Banner Before Header

Honkasalo Puolan rajan tapahtumista: Järkyttävää, miten helposti diktatuurit näyttävät saavan eurooppalaiset päättäjät sekaisin

Saksalaisen Die Welt-lehden mukaan Saksa ja Suomi ovat Puolan rajalla olevien ihmisten pääkohteita.

Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas.) muistuttaa YK:n pakolaissopimuksesta ja EU:n turvapaikkalainsäädännöstä, kun keskustelu Valko-Venäjän ja Puolan rajalla käynnissä olevista tapahtumista kiihtyy. Torstain kyselytunnilla perussuomalaiset nostavat sen todennäköisesti pääasiaksi.

Honkasalo kutsuu Twitterissä keskustelua paikoitellen pelkoa ja turvattomuutta lietsovaksi, ja muistuttaa siksi peruasioista. Oikeus turvapaikkaan on EU:n perusoikeuskirjan turvaama perusoikeus.

”Euroopan ihmisoikeussopimus kieltää käännytykset, jos riskinä on epäinhimillinen kohtelu. Ihmisoikeussopimuksen lisäpöytäkirja kieltää joukkokarkotuksen eli massamittaiset käännytykset. Yksilöllinen arvio on ulkomaalaisoikeuden ydintä”, hän kirjoittaa.

Honkasalosta on surkeaa, että EU-maat ovat epäonnistuneet yhteisen turvapaikkajärjestelmän kehittämisessä ja oikeudenmukaisen keskinäisen vastuunjaon sopimisessa.

Pakolaisavun yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström muistuttaa, että meillä ei ole pakolaiskriisiä. Maailmassa on yli 82 miljoonaa kotinsa pakon edessä jättänyttä ihmistä, ja määrä lisääntyy vuosi vuodelta. Tilanne on kestämätön, hän kommentoi Twitterissä.

Puolan ja Valko-Venäjän rajalla on tuhansia ihmisiä jumissa jäätävissä olosuhteissa. Valko-Venäjä on usuttanut heitä sinne jo useita kuukausia, mutta toiminta kiihtyi muutama päivä sitten. EU pitää tapahtumia Valko-Venäjän hybridihyökkäyksenä, jolla maa vastaa sillle asetettuihin pakotteisiin.

”Diktatuurit saavat eurooppalaispäättäjät sekaisin”

Honkasalo toteaa, ettei se, että Valko-Venäjän ja Turkin kaltaiset maat käyttävät hädänalaisia ihmisiä pelinappuloina ja painostuksen välineinä, saa tarkoittaa näiden ihmisten oikeuksien heittämistä romukoppaan.

”On järkyttävää, miten helposti diktatuurit näyttävät saavan eurooppalaiset päättäjät sekaisin ja luopumaan yhteisistä arvoista ja kansainvälisestä sopimusjärjestelmästä, joka on luotu turvaamaan meitä jokaista.”

Pakolaisavun Mannerströmin mukaan Puolan ja Valko-Venäjän rajalla ei ole laittomia ihmisiä vaan hyvin heikossa asemassa olevia toivottomia ihmisiä, joita on todennäköisesti huijattu paikalle.

.

Hänen mukaansa EU-maiden neuvottomuus antaa Euroopan kanssa kiistoissa oleville valtioille oivallisen välineen painostukseen.

”Ihmisoikeuksien takana seistään, kun niitä haastetaan”

Eurooppa onkin kriisissä, jos se hylkää kansainväliset sopimukset siksi, ettei se saa omaa järjestelmäänsä kuntoon. ”Euroopan on tulevaisuudessa vaikeampaa kritisoida diktatuureja ja puolustaa oikeusvaltion ideaa, jos se ei itse kykene kunnioittamaan ihmisoikeuksia”, Mannerström kirjoittaa.

Honkasalosta kertoo paljon ennen kaikkea eurooppalaisista päättäjistä, jos sekasorron ja hajaannuksen synnyttäminen on näin helppoa. ”Kärsijöinä ovat turvaa hakevat ihmiset. Silloin hybridivaikuttaminen kyllä näyttää tehonsa.”

Honkasalon mukaan avaimet vaikuttamiseen diktatuureille ovat antaneet EU-maat kykenemättömyydellään sopia oikeudenmukaisista yhteisistä pelisäännöistä ja vastuun kantamisesta siitä pienestä osasta maailman hädänalaisia, jotka päätyvät Eurooppaan todellisten kriisien ollessa muualla.

”Ihmisoikeuksien puolella seistään varsinkin silloin kun niitä haastetaan kovimmin. Jos näistä periaatteista annetaan periksi, silloin tuetaan ihmisoikeuksia polkevien diktatuurien tahtoa. Heidän pyrkimyksenään on, että ihmisoikeuksia kunnioittava järjestelmä hajoitetaan”, Honkasalo toteaa.

”Rajalle tulleita on petetty”

Saksalainen Die Welt -lehti kertoo, että Saksa ja Suomi ovat Puolan rajalla olevien ihmisten pääkohteita. Lehden mukaan Euroopan komissio on arvioinut näin luottamuksellisessa asiakirjassaan.

STT kertoo kysyneensä vahvistusta asialle EU-komission päivittäisessä tiedotustilaisuudessa. Tiedottaja Adalbert Jahnz vastasi, ettei pysty kommentoimaan mitään operationaalisia arvioita tilanteesta. Hän ei myöskään halunnut spekuloida, millaisia pyrkimyksiä EU-alueelle Valko-Venäjän kautta yrittävillä ihmisillä on.

Komission mukaan Valko-Venäjä on houkutellut ihmisiä rajalle valheellisin perustein.

– Olemme edelleen huolestuneita näiden ihmisten turvallisuudesta ja tarkastelemme humanitaarisia vaihtoehtoja sekä turvallista paluuta heidän lähtömaihinsa, Jahnz sanoi STT:n mukaan.

Komission varapäätiedottajan Dana Spinantin mukaan on selvää, että rajalle tulleille ihmisille on annettu perättömiä lupauksia.

– Heidät on petetty, (luvattu) jotain, mitä he eivät voi saada, Spinant sanoi.