Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_840bbaa26136bfbb7e396566935cc471, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
HS: Hallitus valmistelee poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa – Uutisalue

HS: Hallitus valmistelee poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa

Useat toisistaan riippumattomat lähteet kertovat Helsingin Sanomille (HS), että hallitus valmistelee poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa, HS uutisoi keskiviikkona.

Päätöksiä poikkeusolojen toteamisesta ja valmiuslain käyttöönotosta ei ole tehty. HS:n mukaan hallituksen koronaministerityöryhmä käsittelee asiaa mahdollisesti tämän viikon lopulla tai ensi viikolla.

Valmiuslain käyttöönoton tarkoituksena olisi alkuvaiheessa sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan turvaaminen eikä uusien rajoitusten käyttöönotto.

HS:n mukaan hallitus valmistautuu ottamaan tarvittaessa käyttöön ainakin valmiuslain pykälät 86 ja 88. Pykälän 86 nojalla sosiaali- ja terveysministeriö ja aluehallintovirastot voivat määrätä kunnallisia ja yksityisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajia muuttamaan laajasti toimintaansa.

Pykälän 88 nojalla kunnille voidaan myöntää oikeus poiketa terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräjoista, jos se on välttämätöntä kiireellisen hoidon järjestämiseksi.

Valmiuslain pykälät 86 ja 88 olivat käytössä ensimmäisen kerran keväällä 2020 ja toisen kerran keväällä 2021.

Hallitus voi todeta poikkeusolot yhdessä tasavallan presidentin kanssa, jonka jälkeen se voi eduskunnan suostumuksella ottaa käyttöön valmiuslaissa säädettyjä toimivaltuuksia.

Source Link is.fi