Huomasitko sinäkin muutoksen lintujen laulussa? Tästä se johtuu

Aamuisten lintukonserttien äänimaailma on muuttunut hiljaisemmaksi ja vähemmän vaihtelevaksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa 25 vuoden aikana. Asiasta kertoo Luonnontieteellinen keskusmuseo (Luomus) kansainvälisen tutkimuksen pohjalta.

Tutkimuksessa yhdistettiin yli tuhannen lintulajin äänityksiä sekä kansalaistieteen avulla kerättyä lintulaskenta-aineistoa Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Näiden avulla pystyttiin muotoilemaan lintukonsertit yli 200 000 paikalle 25:n viime vuoden ajalle ja tutkimaan äänimaailman akustiikkaa.

– Tulostemme perusteella lintujen äänimaailman monipuolisuus ja intensiivisyys väheni, mikä voi vaikuttaa ihmisten luontokokemuksiin ja henkilökohtaiseen hyvinvointiin, kertoo tutkimusta johtanut apulaisprofessori Simon Butler East Anglian yliopistosta Britanniasta tiedotteessa.

Luomus kertoo, että äänimaailman muutokseen vaikuttaa etenkin lintumäärien ja lajirunsauden muutos, mutta myös yksittäisillä lajeilla on merkitystä.

–  Esimerkiksi Suomessakin pitkään vähentyneen pajulinnun laulu on monipuolinen ja melodinen ja siten lajin vähenemisellä on suurempi merkitys kuin esimerkiksi harakan tai harmaalokin vähenemisellä, kertoo yli-intendentti Aleksi Lehikoinen Luomuksesta.

Luomuksen mukaan tavalliset kansalaiset aistivat lintukantojen muutokset ja globaalisti etenevän luontokadon etenkin äänimaiseman kautta, koska valtaosa ihmisten tekemistä lintuhavainnoista on ääniä.

– Lintujen laulumaailman muuttuminen voi vaikuttaa maailmanlaajuisesti ihmisen luontosuhteeseen. Vähentynyt yhteys ympäröivään luontoon voi alentaa kykyä huomioida luonnossa tapahtuvia muutoksia ja toisaalta halua pitää huolta luonnosta, tiedotteessa sanotaan.

Lintukannan ja äänimaailman muutosta koskeva tutkimus julkaistiin Nature Communications -tiedesarjassa, ja mukana oli tutkijoita yli 20 maasta. Suomesta aineistona hyödynnettiin Luomuksen koordinoimia alkukesän linja- ja pistelaskentoja.

Source Link is.fi