HS:n Viestikoekeskus-jutun pääkäsittely alkoi – puolustus nimesi päätoimittajat uusiksi todistajiksi

Helsingin Sanomia koskevan Viestikoekeskus-jutun pääkäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa torstaina.

Kyseessä on hyvin poikkeuksellinen oikeustapaus, sillä kolmea HS:n toimittajaa syytetään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä.

Syyttäjän mukaan syytetyt käyttivät artikkeleiden laadinnassa tietoja, jotka he tiesivät olevan Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettäviä.

Syyttäjän mukaan jäi epäselväksi, hyväksyikö toimituksen ylempi johto jutun semmoisessa muodossa kuin se julkaistiin. Syyttäjän mukaan tämä ei kuitenkaan poista jutun laatijoiden rikosvastuuta.

– Jos olisi tehty oikein, toimituksen johdon olisi pitänyt tehdä julkaisupäätös asian laadun vuoksi, erikoissyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen sanoi.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi korosti ennen istunnon alkua median edustajille, että julkaisuvastuu artikkeleista on toimituksen johdolla, ja viime kädessä hänellä. Niemeä ei tässä oikeudenkäynnissä syytetä rikoksesta.

Yksi syytetyistä, lehden politiikan ja talouden silloinen esihenkilö Kalle Silfverberg vaati heti istunnon alussa, että Niemeä ja toista päätoimittajaa Antero Mukkaa kuullaan oikeudessa uusina todistajina.

Silfverbergin puolustuksen mukaan kuulemisen tarkoituksena on osoittaa, ettei hän osallistunut jutun julkistamista koskevaan päätöksentekoon tai hyväksymiseen, kuten syyttäjä väittää.

Myös jutun kirjoittajat Tuomo Pietiläinen ja Laura Halminen kiistävät Silfverbergin tavoin syytteet perusteettomina. Pietiläisen puolustuksen mukaan jutussa ei ole esimerkiksi tietoja, jotka olisi salaisia Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi. Myös Halmisen puolustuksen mukaan jutussa ja muistiinpanoissa on vain julkista tietoa.

Syyttäjä vaatii heille vähintään puolentoista vuoden ehdollista vankeutta.

Syyttäjä vaatii myös Helsingin Sanomien verkkosivuilla julkaistun Viestikokeskus-jutun poistamista. Lehteä julkaiseva Sanoma Media Finland vastustaa tätä.

– Se tarkoittaisi historian muuttamista. Suhtaudun tähän erittäin kriittisesti, Sanoman asianajaja Kai Kotiranta sanoi.

Puolustusvoimat on jutussa asianomistajana. Se yhtyy syyttäjän rangaistusvaatimuksiin.

Oikeusjutussa on kyse vuonna 2017 julkaistusta artikkelista, joka kertoo puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Syytteet koskevat myös artikkelikokonaisuutta, jota kaavailtiin julkaistavaksi.

Syytteiden mukaan toimittajat käyttivät ja aikoivat käyttää artikkeleissa tietoja, jotka koskivat sotilastiedustelun tehtäviä, toimintaa, organisaatiota, suorituskykyä ja hankintoja. Syyttäjän mukaan tiedot olivat suoraan tai muihin julkaistuihin tietoihin yhdistettynä säädetty salassa pidettäviksi.

Syyttäjän mukaan Pietiläinen olisi saanut salassa pidettävää tietoa jo keväällä 2017. Tietovuotoa koskeva asia on yhä esitutkinnassa.

– Selvää on, ettei aineistoa ole voitu luovuttaa Pietiläiselle laillisesti, erikoissyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen sanoi.

Luvassa on pitkä oikeussavotta, sillä jutun käsittelyyn on varattu varapäivineen 30 käsittelypäivää. Istunnot jatkuvat aina joulukuun puoliväliin saakka.

Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.

Juttua päivitetty 5.10. klo 10.28: Täydennetty jutun tietoja kauttaaltaan.

Source Link is.fi