti yhteistyön kiistellyn ehkäisysovelluksen kanssa — erikoislääkäri näkee menetelmän luotettavuudessa ongelmia

Suomalainen älysormusyhtiö Oura lähtee yhteistyöhön ruotsalaisen Natural Cycles -ehkäisysovelluksen kanssa. Asia selviää Ouran tiedotteesta. Oura-sormukset mittaavat muun muassa käyttäjänsä liikkumista ja unta, joista käyttäjä saa tietoa puhelimeen ladattavan sovelluksen kautta.

Oululaislähtöinen Oura on maailmanlaajuisesti tunnettu teknologiayritys, jonka kasvu on ollut nopeaa. Vuonna 2013 perustetun Ouran liikevaihto oli vuonna 2020 yhteensä 57,7 miljoonaa euroa. Viime maaliskuussa yhtiö ylitti miljoonan käyttäjän rajan ja huhtikuussa yrityksen arvoksi arvioitiin 2,3 miljardia euroa. Kesäkuussa yhtiö kuitenkin ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut.

Natural Cycles on ruotsalaisen hiukkasfyysikko Elina Berglundin kehittämä maksullinen ehkäisysovellus. Ehkäisymenetelmän teho perustuu ruumiinlämpötilan mittaamiseen ja kalenteriin, jonne käyttäjä syöttää tietoa kuukautistensa ajankohdasta. Näiden tietojen muodostaman algoritmin perusteella sovellus kertoo niin sanottujen varmojen päivien ajankohdan.

EU hyväksyi sovelluksen viralliseksi ehkäisymenetelmäksi vuonna 2017. Yhdysvalloissa sitä on saanut markkinoida ehkäisymenetelmänä vuodesta 2018 lähtien. Sitä ennen sovellusta sai markkinoida ainoastaan hedelmällisyyden mittaamiseen tarkoitettuna menetelmänä.

Natural Cycles on hormonivapaa vaihtoehto hormonaalisille ehkäisymenetelmille, kuten ehkäisypillereille ja hormonikierukalle. Vuonna 2020 sovelluksella oli 1,5 miljoonaa käyttäjää. Eniten sovellusta käytetään Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa.

Ouralta toivottiin panosta lisääntymisterveyden seurantaan

Oura-sormusten käyttäjät voivat uudistuksen myötä saada kehon lämpötilatiedot siirtymään yön aikana suoraan Natural Cycles -puhelinsovellukseen. Aiemmin Natural Cycles -sovelluksen käyttäjä on joutunut itse mittaamaan ja syöttämään kehonsa aamulämpötilan sovellukseen.

Älysormusten käyttäjät ovat jo pitkään toivoneet mahdollisuutta seurata kuukautiskiertoa sormuksen avulla, kerrotaan Ouran viestinnästä. Näin käyttäjä voi Ouran mukaan seurata kuukautiskiertonsa kautta ”potentiaalista hedelmällisyyttään”.

p-piller närbild
Natural Cycles väittää olevansa yhtä luotettava ehkäisymenetelmä kuin ehkäisypillerit. Sovelluksen käyttövirheet ja epäsäännöllinen kierto voivat kuitenkin heikentää sen luotettavuutta huomattavasti. Areeya Yodplob / Alamy

Ouran nettisivujen mukaan sormusta ei kuitenkaan ole suoraan tarkoitettu hedelmällisyyden seurantaan, vaan pikemminkin kierron vaiheiden tunnistamiseen. Menetelmä perustuu siihen, että naisen kehon lämpötila vaihtelee kuukautiskierron eri vaiheissa.

Vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan Oura-sormuksen käytön etuja kuukautiskierron seurannassa on erityisesti sen käytännöllisyys ja helppous verrattuna muihin tapoihin mitata ja seurata kehon lämpötilaa.

Erikoislääkäri: menetelmä sopii niille, joille raskaus ei ole maailmanloppu

Natural Cycles -sovellus antaa kehon lämpötilan ja kuukautiskierron vaiheen perusteella käyttäjälleen tietoa siitä, kuinka todennäköistä raskaaksi tuleminen kussakin kierron vaiheessa on. Yrityksen nettisivujen mukaan menetelmän ehkäisyteho olisi 93 prosenttia, mikä periaatteessa tekee siitä ehkäisypilleireden veroisen ja kondomia luotettavamman ehkäisymenetelmän.

Suosiostaan huolimatta sovellus on saanut osakseen kritiikkiä esimerkiksi Ruotsissa, jossa 37 naista raportoi tulleensa raskaaksi käytettyään sovellusta ehkäisymenetelmänä. Ruotsalaistutkimuksen mukaan menetelmän käyttö vaatiikin huolellista ja tarkkaa käyttöä toimiakseen raskauden ehkäisyssä.

Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälä suhtautuu kriittisesti ehkäisysovelluksia kohtaan.

— Tälläisen menetelmän ehkäisyteho on noin 93 prosenttia eli kuitenkin seitsemän prosenttia tulee raskaaksi vuoden käytössä. Se on 70 käyttäjää tuhannesta, Väisälä sanoo.

Väisälän mukaan sovelluksen käyttövirheet ja epäsäännöllinen kuukautiskierto voivat heikentää ehkäisymenetelmän luotettavuutta ja johtaa mahdolliseen ei-toivottuun raskauteen.

— Joillakin naisilla on luonnostaan niin epäsäännöllinen kuukautiskierto, että ovulaation mittaaminen ei välttämättä ole luotettavaa. Kierron vaiheiden ennustaminenhan tapahtuu lähinnä aiempien kiertojen perusteella, Väisälä sanoo.

Väisälän mukaan menetelmän ehkäisyteho perustuukin lähinnä yhdynnästä pidättäytymiseen kuukautiskierron kaikkein hedelmällisimpänä ajankohtana. Hän näkee myös haasteita sormesta mitatun lämpötilan luotettavuudessa, sillä erilaiset sairaudet ja esimerkiksi huono ääreisverenkierto voivat vääristää tietoa todellisesta kehon lämpötilasta.

Väisälä onkin sitä mieltä, että menetelmä sopii parhaiten niille, joita raskautumisen mahdollisuus ei lopulta haittaisi.

Lue lisää:

Riittääkö kännykkä ehkäisyyn? Tukholmalaiskätilöt syyttävät sovellusta vahinkoraskauksista

Ehkäisy voi hoitua nykyisin älykännykällä – ainakin jos on huolellinen

Oululaisinsinöörien jackpot: Tekniikan näpertely sormuksen sisään kannatti – Oura-sormus kiinnostaa ympäri maailma

Source Link yle.fi