Banner Before Header

Housuton suomalaismies hämmästyttää – ruotsalainen viisuasiasiantuntija täräyttää uskomattoman arvion

Ruotsalainen viisuasiantuntija Torbjörn Ek uskoo, että Suomea euroviisuissa edustava Windows95man tulee olemaan yksi tämän vuoden viisujen puheenaiheista. Erikoinen esitys lyö varmasti monet ällikällä.

Suomea euroviisuissa edustavan Windows95manin, eli Teemu Keisterin ja laulaja Henri Piispasen, No Rules -kappale ja etenkin UMK-lavalla lauantaina nähty show ovat aiheuttaneet pöhinää sosiaalisessa mediassa.

Jopa naapurimaassa Ruotsissa on äimistelty jättimäisestä farkkumunasta kuoriutunutta ”suomalaista alushousumiestä”.

Ruotsin ammattilaisraati ei UMK-finaalissa innostunut Windows95manista, mutta viisuasiantuntija on täysin eri mieltä.

– Minä rakastan Windows95manin kappaletta ja esitystä. Se on hauska, erikoinen, outo ja vastustamaton, ruotsalainen viisuasiantuntija, Aftobladetin toimittaja Torbjörn ”Tobbe” Ek sanoo Ilta-Sanomille.

Windows95manin UMK-esitys alkoi sillä, kun Teemu Keisteri kapusi ulos jättimäisestä munasta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hän kuvailee No Rules -kappaleen erottuneen joukosta ja nousseen aivan uudelle tasolle vauhdikkaan show’n myötä. Voittajaksi hän ei olisi kuitenkaan kappaletta arvannut ennen UMK-finaalia.

– Olen yllättynyt, että kappale voitti, sillä se ei ole ollut kansan suosikki striimauksien määrässä. Monia muita UMK-biisejä on kuunneltu Spotifyssa paljon enemmän. Tässä tapauksessa mahtava show kiinnosti tv-katsojia enemmän kuin itse biisi, Ek arvioi.

Lue lisää: Suomalainen alushousumies munassa – näin Ruotsissa kommentoidaan Windows95manin esitystä

Windows95manin esityksessä käytetään pyrotekniikkaa hyödyksi veikeällä tavalla. Kuva: Kalle Parkkinen

Windows95manin esityksessä nähtiin farkkumunan lisäksi muitakin katsojia hykerryttäneitä asioita. Aluksi Keisteri esiintyi ihonvärisiin alushousuihin ja Windows 95 -logolla varustettuihin paitaan ja lippikseen pukeutuneena. Lopulta hän puki ylleen katosta vaijereilla lasketut farkkushortsit.

Housuepisodi huipentui näyttävään pyrotekniikkaan, kun shortsit syöksivät tulta.

Farkkuteema toistui myös laulaja Henri Piispasen asussa, joka oli puettu päästä varpaisiin denimiin.

– Rakastin ihan kaikkea esityksessä, se oli yhtä vuoristorataa. Esityksen pitää olla yhtä yliampuva, että suosio kestää. Pidin kappaleesta heti, kun se julkaistiin. No Rules oli yksi suosikeistani tämän vuoden UMK:ssa, Torbjörn Ek ylistää.

Viisuasiantuntija uskoo, että UMK-voitto todennäköisesti ratkesi lavalla nähtyyn villiin show’hun, sillä ennen finaalia Sara Siipola oli kisan ennakkosuosikki kappaleellaan Paskana.

– Sara päihitti Windows95man kaikilla listoilla, joten sanoisin, että lavalla nähty esitys oli se, joka hurmasi yleisön äänestämään Windows95mania, hän sanoo ja jatkaa.

– Tämä sama on toistunut ennenkin, kun yleisöääniä painotetaan juryääniä enemmän. Vaikuttava esitys päihittää suositumman kappaleen. Sama nähtiin esimerkiksi Virossa ja Latviassa vuosina 2001 ja 2002. Tuolloin voittobiiseistä ei tullut hittejä, sillä ne eivät jääneet ihmisten mieleen ilman lavashow’ta.

Windows95manin voiton jälkeen niin suomalaiset kuin ulkomaalaiset viisufanit ovat miettineet, onko kyseessä vitsi vai kisaako Suomi tosissaan viisuvoitosta.

Kyllä kisaa, viisuasiantuntija sanoo. Hän uskoo, ettei Suomi taatusti jätä ketään kylmäksi Windows95manin show’lla.

– Ei esitys ole mikään vitsi, joka pilkkaisi viisuja. Se on vitsikäs show, joka tuo iloa viisuihin, eikä se ole huono juttu. Ruotsalaiset ja muutkin ulkomaalaiset viisufanit varmasti ihmettelevät, että mikä on tuo kalsarimies ja mitä hän tekee. Sellaista viisuesitykseltä halutaan, ei kukaan halua kädenlämpöistä ja tylsää show’ta, Ek sanoo.

Suomen viisuedustajan omintakeinen show ja tyyli on herättänyt ihmetystä Ruotsissa. Maassa on ällistelty minishortseihin pukeutunutta suomalaismiestä farkkumunassa. Kuva: Kalle Parkkinen

– Ruotsalaiset ja muutkin ulkomaalaiset viisufanit varmasti ihmettelevät, että mikä on tuo kalsarimies ja mitä hän tekee, viisuasiantuntija Torbjörn Ek sanoo. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hän uskoo, että Windows95man tulee taatusti jakamaan mielipiteitä, mutta se on hyvä juttu.

– Monilla mailla on valtavan lahjakkaita laulajia, joiden esitykset ovat tylsiä ja joita kukaan ei äänestä. No Rulesia joko rakastetaan tai vihataan, ja ne jotka rakastavat biisiä, äänestävät sitä. Jos kappale on vaan ”ihan ok”, niin ei sitä kukaan äänestä.

Viisuasiantuntija veikkaa yleisön hullaantuvan Suomen viisuedustajasta, mutta kansainvälinen jury voi olla toista mieltä.

Viime vuonna Suomi hävisi Ruotsille euroviisuissa täpärästi, kun Ruotsin Loreen sai kansainvälisiltä raadeilta äänivyöryn. Käärijä taas ei ollut juryjen mieleen, mutta voitti yleisöäänet.

– Windows95manista voi tulla yksi fanien suosikeista Malmössä, mutta juryja esitys ei välttämättä vakuuta, Ek sanoo.

Jos kappale on vaan ”ihan ok”, niin ei sitä kukaan äänestä.

Teemu Keisteri ja Henri Piispanen nousevat toukokuussa koko Euroopan eteen Ruotsissa. Kuva: Kalle Parkkinen

Juryäänistä viis, Ek nimittäin uskoo, että Suomi selvittää tiensä finaaliin ja voi sijoittua jo yleisöäänien turvin viidentoista parhaan joukkoon.

– Vaikuttaa siltä, että suomalaiset ovat päättäneet outojen esitysten olevan oikea valinta viisuihin, mutta toukokuussa selviää, miten käy. Käärijän suosiota on vaikea toistaa, mutta Windows95manilla on mahdollisuudet nousta yleisön suosikiksi.

UMK-finaalin jälkeen sosiaalisessa mediassa on käyty kiivasta keskustelua lopputuloksesta ja siitä, olisiko Sara Siipolan pitänyt voittaa. Soraäänet ovat kantautuneet myös Ekin korviin.

– Ymmärrän, miksi osa suomalaisista on harmissaan finaalin lopputuloksesta. Hittikappaleella, joka soi radiossa ja menestyy striimauspalveluissa, on paremmat mahdollisuudet voittaa euroviisut. Listamenestys osoittaa, että kappaleessa on muitakin vahvuuksia kuin hauska ja hullu lavashow. Siinä on musiikillisia ominaisuuksia, jotka kiinnostavat juryja, Ek sanoo.

Lue lisää: Näin ulkomaalaiset tavikset kommentoivat UMK-voittajaa – ”Tekee minut surulliseksi”, ”Mitä Suomessa tapahtuu?”

Sara Siipola sijoittui UMK-finaalissa kakkoseksi 273 pisteellä. Kisan voitti 313 pisteellä Windows95man. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ennen UMK-finaalia somessa kuohahti, sillä Siipolan vähäeleinen lavashow sekä esityksen ja puvustuksen beige värimaailma toivat joidenkin viisufanien mieleen viisuvoittaja Loreenin Tattoo-esityksen.

Ek ei näe minkäänlaisia yhtäläisyyksiä Siipolan Paskana-esityksen ja Loreenin välillä ja pitää vertailua täysin tuulesta temmattuna.

– Molemmilla oli nude värimaailma, mutta asut olivat täysin erilaiset. Sara näytti upealta, Ek sanoo.

Source Link is.fi