Banner Before Header

Hopea toi messevän mitalibonuksen Suomen hiihtomiehille – näin ison rahapotin Iivo Niskanen on olympialaisista jo haalinut

Zhangjiakou

Suomen olympiajoukkueen mitalisaldo kasvoi sunnuntaina viiteen, kun miesten pariviestijoukkue venyi komeasti palkintopallille: Iivo Niskanen ja Joni Mäki saalistivat Zhangjiakoun pakkasessa olympiahopeaa.

Suomen parisprinttiduo hymyili maalialueella leveästi myös siitä syystä, että mitalisaavutuksen lisäksi joukkueen jäsenille kilahtaa mukavasti bonuksia.

Olympiakomitea maksaa suomalaismitalisteille bonuksia seuraavasti: kullasta 50 000, hopeasta 30 000 ja pronssista 20 000 euroa. Viestien kohdalla mitalipotti jaetaan.

Näin ollen Niskanen ja Mäki kuittaavat Olympiakomitealta 15 000 euroa mieheen.

Olympialaisissa maastohiihtohuipuille maksetaan perussopimusten päälle erisuuruisia mitalibonuksia, joiden summat voivat vaihdella suuresti urheilijoiden välillä. Bonuksia maksavat urheilijoiden henkilökohtaiset sponsorit sekä välinevalmistajat.

Suomalaishiihtäjien perussponsorisopimuksissa mitalibonukset ovat henkilökohtaisilta matkoilta yleensä 10 000–20 000 euroa, kultamitalista paikoin enemmänkin. Lisäksi välinevalmistajilta urheilijat saavat olympiamitalista yleisesti ottaen saman verran.

Viesteissä urheilijoiden bonukset eivät kuitenkaan ole yhtä suuria kuin henkilökohtaisilta matkoilta. IS:n karkean arvion mukaan Joni Mäki saa nyt sponsoreiltaan ja välinevalmistajiltaan välinebonuksina yhteensä ainakin 25 000–35 000 euroa.

Yleisesti ottaen Iivo Niskasen kaltaisten supertähtien sopimuksissa bonuspykälät ovat kaikkein suurimmat.

Pekingin kisoissa kultaa ja pronssia voittanut Iivo Niskanen oli jo ennen viestiä kerännyt Olympiakomitean mitalibonuksina 70 000 euroa. Nyt tuo summa nousi siis 85 000 euroon.

Huomionarvoista on, että Olympiakomitean maksamiin bonuksiin sisältyy urheilijakohtainen katto. Yksittäinen urheilija voi saada Olympiakomitealta yksissä kisoissa yhteensä 100 000 euroa.

Välinevalmistaja Fischer maksaa Iivo Niskaselle yksistään 15 km:n kultamitalista 40 000–50 000 euroa sekä tuntuvan summan myös yhdistelmäkisan olympiapronssista ja parisprintin hopeasta.

IS:n arvion mukaan kuopiolainen on tienannut näissä kisoissa pelkästään välinebonuksina jo reippaasti kuusinumeroisen summan.

Source Link is.fi