Huuhkajat saa vastaansa Romanian yllättäneen Montenegron – asiantuntija perkaa, missä Suomen on onnistuttava lauantaita paremmin

Suomen jalkapallomaajoukkueiden kesän ottelut ja naisten EM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Katso Huuhkajien otteluohjelma täältä.

Huuhkajien härkäviikot jatkuvat tiistaina Helsingin Olympiastadionilla, kun miesten jalkapallomaajoukkue kohtaa Kansojen liigassa Montenegron. Lauantain vastus Bosnia-Hertsegovina on tullut Suomelle viime vuosien aikana tuttuakin tutummaksi, mutta tiistain vastustaja on astetta tuntemattomampi: kyseessä on nimittäin ensimmäinen kerta, kun miesten jalkapallomaajoukkue pelaa Montenegroa vastaan.

Minään heittopussina Fifan maailmanlistan sijalta 70 löytyvää joukkuetta ei voi pitää, sillä lauantaina se kukisti lohkon ykkössijoitetun Romanian kotonaan 2–0.

– Balkanin mailta löytyy taitoa ja yksilötaitoa. Montenegro on fyysinen, juoksuvoimainen joukkue, joka puolustaa kurinalaisesti. Tilastojen puolesta (lauantain) voitto oli ansaittu, maalintekoyritykset 14–7, laukaukset maalia kohden 5–1, hyvät maalipaikat 9–2 kertovat Montenegron tasosta, päävalmentaja Markku Kanerva kommentoi maanantain tiedotustilaisuudessa.

Huuhkajat sen sijaan päätyi pistejakoon Bosnian kanssa, kun vieraiden Smail Prevljak iski 1–1-tasoituksen ottelun lisäajalla. Suomen ainokaisesta vastasi Teemu Pukki, joka osui rangaistuspotkusta avausjakson lopulla.

Yle Urheilun asiantuntija Miika Nuutisen mukaan Suomen täytyy tiistaina parantaa etenkin avauspeliään.

– Bosnia-pelissä Suomen heikoin pelinvaihe oli pelin avaaminen. Bosnia hieman yllätti Suomen korkealla, pelaajavartiointiin perustuvalla prässillään ja Suomella oli suuria ongelmia löytää vapaita pelaajia ja päästä etenemään puhtaasti, Nuutinen avaa.

– Se puolestaan johti siihen, että Suomi oli pakotettu tai Suomi valitsi käyttää pitkiä palloja, mitä pidemmälle peli meni ja niillä oli aika huonot seuraukset. Sen takia peli vähän kuin lipesi kontrollista.

Leo Väisänen, Robert Ivanov ja Daniel O'Shaughnessy olivat pettyneitä tasapeliin.
Suomen topparikolmikko ei ollut tyytyväinen tasapeliin.Tomi Hänninen / Yle

Nuutisen mukaan pelin kuva on kuitenkin tiistaina erilainen.

– Montenegro on taisteleva ja suoraviivainen joukkue, joka keskittää todennäköisesti aika paljon. Siellä korostuu ykkös- ja kakkospallojen puolustaminen ja boksin puolustaminen. Esimerkiksi Bosnia-pelissä Suomi hävisi kaksinkamppailut ilmassa ja maassa ja oli prosentuaalisesti niissä heikompi joukkue.

Siitä huolimatta Nuutinen näki Huuhkajien otteissa lauantaina paljon hyvää, josta ammentaa myös tuleviin Kansojen liigan otteluihin.

– Suomen aktiivisempaa puolustuspelaamista on peräänkuulutettu todella paljon joukkueen valmennuksesta lähtien ja Bosniaa vastaan Suomi onnistui saamaan riistoja hyvillä alueilla, oli valmis prässäämään riittävän monella pelaajalla rohkeasti, pystyi voittamaan pallon heti ylhäällä ja toisaalta blokissa puolustaessa oli nähtävillä askel aktiivisempaan suuntaan.

Joel Pohjanpalo katselee tyhjyyteen.
Joel Pohjanpalo katseli lauantain ottelua vaihtopenkiltä. Tomi Hänninen/ Yle

Myös hyökkäyspelaamisesta Nuutinen löysi paljon hyvää.

– Bosnia-pelissä näimme, että Glen Kamara, Teemu Pukki ja Robin Lod pelasivat todella lähellä toisiaan keski- ja välikaistoilla ja pystyivät sitä kautta tuottamaan Suomelle oikein mallikkaita etenemisiä, joiden kanssa Bosnia oli vaikeuksissa.

Vaikka Montenegron sijoitus maailmanrankingissa on lohkon heikoin, pelaa osa joukkueen pelaajista maailman huippuliigoissa. Joukkueen kapteeni, Atletico Madridia edustava Stefan Savic oli sivussa voitokkaasta Romania-ottelusta, eikä pelaa myöskään Suomea vastaan. Myös Hertha Berlinin Stevan Jovetic oli sivussa lauantaina, mutta hänen tilanteensa on auki. Laziossa illasta toiseen täysiä minuutteja ahertava Adam Marusic pelasi sen sijaan Romania-ottelussa 78. minuuttia.

Montenegron ja Romanian pelaajat kamppailevat pallosta 4.6.2022.
Montenegro yllätti Romanian ja avasi Kansojen liigan 2-0-voitolla.EPA-EFE/All Over Press

– Montenegro pelasi todella hyvin Romaniaa vastaan. Joukkue ei ole missään tapauksessa ollut lohkon suosikki, ehkä jopa päinvastoin, ja nyt on kuitenkin kärjessä ja varmasti ehjimmällä peliesityksellä lohkon maista. Ei ole helppo peli Suomelle, Nuutinen muistuttaa.

Nuutisen mukaan myös tiukka pelitahti aiheuttaa omat haasteensa. Suomi pelaa kymmenen päivän sisään neljä ottelua.

– Suomella on kuitenkin suhteellisen kapea rinki. Muutoksia nähdään varmasti, ja sillä voi olla monenlaisia vaikutuksia peliin. Lauantaina Rasmus Schüller otettiin pois ja Thomas Lam tuli tilalle, jolloin peli alkoi vähän lipeämään Suomella. Joel Pohjanpalo tuoreena sisään voisi tuoda Suomelle ihan uudenlaisen aseen. Silloin pystyttäisiin käyttämään enemmän keskityksiä ja saamaan sitä kautta lisää tehoja pelaamiseen.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat kohtaa Montenegron tiistaina 7. kesäkuuta Helsingin Olympiastadionilla. Lähetys on katsottavissa Yle TV2:ssa ja Areenassa kello 18.15 alkaen. Itse ottelu käynnistyy kello 19.00. Ennen Huuhkajien ottelua Pikkuhuuhkajat kamppailee EM-kisapaikastaAzerbaidzhania vastaan Töölön jalkapallostadionilla. Ottelua voi seurata Areenasta kello 15.50 alkaen.

Lue myös:

Aikainen vaihto osoitti, että Rasmus Schüller on Huuhkajille korvaamaton pelaaja – asiantuntija kertoo, miksi: ”Kuin liima”

Jalkapallon superkesä Ylen kanavilla – katso, milloin Huuhkajat ja Helmarit pelaavat

Huuhkajat toiveikkaana tulevasta, vaikka kotiottelu päättyi pettymykseen – maalin tehnyt Pukki: ”Ehkä me ei ansaittu voittaa”

Huuhkajien pitkäaikainen kapteeni Sparv sai ansaitut, koskettavat jäähyväiset – nykyinen kapteeni tiivisti pettymyksen suurten tunteiden illan päätteeksi

Huuhkajille karvas 1–1-tasapeli – viime hetken takaisku jäi mietityttämään Markku Kanervaa: ”Olisi sen voinut viheltääkin”

Source Link yle.fi