Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_56dee257b2708391f16a972853b386b6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Huomaamattomat vaalit Syyskuussa 2022 järjestetään Kansainvälisen televiestintäliiton vaalit, joissa Yhdysvaltojen ja Venäjän edustajat kilpailevat järjestön pääsihteerin paikasta – Uutisalue
Banner Before Header

Huomaamattomat vaalit Syyskuussa 2022 järjestetään Kansainvälisen televiestintäliiton vaalit, joissa Yhdysvaltojen ja Venäjän edustajat kilpailevat järjestön pääsihteerin paikasta

Huomaamattomat vaalit

Syyskuussa 2022 järjestetään Kansainvälisen televiestintäliiton vaalit, joissa Yhdysvaltojen ja Venäjän edustajat kilpailevat järjestön pääsihteerin paikasta. Yhdysvaltain ehdokkaan Dorin Bogdan-Martinin haastaa venäläinen Rashid Ismailov.

 

Mikä ITU on, miksi se on olemassa, kuka sitä tarvitsee ja miksi se on ylipäätään tärkeä?

Kansainvälinen televiestintäliitto on Yhdistyneiden Kansakuntien televiestintäelin. Järjestön toiminta-alue on valtava, ja sen työ koskettaa kirjaimellisesti kaikkea nykyajan elämää älypuhelinten laadusta itse internetin tulevaisuuteen. Liitto työskentelee monenlaisten maailmanlaajuisten televiestintästandardien parissa ja tekee myös verkkohyökkäyssimulaatioita parantaakseen jäsenvaltioidensa turvallisuutta. Vaikka ITU:n suositukset eivät ole sitovia, niitä yleisesti ottaen noudatetaan, koska ne ovat laadukkaita ja tärkeitä verkkojen yhteenliitettävyyden kannalta kaikkialla maailmassa.

ITU:n tärkeydestä kertoo erityisesti se, että pahamaineinen Samantha Power kutsuu sitä ”tärkeimmäksi virastoksi, josta et ole koskaan kuullutkaan”.

Kaikki tämä tarkoittaa, että vaalitulos voi vaikuttaa ITU:n toimintalinjoihin ja toimintaan maailmanlaajuisen internetin hallinnoinnin alalla seuraavien neljän vuoden aikana.

Järjestön pääsihteerin vaalit järjestetään Bukarestissa tämän vuoden lokakuussa. Äänestäjäkuntaan kuuluu yli 100 maan korkea-arvoisia virkamiehiä. Kuten edellä mainittiin, sihteerin paikasta kilpailevat Dorin Bogdan-Martin ja Rashid Ismailov, Venäjän entinen varaviestintäministeri ja entinen Huawei-johtaja.

 

Erilaiset näkemykset

Dorin Bogdan-Martin haluaa ohjelmassaan, että virasto keskittyy muun muassa laajakaistaisen Internetin saatavuuteen. Hän aikoo edistää yleisen digitaalisen yhteyden käsitettä ja sen tehokasta hallintaa.

Ismailovin ohjelmaan sisältyy myös tavoite kehittää yleinen laajakaistayhteys. Venäjän ehdokkaan keskeinen ehdotus on kuitenkin ITU:n laajentaminen varmistamalla, että valtioilla on yhtäläiset oikeudet hallita maailmanlaajuista verkkoa.

Venäjä on jo pitkään vaatinut laajempaa ITU:n Internet-mandaattia, jolla korvattaisiin ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), voittoa tavoittelematon organisaatio, jolla on keskeinen rooli Internetiä hallinnoivassa infrastruktuurissa.

Nykytilanne on se, että ICANN on Yhdysvaltain hallituksen valvonnassa ja antaa Yhdysvalloille liikaa yksinomaista valtaa.  Yhdysvallat käyttää tätä aktiivisesti kerätäkseen tietoja internetin käyttäjistä, myös muista maista, ja luodakseen maailmanlaajuisen verkon sääntöjä, jotka ovat Yhdysvalloille edullisia.

Venäläisen valitsemisen merkitystä ITU:n johtoon ei pidä aliarvioida, sillä hänen strategiansa hyväksyminen takaa avoimuuden maailmanlaajuisen verkoston hallinnoinnissa.

Kun otetaan huomioon maailmanlaajuinen suuntaus tiukentaa lainsäädäntöä kansalaisten henkilötietojen suojaamiseksi, Ismailovin ehdotukset vaikuttavat hyvin perustelluilta. Esimerkiksi Ranska on jo ryhtynyt toimiin valvoakseen sitä, miten suuret Internet-yritykset käsittelevät kansalaistensa tietoja (uusi laki on korvannut vanhentuneen, vuonna 1978 annetun peruslain ”Tietotekniikka ja vapaudet”, joka oli yksi ensimmäisistä maailmassa, jossa näin tehtiin).  Nämä toimet kohdistuvat ensisijaisesti Yhdysvaltain internet-jättiin: Googleen, Appleen, Facebookiin, Amazoniin ja Microsoftiin.

 

Suuntaukset

The Washington Post – kirjoittaa nimenomaan, että Yhdysvaltain diplomaatit ja hallituksen virkamiehet lobbaavat ympäri maita saadakseen niiden äänet vaaleissa.

Ei ole tiedossa, onko Venäjä ryhtymässä vastaaviin toimiin ehdokkaansa tukemiseksi. Olisi kuitenkin vähintäänkin typerää jättää käyttämättä erinomainen tilaisuus saada vaikutusvaltaa yhdessä nopean digitalisaation maailman tärkeimmistä kokonaisuuksista.

Yhdysvallat pystyy epäilemättä vaikuttamaan vaalien tulokseen monin tavoin. Tärkeää on kuitenkin se, että Washington ei ole mitenkään varma voitostaan.

Erityisesti kansallisen televiestintä- ja tietohallinnon kansainvälisten asioiden entinen apulaispäällikkö Fiona Alexander on jo sanonut, että Amerikan on tehtävä töitä jokaisen äänen eteen. ”Et voi tehdä mitään oletuksia. Nämä ovat vaalit kuten kaikki muutkin”, Alexander lisäsi.