Banner Before Header

HS: Juhana Vartiainen haluaa lisää rahaa pieni­palkkaisille

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok) ilmoittaa Helsingin Sanomien haastattelussa haluavansa lisää rahaa kaupungin pienipalkkaisille työntekijöille.

– Toivoisin rahaa eritoten matalapalkkaisen henkilökunnan palkkoihin siellä, missä meillä on suurin henkilöstöpula, Vartiainen toteaa Helsingin Sanomille.

Matalapalkkaisilla Vartiainen tarkoittaa Helsingin palvelualojen työntekijöitä, kuten opettajia ja varhaiskasvattajia. Vartiainen korostaa ehdotuksen olevan hänen oma näkemyksensä, josta hän ei ole vielä sopinut valtuustoryhmänsä kokoomuksen kanssa. Pormestari ei osaa sanoa, miten paljon rahaa palkankorotuksiin voisi olla käytettävissä.

– Olen varma, että kokoomus ryhmänä kannattaa korotuksia lämpimästi, mutta onneksi muutkin. Tämä on niin vakava pulma, Vartiainen kommentoi.

Vartiaisen mukaan lisärahat palkkaukseen voisi olla mahdollista saada myös ilman leikkauksiakin. Vartiainen nostaa keinoina esille muun muassa hitas-asunnoista luopumisen, kouluruokaa tuottavan kaupunginyhtiö Palmian myyntiä sekä pysäköintimaksujen korotusta.

Helsingin kaupungin budjetti on ollut viime vuosina ylijäämäinen. Esimerkiksi kevään 2021 tilinpäätöksessä kaupungin tulos oli 350 miljoonaa euroa.

Ilta-Sanomat on kirjoittanut useasti päiväkodin työntekijöiden ja opettajien hankalista työoloista. Työntekijät mainitsevat matalan palkan olevan yksi pääsyy alan ongelmiin.

– Palkka on naurettava. Jos miettii palkan määrää ja työn määrää sekä vastuullisuutta, niin ei se ole kyllä missään tasapainossa, helsinkiläisessä päiväkodissa työskentelevä Taina Perälä totesi Ilta-Sanomille toukokuussa.

Syyskuussa Ilta-Sanomat julkaisi artikkelin, jossa varhaiskasvatuksen työntekijät kertovat lohduttomista näkymistä, kuten kaaosmaisesta työntekijäpulasta.

Helsingin kaupungin varhaiskasvatus on ollut jo pitkään suurissa vaikeuksissa, koska päiväkoteihin ei löydy tarpeeksi työntekijöitä. Pahimmillaan henkilöstöä on jouduttu siirtämään päiväkoteihin muista yksiköistä kuten kirjastoista.

Source Link is.fi