Husin alueella päivystykseen joutunut pahimmillaan jonottamaan 68 tuntia – toimi­ala­johtaja vetoaa lieväoireisiin

Ruuhkat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin yhteispäivystyksessä ovat edelleen kasvaneet.

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, että päivystyksessä on pisimmillään joutunut odottamaan jatkohoitoon pääsyä 45 tuntia.

Lue lisää: Husin päivystykset ruuhkautuneet niin pahoin, että potilaita on jopa käytävillä – toimi­ala­johtaja vertaa tilannetta suur­onnettomuuteen

Loppiainen toi kuitenkin uudet jonotushuiput.

– Meilahdessa pisimmät odotusajat ovat olleet 68 tuntia, Peijaksessa 44 ja Haartmanin sairaalassa 56 tuntia, Husin alueen ensihoidosta ja päivystyksestä vastaavan Hus Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén sanoi Ilta-Sanomille.

Castrén sanoo, että hänen tiedossaan ei ole, että odotusajat päivystykseen olisivat koskaan aikaisemmin venyneet näin muhkeiksi minkään syyn takia. Hänen mukaansa tilanne on paitsi sairaanhoidon kannalta, myös inhimillisesti hyvin hankala ja ikävä.

Hus Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén sanoo, että sairaaloiden päivystystiloja ei ole suunniteltu viime päivien aikana nähdylle ryntäykselle.

– Osastohoitoa odottavat potilaat eivät ole kovin hyväkuntoisia, muussa tapauksessa he olisivat kotona. Päivystys ei ole kauhean mukava paikkaa odottaa: tiloja ei ole tehty sillä ajatuksella, että odotusaika olisi pitempi kuin 4–6 tuntia. Odotustila on rauhaton, kun ihmisiä tulee ja menee. Ei siellä voi rauhassa esimerkiksi tv:tä katsella, Castrén kuvaa.

Entä odottavien potilaiden muonitus ja hygieniapuoli?

– Ruokimme potilaat, mutta ei päivystyksessä ole samanlaista järjestelmää kuin osastolla, että ateria tulee tiettyyn aikaan. Enemmän se menee sillä periaatteella, että ”tämä potilas on odottanut täällä pitkään, hän tarvitsee nyt ruokaa”. Vessa saattaa olla pitkänkin matkan päässä. Potilassuihkua päivystyksessä ei ole. Siihen eivät tilat mitenkään repeä, Castrén sanoo.

Castrén toivoo nyt malttia.

– Toivon samaa kuin (THL:n johtaja) Mika Salminen tv:ssä, että lieväoireiset pysyisivät nyt rauhassa kotona, Castrén vetoaa.

Perjantaina aamupäivällä Meilahden, Peijaksen ja Jorvin sairaaloiden päivystysjonoissa oli 29–36 potilasta, ja arvioitu odotusaika 8–16 tuntia. Tilanne todennäköisesti taas pahenee merkittävästi viikonlopun ajaksi, kun terveyskeskukset ovat kiinni.

Jonoja pidentävät osaltaan terveydenhuoltohenkilöstön omat sairastumiset ja altistumisista johtuvat karanteenit.

Osastohoitoa odottavat potilaat eivät ole kovin hyväkuntoisia, muussa tapauksessa he olisivat kotona.

– Työväkeä on todella paljon poissa, ja tämä kyllä valitettavasti näkyy, Castrén miettii.

Ruuhkautumista lisäävät myös ihmiset, jotka etsivät apua väärästä paikasta. Castrén muistuttaa, että päivystysapunumero 116117 on tarkoitettu vain kiireellisiin yhteydenottoihin.

Päivystys ei ole kauhean mukava paikkaa odottaa: tiloja ei ole tehty sillä ajatuksella, että odotusaika olisi pitempi kuin 4–6 tuntia. Odotustila on rauhaton, kun ihmisiä tulee ja menee. Ei siellä voi rauhassa esimerkiksi tv:tä katsella.

– Sieltä esimerkiksi neuvotaan, milloin pitää lähteä päivystykseen ja mihin sairaalaan pitää mennä. Siitä numerosta ei anneta koronaneuvontaa eikä sieltä voi varata aikaa koronatestiin tai -rokotukseen, Castrén sanoo.

– Numeroon on koko ajan yli sata puhelua jonossa, ja osa soittajista on oikeasti sairaita ihmisiä, joiden tulisi saada apua.

Castrén vetoaa malttiin myös tässä asiassa: korona-asiat pitää hoitaa koronaneuvontanumeroista ja sairaalahoitoon liittyvät asiat päivystys- tai hätänumeron kautta.

– Että jonotettaisiin oikeaan paikkaan ja odotettaisiin takaisinsoittoa. Nyt on käynyt paljon niin, että jos ei saa oikeasta paikasta heti vastausta, aletaan jonottaa väärään paikkaan. Toivon, ettei lähdettäisi ruuhkauttamaan vääriä paikkoja, Castrén sanoo.

Source Link is.fi