Banner Before Header

Hus nostaa valmiustasoa – tätä se tarkoittaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri nostaa valmiustasoaan. Sairaanhoitopiiri siirtyi 9. marraskuuta tehostettuun valmiuteen. Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoi asiasta tiistaina Twitterissä. Hän kertoo syyksi koronapotilaiden määrän kasvun.

Päätös valmiustason nostamisesta tehtiin tiistaina iltapäivällä. Husin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi sanoo, että käytännössä päätös tarkoittaa, että Husin johdolla on enemmän mahdollisuuksia panostaa korona- ja muiden potilaiden hoidon järjestelyihin ja siirrellä resursseja tarpeen mukaan.

– Kiireetöntä hoitoa voidaan tarvittaessa peruuttaa vai siirtää.

– Tässä annetaan kentälle työkaluja siltä varalta, että koronatilanne merkittävästi pahenee.

Mäkijärvi kertoo, että päätöksellä ei pyritä vastaamaan ainoastaan akuuttiin tilanteeseen vaan myös pitkän aikavälin haasteisiin koronapotilaiden hoitamisessa. Husissa odotetaan, että koronapotilaita voi olla hoidossa vielä vuosia.

Viime viikkojen aikana koronatilanne on mennyt Suomessa huonompaan suuntaan. Mäkijärvi korostaa, että kyseessä on silti ”enemmän varautuminen kuin, että heti ruvettaisiin toimimaan.”

– Koska suomalainen sananlaskukin sanoo, että vara on viisautta, ei vahingon enne.

Tehostettu valmius on Husin valmiustasoista toiseksi korkein. Kolmas eli korkein taso on täysvalmius. Korkeimmalla valmiustasolla Hus oli viimeksi vuoden 2020 joulukuusta viime kevääseen, jolloin se siirtyi tehostettuun valmiuteen ja edelleen alimpaan valmiuteen kesäkuussa.

Mäkijärvi sanoo, että tällä hetkellä korkeimmalle valmiustasolle siirtyminen ei ole ajankohtaista.

– Siihen on onneksi vielä matkaa ja toivottavasti tilanne ei äidy niin pahaksi.

Viime aikoina Husissa on ollut tehohoidossa noin kymmenen potilasta. Enimmillään heitä lokakuun puolivälissä, jolloin samaan aikaan tehohoidon potilaita oli 14.

Valmiustason nostamisen Mäkijärvi toivoo olevan suomalaisille merkki tehdä oma osuutensa taudin leviämisen rajoittamiseksi. Hän toivoo muun muassa, että ihmiset käyttäisivät maskeja esimerkiksi julkisessa liikenteessä ja jäisivät oireisina kotiin tai menisivät koronatestiin.

– Totta kai epidemian hallinnassa suositellaan myös täyttä rokotussuojaa.

Hän sanoo myös, että nyt on ajankohtaista tarkastella ravintolarajoituksia.

– Niitä kannattaa jatkaa tai kiristää.

Suomessa todettiin vuorokaudessa yhdeksän uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Uusia koronaviruksen tartuntoja raportoitiin koko maassa THL:n mukaan vuorokaudessa 810. Asiasta ilmoitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiistaina.

Koronaan liittyvistä syistä on kuollut Suomessa nyt kaikkiaan 1 209 ihmistä koko pandemian aikana.

Päivitetty juttuun Markku Mäkijärven kommentit kello 18.20.

Source Link is.fi