Banner Before Header

Hoviekspertiltä täystyrmäys prinssi Harryn skandaalinkäryiselle kommentille – yhtä asiaa edes asiantuntija ei voi ymmärtää

britannian omana raikulipoikana tunnettu prinssi Harry on elänyt koko elämänsä silmätikkuna ja suurennuslasin alla, mutta todelliseen syyniin hänen sanomisensa joutuivat vasta sen jälkeen, kun hän tammikuussa 2020 ilmoitti jättävänsä hovin ja muuttavansa Yhdysvaltoihin.

Sen jälkeen 37-vuotias kruununperijän kuopus ei ole voinut avata suutaan ilman, että hänen sanavalinnoistaan on syntynyt järkälemäinen kohu kotimaassa.

Niin kävi myös nyt, kun prinssi Harry saapui puolisonsa Meghanin kanssa harvinaiselle vierailulle Eurooppaan ja pistäytyi samalla reissulla tapaamassa isoäitiään kuningatar Elisabetia Windsorin linnassa. Kyseessä oli herttuaparin ensimmäinen yhteinen vierailu Britanniassa yli kahteen vuoteen.

”Haluan vain varmistaa, että kuningatarta suojellaan, ja että hänellä on oikeat ihmiset ympärillään.”

Prinssi kommentoi salaista tapaamista NBC:n Today-aamuohjelman haastattelussa, joka nousi nopeasti uutisotsikoihin ympäri maailmaa. Kohukommenttinsa perusteella Harry on huolissaan isoäitinsä turvallisuudesta sekä siitä, kenen kanssa kuningatar viettää aikaansa.

– Haluan vain varmistaa, että kuningatarta suojellaan, ja että hänellä on oikeat ihmiset ympärillään, Harry sanoi.

Lue lisää: Prinssi Harry heitti mystisen kommentin isoäidistään Elisabetista – haluaa varmistaa kuningattaren olevan ”turvassa”

Prinssi Harry antoi yhdysvaltaiskanavalle avoimen haastattelun, joka herätti heti ihmetystä Britanniassa.

Brittimedian mielestä Harryn kommentti oli suora sivallus isänsä Charlesin ja veljensä Williamin suuntaan. Harryn on jo pitkän aikaa huhuttu olevan heidän kanssaan huonoissa väleissä.

Paikalliset kuninkaallisasiantuntijat pitivät lausuntoa suorastaan vainoharhaisena.

– Prinssi Harry sanoo Yhdysvaltojen tv:ssä haluavansa varmistaa, että ”kuningatarta suojellaan ja että hänellä on oikeat ihmiset ympärillään”. Miten niin? Luulisi hänen huomaavan, kuinka prinssi Charles ja hänen majesteettinsa muut lapset sekä prinssi William tekevät juurikin sitä ja tukevat kuningatarta myös tekojensa kautta – eivät vain sanoilla, hoviin erikoistunut toimittaja Robert Jobson jyrähti Twitterissä.

Lue lisää: Prinssi Harryn antamat kommentit nostattivat raivoa – ”Törkeä loukkaus Charlesia ja Williamia kohtaan”

Harry antoi haastattelun Hollannista, johon herttuapari siirtyi sen jälkeen, kun oli vieraillut kuningattaren luona Lontoossa. He matkustivat Hollantiin osallistuakseen prinssin luomaan Invictus Games -tapahtumaan Haagin kaupungissa.

Lue lisää: Harry ja Meghan edustivat Hollannissa – herttuattaren lämmin ele kerää kiitosta: ”Diana olisi ylpeä”

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan vierailivat kuluneella viikolla Alankomaissa, missä he osallistuvat Invictus Games -tapahtumaan Haagissa.

Prinssin kohukommenttia alettiin pian puida myös Suomessa. Brittihovin käänteisiin syventynyt kuninkaallisasiantuntija ja kirjailija Kaisa Haatanen ei ole takuuvarma siitä, että kyseinen lausahdus oli suoraan suunnattu Charlesille ja Williamille, mutta yhdestä asiasta hän on brittimedian kanssa samaa mieltä: Harryn sanavalinta oli kertakaikkisen huono.

– Se oli todella ikävästi ja omituisesti sanottu.

– Se oli selkeä vihjaus jotakuta kohtaan, mutta ketä? Haatanen kysyy.

Haatasen ensimmäinen ajatus oli, että prinssi viittaa ”oikeilla ihmisillä” hovin työntekijöihin tai muihin henkilöihin kuningashuoneen sisäpiirissä. Mainintaa kuningattaren suojeluntarpeesta hän pitää täysin merkillisenä.

– Kommentti antaa ymmärtää, että kuningattaren ympärillä on mahdollista epäpätevyyttä, joka voisi olla kuningattarelle haitaksi.

– Eihän kuningattaren luokse pääse kuka tahansa, eikä minulle ole tullut mieleenkään, että hovin sisällä olisi mahdollisuutta sellaiselle toiminnalle, josta prinssi Harry vihjailee.

Kommentista syntynyt kohu kasvoi sellaisiin mittasuhteisiin, että Britannian pääministerinkanslia joutui poikkeuksellisesti vakuuttamaan kansalaisilleen kuningattaren olevan täysin turvassa.

Brittimedian mukaan Sussexin herttuapari Harry ja Meghan tapasivat kuningatar Elisabetin Windsorin linnassa torstaina 14. huhtikuuta.

Kuningattaren hyvinvointia koskevan kommentin lisäksi prinssi Harry kuvaili Todayn haastattelussa omaa suhdettaan isoäitiinsä. Monen korvaan särähti se, miten hovin hylännyt Harry ylisti suhdettaan maailman pitkäaikaisimpaan monarkkiin.

– Oli mahtavaa olla hänen kanssaan. Oli todella mukavaa nähdä häntä, hän on loistavassa kunnossa. Hän aina hassuttelee minun seurassani.

– Meillä on todella erityinen suhde ja me puhumme asioista, joista hän ei voi keskustella kenenkään muun kanssa, prinssi sanoi tv-kameroille.

Brittimediassa Harryn tapa puhua kuningattaresta tuomittiin nopeasti. Moni syytti prinssiä siitä, että hän pyrki isoäitinsä pakeille vain edistääkseen omaa Netflix-projektiaan.

Lue lisää: Harrylle ja Meghanille ankaraa kritiikkiä – hoviasiantuntija syyttää kuningattaren hyväksikäytöstä

”Meillä on todella erityinen suhde ja me puhumme asioista, joista hän ei voi keskustella kenenkään muun kanssa.”

Suomalaisasiantuntija Kaisa Haatanen puolestaan uskoo, että prinssi Harryn kiintymys kuningatarta kohtaan voi hyvinkin olla aitoa.

– Minulla on sellainen olo, ettei Harry laskelmoi niin paljon kuin yleisesti luullaan. Sillä jos hän olisi laskelmoivempi, hän olisi tehnyt asiat fiksummin, Haatanen sanoo.

Lue lisää: Mistä Harry, Meghan ja kuningatar Elisabet keskustelivat? Nämä 6 asiaa olivat ehkä pinnalla salaisessa tapaamisessa

Samaan hengenvetoon Todayn toimittaja Hoda Kotb kysyi Harrylta hänen suhteestaan muihin perheenjäseniinsä. Toimittaja tiedusteli prinssiltä, mahtoiko hän ikävöidä perhettään Britanniassa ja erityisesti isäänsä prinssi Charlesia ja veljeään prinssi Williamia.

Prinssi väisti kysymyksen ovelasti ja käänsi keskustelun välittömästi järjestämäänsä Invictus Games -urheilutapahtumaan sekä omaan, Yhdysvalloissa odottavaan perheeseensä.

– Olen täällä keskittyäkseni näihin tyyppeihin (Invictus Games -urheilijoihin) ja näihin perheisiin ja antaakseni kaikkeni, jotta he saavat mahtavan kokemuksen. Keskityn siihen täällä. Ja kun lähden täältä, keskityn omaan perheeseeni, jota kaipaan valtavasti, prinssi totesi vakavana.

Brittimedian mukaan Harryn vastaus oli hyvin kiusallinen tapa välttää kysymykseen vastaaminen.

”Ja kun lähden täältä, keskityn omaan perheeseeni, jota kaipaan valtavasti.”

Hoviasiantuntija Haatasen mukaan Harryn tapa kiertää kysymys kielii siitä, mistä on ollut vihiä jo pitkän aikaa:

– Harryn välit muuhun kuningasperheeseen ovat todennäköisesti aika huonot, Haatanen toteaa.

Asiantuntijoiden mukaan prinssiveljesten kohtaaminen äitinsä muistoksi järjestetyssä tilaisuudessa oli pelkästään muodollinen.

Edellinen merkki prinssiveljesten huonoista väleistä nähtiin viime kesänä, kun Harry lennätettiin synnyinmaahansa paljastamaan äitinsä prinsessa Dianan muistopatsas yhdessä Williamin kanssa. Haatasen mukaan veljesten tarkkaan taltioitu kohtaaminen oli kaikkea muuta kuin lämminhenkinen.

– Ei siinä ollut mitään suuren ja iloisen jälleennäkemisen tuntua. Tilanne oli kovin muodollinen, Haatanen muistelee.

– Vaikuttaa siltä, että Harry loittonee koko ajan enemmän ja enemmän muusta kuningasperheestä. Kun Elisabet joskus menee edes, mitä hänelle jää? Haatanen kysyy.

Patsaan paljastustilaisuutta ennen Harry ja William tapasivat toisensa edellisen kerran prinssi Philipin hautajaisissa saman vuoden huhtikuussa. Silloin veljesten nähtiin vaihtavan keskenään vain muutama sana.

Prinssiveljekset kohtasivat pitkän ajan jälkeen prinssi Philipin hautajaisissa huhtikuussa 2021.

Vaikka prinssin viimeisimmät puheet jättivät ilmaan monia kysymysmerkkejä, Haatasen mukaan Harryn sanavalinnat osoittavat harvinaisen selvästi, ettei hän enää ole osa hovin sisäpiiriä. Harry kehuikin tuoreessa haastattelussa kotiutuneensa mainiosti Kaliforniaan ja kehui rantakaupunki Santa Barbaran yhteisöä.

Brittihovin käänteitä pitkään seurannut Haatanen tietää, että Harry on aina ollut muita sukulaisiaan suorapuheisempi, mutta samalla hän uskoo, että Yhdysvaltoihin muuttaminen on löysännyt prinssin kielenkantoja entisestään.

– Hän on saattanut joskus olla varovaisempi sanoissaan, mutta asia voi olla toinen nyt kun hän on ollut irti huolellisesti muotoiltujen lausuntojen hovista, Haatanen pohtii.

Hoviasiantuntija uskoo vakaasti, ettei prinssi Harry halua monista poikkeuksellisista ulostuloistaan ja erikoisista sanavalinnoistaan huolimatta olla epäsuosittu.

– Jättämällä hovin hän varmaan kuvitteli tekevänsä niin sanotusti ”dianat”, mutta asiat eivät sitten menneetkään niin kuin hän oli ajatellut.

Myös pinssi Harryn edellisestä suuresta tv-haastattelusta nousi kohu Britanniassa. Tuolloin Harry ja Meghan kertoivat Oprah Winfreylle, miksi he jättivät brittihovin ja muuttivat Yhdysvaltoihin.

Prinssin puheet suurenivat skandaaliksi saakka edellisen kerran keväällä 2021, jolloin hän avautui elämästään ja menneisyydestään yhdysvaltalaisessa Armchair Expert -podcastissa. Haastattelussa sanavalmis prinssi ratkesi kritisoimaan brittihovin tapoja ja toimintaa kovalla kädellä.

– Olen nähnyt kulissien taakse. Tiedän, miten bisnes pyörii. Tiedän, miten kaikki toimii, enkä halua olla osa sitä, Harry totesi tuolloin.

Lue lisää: Prinssi Harry laukoo tuoreessa haastattelussa suorat sanat brittihovista – ”Katsokaa, mitä se teki äidilleni”

”Loukussa systeemissä, kuten muu perheeni on. Isäni, veljeni, he ovat loukussa.”

Sitä edeltävä skandaalinkäryinen ulostulo osui maaliskuulle 2020, jolloin herttuapari puhui koko maailmalle kaiken kattavassa Oprah Winfreyn tv-haastattelussa.

Liki kahden tunnin pituisessa keskustelutuokiossa kaksikko muun muassa syytti kuningasperheen jäsentä rasismista sekä sättivät hovia siitä, ettei siellä ymmärretty herttuatar Meghanin tuskaa.

Samalla Harry puhui kovasanaisesti kokemuksistaan elämästään brittihovin aktiivisena jäsenenä.

– Loukussa systeemissä, kuten muu perheeni on. Isäni, veljeni, he ovat loukussa, hän totesi.

Lue lisää: Kahdeksan uutispommia: Näin prinssi Harry ja herttuatar Meghan kertoivat ajastaan brittihovissa ja dramaattisesta lähdöstään

Source Link is.fi