Banner Before Header

Hoitajien työkiistan sovittelijat ehdottavat alalle palkkaharmonisointia – Tehyn Rytkönen: ”Ei sovittavissa osapuolten kesken”

Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteerinä työskentelevä Elina Pylkkänen ja valtiovarainministeriön entinen valtiosihteeri Martti Hetemäki esittelevät Helsingin Sanomien haastattelussa mallin hoitoalan työriidan ratkaisemiseksi.

Pylkkänen ja Hetemäki katsovat, että hoitajaliittojen Superin ja Tehyn ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) pitäisi sopia alan palkkausjärjestelmän uudistamisesta. Rahat uudistukseen saataisiin palkkaohjelmasta ja palkkojen yhteensovittamisesta eli niin sanotusta palkkaharmonisoinnista.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen painottaa STT:lle, että palkkaharmonisoinnista ei voida sopia osapuolten kesken.

Hetemäen mukaan hän ja Pylkkänen ovat keskustelleet oikeusoppineiden kanssa, ja kaksikko on siinä käsityksessä, ettei ole mitään estettä sille, että työnantaja- ja työntekijäjärjestöt ohjeistavat alueita hyvän palkkaharmonisoinnin toteuttamiseksi.

Tehy ja Super ovat jo aiemmin kertoneet katsovansa, ettei lain edellyttämä palkkaharmonisointi kuulu palkkaneuvottelupöytään.

Rytkönen on kuitenkin Pylkkäsen ja Hetemäen kanssa samaa mieltä siitä, että hoitajien palkkausjärjestelmä pitää radikaalisti uudistaa ja että palkkakehitystä ei nykyisellä mallilla ole.

– Hetemäellä oli näkemys, että uusi ja toimivampi palkkausjärjestelmä voisi auttaa ja tukea johtamista. Siihen näkemykseen yhdyn täysin, mutta me tarvitsemme lisää valtion rahoitusta, Rytkönen sanoo.

– Päästään me nyt minkälaiseen ratkaisuun tai malliin tahansa, hoitajien pitää voida luottaa siihen, että hoitajille jää tilipäivänä enemmän rahaa kuin nyt, Rytkönen sanoo.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo STT:lle, että erilaisista mallinnuksista on keskusteltu, mutta hän ei ota kantaa siihen, millaisella mallilla voidaan mennä eteenpäin.

Hetemäki ja Pylkkänen olivat aiemmin sovittelulautakunnassa, joka ratkoi kunta-alan työkiistaa. Lautakuntaa ei enää ole, joten Pylkkäsen ja Hetemäen ehdotus on epävirallinen keskustelunavaus.

Super ja Tehy ovat vaatineet palkankorotusten yhteyteen viisivuotista palkkaohjelmaa, joka toisi yleisen palkankorotuslinjan päälle joka vuosi viiden vuoden ajan 3,6 prosentin lisäkorotuksen. Hoitajaliitot ovat lisäksi uhitelleet joukkoirtisanomisilla.

Lue lisää:

Sairaala korotti väliaikaisesti sairaanhoitajien palkkaa Oulussa – Tehyn mukaan ratkaisu on herättänyt keskustelua hoitoalalla

Pelkät palkankorotukset eivät ratkaise historiallista hoitajapulaa, vaan tarvitaan enemmän, sanovat hyvinvointialueiden johtajat

Source Link yle.fi