Banner Before Header

Huuhkajat sivelsi Olympiastadionilla taideteoksen – katso upea syöttöketju alusta loppuun: ”Hienoimpia maaleja aikoihin”

Suomen jalkapallomaajoukkueiden kesän ottelut ja naisten EM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Katso Huuhkajien otteluohjelma täältä.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue löi Montenegron Olympiastadionilla 2–0 kahdella Joel Pohjanpalon maalilla. Yle Urheilun asiantuntijat Miika Nuutinen ja Pekka Lagerblom nostivat aurinkoisen kesäillan ottelusta kolme olennaista asiaa.

1) Jalkapallotaideteos

Huuhkajien kone käynnistyi tiistai-iltana hitaasti, mutta hyvää kannatti odottaa. Upean syöttöketjun lopputuotoksena syntynyt Pohjanpalon 1–0-maali oli yksi hienoimmista Huuhkajien historiassa nähdyistä joukkuepelisuorituksista.

– Sehän oli yhdenlainen jalkapallotaideteos. Hienoimpia maaleja, mitä Huuhkajat on aikoihin tehnyt, Nuutinen hehkuttaa.

Hyökkäys lähti pitkältä omalta alueelta vapaapotkustat. 14 syöttöä myöhemmin peliväline oli maalissa. Kaikkiaan kahdeksan pelaajaa ehti koskea palloon hyökkäyksen aikana.

Lagerblomin ja Nuutisen mukaan olennainen muutos Suomen pelaamisessa oli laitatoppareiden nostaminen pelinavaamisvaiheessa ylemmäs. Juuri tällaisesta tilanteesta Suomi pääsi pelaamaan pallon Montenegron puolustusmuodon sisään vasemman puolen topparin Richard Jensenin kautta.

– Isoimpana asiana pallo alkoi liikkua nopeammin vähemmillä kosketuksilla, ja sitä kautta Suomi pääsi hyökkäämään isoihin tiloihin. Oivat syöttökombinaatiot ja ajoitukset tuottivat oppikirjamaisen maalin, Lagerblom toteaa.

– Jensen sijoittui jo paria minuuttia aikaisemmin rohkeammin ylöspäin ja muodosti Suomelle selkeän reitin ylöspäin, mitä pystyttiin maaliin johtaneessa hyökkäyksessä käyttämään ja sitä kautta operoimaan pallolla Montenegron blokin vieressä, Nuutinen lisää.

Upea oli myös Huuhkajien toinen osuma. Pohjanpalon akrobaattinen viimeistely sai stadionin Pohjoiskaarteen syystäkin villiintymään.

2) Montenegro Pohjanpalon vahvuuksille täydellinen vastus

Turkin liigassa viime kaudella 16 maalia takonut Pohjanpalo istui lauantaina Bosnia-Hertsegovinaa vastaan monien yllätykseksi koko ottelun vaihtopenkillä, mutta palasi avaukseen Montenegroa vastaan. Hyökkääjä kiitti ja viimeisteli kaksi hienoa maalia.

Asiantuntijoiden mukaan matalassa blokissa pelannut Montenegro oli Pohjanpalon vahvuuksille täydellinen vastustaja.

– Pohjanpalo on kentällä aina kohdepelaaja. Kun hänelle syöttää pallon boksiin, hän tuo aina uhan tehdä maali. Häntä voi käyttää ikään kuin syöttöseinänä. Kuten tänään nähtiin, Pohjanpalo tuo myös erikoistilanteissa Suomelle yhden aseen lisää, Nuutinen sanoo.

Lauantain ottelun lisäksi Pohjanpalo aloitti penkin puolelta viime syksyn ratkaisevissa MM-karsintaotteluissa Bosniaa ja Ranskaa vastaan. Bosnia onkin hyvä esimerkki joukkueesta, jota vastaan päävalmentaja Markku Kanerva on kaivannut toiselta hyökkääjältä erilaisia ominaisuuksia.

– Montenegroon verrattuna Bosnia on pelaavampi joukkue, jota vastaan Huuhkajilla jäi enemmän tilaa hyökätä isompiin tiloihin. Näihin peleihin on ehkä haluttu enemmän Pohjanpaloa ketterämpiä kombinaatiopelaajia, Lagerblom sanoo.

Joel Pohjanpalo ottelussa Montenegroa vastaan.
Joel Pohjanpalo on osunut maajoukkuepaidassa nyt 13 kertaa.Lehtikuva

Nuutinen näkee, että Pohjanpalon tapauksessa iso rooli on myös sillä, minkälaisella puolustussuunnitelmalla Suomi otteluihin lähtee.

– Hän ei ole sellainen pelaaja, joka pystyy tuottamaan Suomelle paljoa lisäarvoa esimerkiksi prässätessä. Jos Suomi joutuu puolustamaan paljon blokissa, Pohjanpalon kanssa kärjessä pelaava joutuu tekemään töitä senkin edestä, Nuutinen avaa.

Pohjanpalo on läpi uransa tunnettu tehokkuudestaan. Turkin liigan oiva maalivire sai tyylillä jatkoa myös maajoukkuepaidassa. Nyt häntä on hankala syrjäyttää avauksesta.

– On se ”Rivelle” ainakin paljon vaikeampaa tällä hetkellä. Noin pelataan itseä avauskokoonpanoon, Nuutinen sanoo.

3) Uusien pelaajien esiinmarssi

Huuhkajien avauskokoonpanossa nähtiin tiistaina kaksi pelaajaa ensimmäistä kertaa kilpailullisessa ottelussa. Keskikentällä Lucas Lingman pelasi vahvasti ja keskitti Pohjanpalon toisen osuman sivuvapaapotkusta. Huuhkajat on viime vuosina onnistunut erikoistilanteissa todella harvoin.

Lingmanin esitys todisti myös, että Suomella on nyt yksi uusi nimi tulevaisuuden vastuunkantajien listassa mitä tulee keskikentän pohjapelaajiin.

– On mietitty, että Rasmus Schüller on Suomelle korvaamaton ja varmasti onkin, kun puolustaminen korostuu. Lingman osoitti, että pystyy liikuttamaan laadukkaasti palloa ja liimaamaan keskikentän hyökkäyssuuntaan yhteen, kun Suomi pitää paljon palloa. Glen Kamara saa näin mennä vähän vapaammin. Erinomainen esitys Lingmanilta, Nuutinen kehui.

Huuhkajien pelaajat juhlivat voittoa Montenegrosta.
Richard Jensen (numero 3) ja Lucas Lingman (numero 13) onnistuivat hienosti Montenegroa vastaan.Lehtikuva

Lagerblom oli mielissään ensimmäisen A-maaottelun pelanneen topparin Richard Jensenin pelaamisesta. Hän esitti pelinavaamisessa lupaavia merkkejä ja oli tärkeässä roolissa voittomaalissa. Myös päävalmentaja Kanerva kehui Jenseniä ansaitusti Yle Urheilun haastattelussa ottelun jälkeen.

– Hän istui Huuhkajiin hyvin vasenjalkaisena laitatopparina ja oli aktiivinen molempiin suuntiin. Kiva nähdä, että uudet jätkät tulivat ennakkoluulottomasti kentälle, Lagerblom sanoo.

Suomen pelaajista kahdessa ottelussa kokonaan ilman peliaikaa ovat jääneet vain varamaalivahdit ja kenttäpelaajista Miro Tenho, Lassi Lappalainen ja Mikael Soisalo.

– Se on iso asia joukkueen yhtenäisyyden kannalta, mutta myös siksi, että kaikki pelaajat ovat sataprosenttisesti sisällä tässä prosessissa, mitä viedään eteenpäin, Nuutinen toteaa.

Huuhkajien ottelut jatkuvat lauantaina Bukarestissa vieraskentällä Romaniaa vastaan. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä TV2:ssa ja Areenassa kello 21 alkaen.

Lue myös:

Montenegro koki Joel Pohjanpalon nälän – Huuhkajat voittoon upeilla maaleilla

Tulikuuma Joel Pohjanpalo pääsi kuittaamaan kalavelat päävalmentaja Kanervalle – murjaisi vitsin seuraavan pelin kokoonpanosta

Huuhkajat löi Montenegron 2–0 Pohjanpalon maaleilla, debytantti Jensen: ”Ylivoimaisesti uran parhaimpia hetkiä” – näin voitokas ilta eteni

Jalkapallon superkesä Ylen kanavilla – katso, milloin Huuhkajat ja Helmarit pelaavat

Source Link yle.fi