Huuhkajien vastustajan uskomaton hulabaloo – fanit vaativat valmentajaksi pokeriin keskittynyttä legendaa, maalivahti haukkui pomot rikollisryhmäksi

Suomen jalkapallomaajoukkueiden kesän ottelut ja naisten EM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Huuhkajat kohtaa Bosnia-Hertsegovinan lauantaina 4. kesäkuuta Olympiastadionilla kello 19. Lähetys Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 18.00 alkaen.

Huuhkajien seuraava projekti, taival kohti Saksassa 2024 pelattavia jalkapallon EM-kisoja käynnistyy lauantai-iltana. Varsinaiset EM-karsinnat alkavat keväällä 2023, mutta nyt käynnistyy Kansojen liiga.

Suomi pelaa B-liigassa samassa lohkossa Bosnia-Hertsegovinan, Romanian ja Montenegron kanssa. Lohkon voittaja nousee Kansojen liigan korkeimpaan A-liigaan ja varmistaa jo paikkansa EM-kisojen jatkokarsinnassa.

Lue lisää: Kevin De Bruyne tyrmäsi kilpailun, josta Huuhkajien pelaajat ovat innoissaan – tästä kiistellyssä Kansojen liigassa on kyse

Bosnia-Hertsegovina on Huuhkajille viime vuosilta erittäin tuttu vastus. Alempaa voit kerrata, kuinka Huuhkajien sekä Bosnia-Hertsegovinan vuosien 2019 ja 2021 neljä ottelua etenivät.

Huuhkajat kohtaa Bosnia-Hertsegovinan kesäkuussa kahdesti. Bosnia-Hertsegovina pelaa lisäksi Romaniaa ja Montenegroa vastaan.

Kun Bosnia-Hertsegovinan päävalmentaja Ivaylo Petev nimesi joukkueensa kesäkuun peleihin, löytyivät listalta maan tunnetuimmat nimet, kuten puolustaja Sead Kolasinac, keskikentän Miralem Pjanic ja Rade Krunic sekä aina vaarallinen, iso ja kokenut keskushyökkääjä Edin Dzeko.

Edellä mainittujen ohella maajoukkueen runko koostuu muun muassa Turkin, Belgian, Kroatian, Unkarin ja Sveitsin liigojen pelaajista.

Bosnia-Hertsegovinan Sead Kolasinacia talutetaan kentältä ottelussa Suomea vastaan 13.11.2021.
Laitapuolustaja Sead Kolasinac, 28, pelasi Valioliigaa Arsenalissa neljä kautta. Hän loukkaantui viime marraskuun MM-karsintapelissä Jukka Raitalan taklauksesta ja joutui muutamaksi kuukaudeksi sairastuvalle. Kolasinac siirtyi tammikuussa 2022 Ranskan liigan Marseilleen.All Over Press
Miralem Pjanic EM-karsintaottelussa Suomea vastaan 12.10.2019.
Keskikentän maestro Miralem Pjanic, 32, voitti Juventuksessa neljä Italian mestaruutta ennen siirtoaan FC Barcelonaan neljän vuoden sopimuksella 2020. Viime kauden hän pelasi lainalla turkkilaisessa Besiktasissa. All Over Press
Rade Krunic.
Keskikentän Rade Krunic, 28, oli avauskokoonpanon pelaaja AC Milanissa, joka juhli päättyneellä kaudella Italian mestaruutta.Getty Images
Edin Dzeko.
Edin Dzeko, 36, on juhlinut Saksan mestaruutta Wolfsburgissa ja kahdesti Englannin mestaruutta Manchester Cityssa. 2015 lähtien Dzeko on pelannut Italian kentillä, ensin kuusi kautta AS Romassa ja viime kauden Interissä.Inter / Getty Images

Päävalmentajien ympärillä jatkuvaa hässäkkää

Tähtipelaajat ovat pysyneet, mutta Bosnia-Hertsegovinan päävalmentajien ympärillä kohuja on viime vuosina toden totta riittänyt.

Vuonna 2018 luotsina aloitti Länsi-Saksassa syntynyt kroatialainen Robert Prosinecki. Pelaajauraltaan keskikenttäpelaaja muistetaan kuohuttavista siirroistaan. Hän edusti sekä Dinamo Zagrebia että Belgradin Punaista tähteä ja myöhemmin sekä Real Madridia että Barcelonaa.

Prosineckin johdolla Bosnia-Hertsegovina eteni aluksi voitosta voittoon ja oli ykkönen Kansojen liigan lohkossaan B-liigassa. 2019 EM-karsinnat eivät sujuneet kuitenkaan toivotusti. Ennen Suomen kohtaamista lokakuussa 2019 Bosnia-Hertsegovina oli hävinnyt Armenialle 2–4. Tuon ottelun jälkeen Prosinecki ilmoitti eroavansa. Maan jalkapalloliitto oli toista mieltä ja pian Prosinecki pyörsikin päätöksensä.

Bosnia ja Hertsegovinan päävalmentaja Robert Prosinecki ottelussa Suomea vastaan 12.10.2019.
Robert Prosinecki valmensi Suomea vastaan 12.10.2019 EM-karsinnassa, vaikka oli jo aiemmin ehtinyt kertoa eroavansa.EPA-EFE / All Over Press

Prosineckin ja maajoukkueen tiet erosivat vielä loppuvuodesta 2019. Valmentajaksi tuli Dusan Bajevic, joka palasi valmennushommiin seitsemän vuoden tauolta.

Bajevicin pesti jäi alle vuoden mittaiseksi, kun Bosnia-Hertsegovinan taival Kansojen liigan A-tasolla oli murheellinen. Bosnia-Hertsegovina pelasi vuonna 2020 kahdeksan ottelua, joista se hävisi kuusi ja pelasi kahdesti tasan. Maa putosi takaisin B-tasolle.

Dusan Bajevic.
Dusan Bajevicin pesti ei kovin kauan kestänyt.Hollandse Hoogte / Shutterstock / All Over Press

Alkuvuodesta 2021 päävalmentajana on toiminut bulgarialainen Ivaylo Petev, jonka ympärillä vasta onkin sattunut ja tapahtunut. Ura sai huikean alun, kun Petev luotsasi 2010-luvun alussa Ludogoretsin kahdesti Bulgarian mestariksi, miljardööri Kiril Domustshijevin valtavien panostusten avittamana. Mestaruudet olivat seuran ensimmäiset.

Syksyllä 2013 Bulgarian toiseksi menestynein seura Levski Sofia palkkasi Petevin. Kun Petevin sopimus julkaistiin lehdistötilaisuudessa, ryntäsi paikalle faneja, jotka repivät paidan Petevin päältä. Jalkapallosivusto Goalin tilanteesta julkaisema video löytyy YouTubesta.

Esimerkiksi BBC kertoo, että fanit epäilivät Petevin olevan läheisissä väleissä paikalliskilpailijan, maan menestyneimmän seuran CSKA Sofian kanssa. Petevin väitettiin sanoneen paikallismediassa aiemmin, että hän on CSKA:n fani.

Petevin pesti Levski Sofiassa jäi päivän mittaiseksi.

– Halusin työskennellä Levskille, mutta en odottanut, että tällaista voisi tapahtua 2000-luvulla. Tämä on jotain epänormaalia. En ole rikollinen, en ole varas, mutta eilen minusta tuntui täsmälleen siltä, Petev kommentoi välikohtausta.

Ivaylo Petev Suomen ja Bosnia-Hertsegovinan MM-karsintaottelussa Helsingissä 24.3.2021.
Ivaylo Petev debytoi Bosnia-Hertsegovinan valmentajana MM-karsintaottelussa Suomea vastaan maaliskuussa 2021.Tomi Hänninen

Suomalaispuolustaja Tero Mäntylä pelasi Petevin valmennuksessa Ludogoretsissa. Mäntylä muistaa erinomaisesti myös Petevin päivän mittaisen pestin Levski Sofiassa. Yle Urheilu jututti Mäntylää, kun Petev valittiin 2021 Bosnia-Hertsegovinan luotsiksi.

Mäntylä kertoi yllättyneensä Petevin nimityksestä ja kuvaili Peteviä intohimoiseksi, analyyttiseksi, etäiseksi ja omissa oloissaan viihtyväksi.

Levski-farssin jälkeen Petev luotsasi esimerkiksi Bulgarian maajoukkuetta ja Dinamo Zagrebia ilman menestystä. Zagreb jäi Petevin valmennuksessa 2016–17 ensimmäistä kertaa 12 vuoteen ilman pokaaleja kotimaassaan. Petev sai potkut Zagrebista ja valmensi sen jälkeen Kyproksella, Saudi-Arabiassa ja Puolassa.

Petevin valinta raivostutti fanit – toinen ehdokas tylytti liiton toimintaa

Bosnia-Hertsegovinan fanit olisivat halunneet nähdä päävalmentajana Saksassa hienon pelaajauran tehneen legendan Sergej Barbarezin. Tiettävästi Barbarezin valintaa kannatti myös Bosnia-Hertsegovinan jalkapalloliiton johtana 2012–2021 toiminut Elvedin Begic.

Muun muassa bosnialaissivusto Klix kirjoitti, että Barbarezin puolella olleet jalkapalloliiton pomot toivoivat, että Barbarez voisi palauttaa auktoriteetin toimintaan, fanien luottamuksen maajoukkueeseen ja pelaajien itseluottamuksen. Sen lisäksi hän olisi ollut kotimainen vaihtoehto, mikä painoi monien vaakakupissa.

Barbarezilla ei kuitenkaan ollut valmennuskokemusta, vaan sen sijaan hän oli uransa jälkeen keskittynyt pelaamaan pokeria.

Sergej Barbarez kakkosbundesliigan ottelussa St. Pauli–Hamburger SV.
Fanit ja monet asiantuntijatkin toivoivat päävalmentajaksi pelaajalegenda Sergej Barbarezia.Bongarts / Getty Images

Sittemmin Bosnia-Hertsegovinan jalkapalloliiton puheenjohtajaksi noussut Vico Zeljkovic halusi kuitenkin pestiin Petevin. Kun valinta oli tehty, Barbarez julkaisi bosnialaissivusto BNM:n mukaan tulekivenkatkuisen julkaisun somessa. Hän kertoi, ettei hakenut päävalmentajan pestiä, vaan häntä kysyttiin tehtävään, mutta valinta sitten kohdistuikin muualle. Hän moitti maansa liittoa epäammattimaiseksi ja ilmoitti, ettei halua nimeään liitettävän Bosnia-Hertsegovinan jalkapalloliittoon millään tapaa.

Bosnialaissivustot kertovat, että päävalmentajan valinnasta päätettiin jalkapalloliiton johtokunnan äänestyksellä.

Maajoukkueen fanit protestoivat kaduilla Petevin valintaa ja maan jalkapalloliiton toimintaa. Petev itse kertoi BNM:n mukaan, että kritiikki vain antaa hänelle lisämotivaatiota tehtävään. Hän kertoi tavoitteekseen yhdistää maan jalkapalloa.

Ivaylo Petev ja Edin Dzeko lehdistötilaisuudessa 2021.
Ivaylo Petev ja hyökkääjä Edin Dzeko lehdistötilaisuudessa viime syksynä ennen MM-karsintaottelua Ukrainaa vastaan.Future Publishing / Getty Images

Kohut ovat jatkuneet. Syyskuussa 2021 Bosnia-Hertsegovina pelasi harjoitusottelun Kuwaitia vastaan. Se ei Sarajevossa faneja paikalle houkutellut.

Muun muassa ESPN:lle ja The Guardianille kirjoittanut toimittaja Sasa Ibrulj jakoi kuvan stadionilta ja kirjoitti:

– Kuinka surullinen päivä Bosnian jalkapallolle. Kiitos Bosnia-Hertsegovinan jalkapalloliiton työn viime vuosien aikana, olemme päätyneet pisteeseen, jossa kukaan ei välitä maajoukkueesta.

Ibruljin twiitin jakoi 63 maaottelun maalivahti Asmir Begovic, joka pelasi viime kauden Valioliigan Evertonissa. Begovic ryöpytti puheenjohtaja Vico Zeljkovicia, päävalmentajavalinnassa mukana ollutta entistä maajoukkuepelaajaa Zvjezdan Misimovicia ja päävalmentaja Peteviä. Begovic kirjoitti, että maan jalkapalloliittoa johtavat ”rikolliset”.

Ei liene yllätys, että Begovic ei ole maajoukkueryhmässä enää Petevin aikana ollut.

– Sen sijaan, että olisimme jalkapallojoukkue, joka yhdistää ryhmää, meistä on tullut eBay-sivusto täyttääkseen rikollisten taskuja, Begovic twiittasi.

Huuhkajilta nähty kaksi upeaa esitystä

2019 vuodesta alkaen Huuhkajat on pelannut Bosnia-Hertsegovinaa vastaan neljä kertaa karsintaotteluissa. Vuonna 2019 EM-karsinnoissa Suomi voitti kotiottelunsa 2–0 ja hävisi Zenicassa 1–4. Lopulta Suomi selvitti noista karsinnoista tiensä ensi kertaa historiassa miesten arvokisoihin.

Vuonna 2021 Suomi pelasi Bosnia-Hertsegovinaa vastaan MM-karsinnoissa. Kotiottelu päättyi tasapeliin 2–2. Marraskuussa Suomi haki toiseksi viimeisessä karsintapelissä Zenicasta 3–1-voiton ja piti MM-kisahaaveensa elossa. Sen jälkeen Suomen kisahaaveet kuitenkin kaatuivat, kun Ranska oli kovempi Olympiastadionilla.

Suomi on Fifan rankingissa sijalla 57 ja Bosnia-Hertsegovina sijalla 59.

8.6.2019: Suomi – Bosnia-Hertsegovina 2–0, Tampere

EM-karsintojen upea 2–0-kotivoitto Tampereen Ratinassa on jäänyt mieleen siitä, kuinka ”Teemu Pukki sai taivaan repeämään”. Suomi oli aloittanut EM-karsinnat tappiolla Italiaa ja voitolla Armeniaa vastaan. Bosnia-Hertsegovina kuului Suomen päävastustajiin EM-karsintalohkossa.

Ottelu alkoi helteisessä säässä. Ensimmäisellä puoliajalla Huuhkajat puolusti loistavasti, mutta myös kotijoukkueen maalipaikat jäivät vähiin.

Toista puoliaikaa oli pelattu 56 minuuttia, kun Pukki sai pallon lähellä keskiympyrää. Hän ujutti pallon vastaan rynnänneen Bosnian topparin Toni Sunjicin jalkojen välistä, eteni kohti maalia ja upotti rangaistualueen rajalta pallon oikeaan alakulmaan tarkalla sijoituksella.

Samaan aikaan Tampereen taivas repesi – loppuunmyydyn Ratinan yleisö riemuitsi kaatosateessa Huuhkajien ykköstykin upeasta soolomaalista.

– Se oli ihan käsittämätöntä. Harvoin olen Suomessa kokenut tuollaista. Ensimmäisellä puoliajalla oli vaikeitakin hetkiä, mutta yleisö tsemppasi hyvin, Pukki ihmetteli ottelun jälkeen.

Teemu Pukki karkaa maalintekoon Bosnia-Hertsegovinaa vastaan EM-karsinnassa 8.6.2019.
Teemu Pukki karkasi maalintekoon…Tomi Hänninen
Teemu Pukki kaatosateessa Bosnia-Hertsegovina-ottelussa 8.6.2019.
… ja samalla taivas repesi.Tomi Hänninen

68. minuutilla Pukki osui vastahyökkäyksestä uudelleen. Robin Lod tarjosi vapauttavan syötön ja Pukki nosti pallon taidokkaasti yli maalivahti Ibrahim Sehicin.

Yli 16 000 katsojaa poistui Tampereen kesäiltaan läpimärkinä, mutta Huuhkajien vireestä ilo ylimmillään.

Yleisömerta Suomen ja Bosnia-Hertsegovinan EM-karsintaottelussa 8.6.2019.
Rankkasade ei tunnelmaa latistanut.Tomi Hänninen
Maalivahti Lukas Hradecky huudattaa yleisöä Bosnia-Hertsegovina-voiton jälkeen 8.6.2019.
Lukas Hradecky huudatti yleisöä voitto-ottelun jälkeen.Tomi Hänninen

12.10.2019: Bosnia-Hertsegovina – Suomi 4–1, Zenica

Syksyllä 2019 Huuhkajat pelasi EM-karsintojen heikoimman ottelunsa ja toisaalta bosnialaiset osoittivat, mihin parhaimmillaan kykenevät. Ensimmäisellä puoliajalla osuivat Izet Hajrovic sekä rangaistuspotkusta maan ykköstähtiin lukeutuva Pjanic.

Toisella puoliajalla osuivat toistamiseen Pjanic sekä Armin Hodzic.

Miralem Pjanic ja Armin Hodzic riemuitsevat maalista Suomea vastaan EM-karsintaottelussa 12.10.2019.
Miralem Pjanic (10) osui kahdesti ja Armin Hodzic kerran Suomen verkkoon Zenicassa 12.10.2019.Anadolu Agency / Getty Images

Vakavista loukkaantumisista toipunut Joel Pohjanpalo onnistui pitkästä aikaa maalinteossa, mutta se oli Suomelle laiha lohtu.

– Bosnia oli selvästi parempi kuin Tampereella ja Suomi selvästi huonompi. Emme päässeet omalle tasollemme. Olen ennen kaikkea pettynyt perusasioiden toimimattomuuteen. Jos ajatellaan syöttöjen laatua, kaksinkamppailuja, pallon suojaamista, ennakointia, reagointia… niissä pitää ehdottomasti skarpata, summasi päävalmentaja Markku Kanerva selvän tappion.

Joel Pohjanpalo EM-karsintaottelussa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan 12.10.2019.
Sitkeästä nilkkavammasta toipunut Joel Pohjanpalo onnistui pitkästä aikaa maalinteossa Huuhkajissa.EPA-EFE / All Over Press

Tappio ei kuitenkaan kaivellut kauan, sillä Zenican-reissun jälkeen Huuhkajat löi kotonaan Armenian ja Liechtensteinin varmistaen EM-kisapaikkansa.

24.3.2021: Suomi – Bosnia-Hertsegovina 2–2, Helsinki

Maaliskuussa 2021 Suomi kohtasi Bosnia-Hertsegovinan MM-karsintojen avausottelussaan Helsingin olympiastadionilla. Ensimmäinen puoliaika oli maaliton, mutta toisella puoliajalla nähtiin Huuhkajien pelille jopa harvinainen maaliryöppy. Ottelussa nähtiin kaikkiaan 31 maalintekoyritystä, joista 12 Suomen ja 19 Bosnian.

Vielä harvinaisempaa oli tasapeli. Suomi oli edellisen kerran pelannut tasapelin maaliskuussa 2018, ja väliin mahtui peräti 29 ottelua.

Toisen puoliajan alussa bosnialaiset saivat rangaistuspotkun, kun pallo osui Jukka Raitalan käteen. Suomen maalilla pelannut Jesse Joronen torjui Pjanicin heppoisen yrityksen, mutta Pjanic onnistui laittamaan paluupallon verkkoon.

Pari minuuttia tästä ja Nikolai Alho laukoi ylärimaan. Pallo jäi pomppimaan maalin edustalle ja Pukki latasi vasemman jalan volleylla pelin tasoihin.

Teemu Pukki Bosnia-Hertsegovinaa vastaan MM-karsintaottelussa maaliskuussa 2021.
Teemu Pukki oli jälleen kahden maalin vireessä kotiottelussa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.Tomi Hänninen

77. minuutilla Pukki karkasi Bosnia-Hertsegovinan kulmapotkun jälkeen puolesta kentästä läpiajoon. Norwich-kärki upotti pallon varmasti etukulmaan koronarajoitusten takia tyhjällä stadionilla.

Bosnia nousi tasoihin 84. minuutilla, kun tähtihyökkääjä Dzeko voitti pääpallon Miroslav Stevanovicille, joka laukoi takakulmaan Jorosen käden kautta.

Miroslav Stevanovic laukoo Bosnia-Hertsegovinan 2-2-maalin MM-karsinta ottelussa Suomi vastaan Bosnia-Hertsegovina, Olympiastadion Helsinki 24.3.2021.
Miroslav Stevanovic laukoi loppulukemat 2–2.Tomi Hänninen

13.11.2021: Bosnia-Hertsegovina – Suomi 1–3, Zenica

Viime marraskuussa Suomi pelasi loistavan ottelun Zenicassa, jossa edellisellä vierailulla kyyti oli ollut kylmää.

25. peliminuutilla Suomi sai rangaistuspotkun, kun Pjanic blokkasi kädellä Raitalan laukauksen. Sehic kuitenkin torjui Pukin laukauksen. Vain muutama minuutti myöhemmin Marcus Forss sitten vei Suomen johtoon Huuhkajien pitkän pallonhallinnan jälkeen Glen Kamaran ja Pukin esityöstä.

35 minuuttia oli pelattu, kun Raitala sai suoran punaisen kortin rapattuaan Sead Kolasinacia napit edellä nilkkaan. Kolasinac loukkaantui, eikä pystynyt jatkamaan ottelua.

Toisella puoliajalla Suomi osui kahdesti vajaamiehisenäkin. Heti puoliajan alussa Suomi sai sivuvapaapotkun. Pukki pelasti pallon peliin ennen päätyrajaa, ylös noussut toppari Leo Väisänen tarjoili syötön ja Robin Lod latasi pallon verkkoon.

Luka Menalo kavensi lukemiksi 1–2, kun 69 minuuttia oli kellossa. Pian tästä Suomi kuitenkin iski jälleen, ja taas sivuvapaapotkusta. Lod keskitti maalille millintarkasti ja toppari Daniel O’Shaughnessy sijoitti maajoukkueuransa ensimmäisen osuman.

Pallonhallinta kirjattiin kotijoukkueelle prosentein 65–35 ja maalipaikat lukemin 27–8, mutta Huuhkajat oli se joukkue, joka ottelun jälkeen juhli.

– Harvoin olen ollut missään tällaisessa mukana, varsinkaan maajoukkueessa. Mokataan pilkku, otetaan punainen ja silti tehdään kolme maalia vieraskentällä. Varsinkin täältä vierasvoiton ottaminen on erittäin kova juttu, Pukki kommentoi.

Huuhkajien joukkue riemuitsee voitosta Bosnia-Hertsegovinaa vastaan Zenicassa 13.11.2021.
Huuhkajien joukkue otti ilon irti kovasta vierasvoitosta Zenicassa…EPA-EFE / All Over Press
Huuhkajien valmennusjohto riemuitsee voitosta Bosnia-Hertsegovinaa vastaan Zenicassa 13.11.2021.
… ja niin otti valmennusjohtokin.EPA-EFE / All Over Press

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat kohtaa Bosnia-Hertsegovinan lauantaina 4. kesäkuuta Helsingin olympiastadionilla. Lähetys on katsottavissa Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 18.00 alkaen. Itse ottelu käynnistyy kello 19.00.

Lue lisää:

Kevin De Bruyne tyrmäsi kilpailun, josta Huuhkajien pelaajat ovat innoissaan – tästä kiistellyssä Kansojen liigassa on kyse

Glasgow’ssa nähtiin tunteikas ilta – Ukrainan jalkapallojoukkueen suuri unelma elää yhä: ”Jokaikinen ottelu on meille kuin finaali”

Teemu Pukki teki Norwichissa kaikkensa, mutta välimallin joukkueen putoaminen varmistui jo hyvissä ajoin – ”Varmasti yksi uran vaikeimmista kausista”

Kun Nikolai Alho teki sopimuksen Kreikkaan, Tim Sparvilta tuli salamana pitkä viesti – ”Jos tarviit joskus jeesiä, niin tässä on muutama tyyppi”

Huuhkajissa vuosi sitten debytoinut Jasin Assehnoun pohtii, edustaako jatkossa Suomea vai Marokkoa – ”Hän haluaa vähän miettiä kesän yli”

Anssi Suhoselle, HSV:lle ja Pikkuhuuhkajille valtava takaisku – komean läpimurron tehneen suomalaispelaajan pohjeluu murtunut

Source Link yle.fi