Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1be3c50a636b56fcfd59eba4331d1e86, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ihminen tavoittelee pitkää ikää, mutta haluaisiko filosofi elää ikuisesti? Maija-Riitta Ollila: ”Terveenä muutama tuhat vuotta voisin katsella” – Uutisalue

Ihminen tavoittelee pitkää ikää, mutta haluaisiko filosofi elää ikuisesti? Maija-Riitta Ollila: ”Terveenä muutama tuhat vuotta voisin katsella”

Filosofi Maija-Riitta Ollila pohtii kirjassaan ihmisen kykyjen ja terveyden jatkuvaa parantelua uusien teknologioiden avulla.

Filosofi, tietokirjailija ja kouluttaja Maija-Riitta Ollila on viime vuosina perehtynyt uusiin teknologioihin. Tekoälyn etiikka -kirja ilmestyi neljä vuotta sitten, ja tässä kuussa ilmestyi teknologiatrilogian toinen osa Tulevaisuuden paranneltu ihminen. Siinä Ollila esittelee niin sanotun transhumanismin ajatuksia.

– Transhumanismilla tarkoitetaan ihmisen kykyjen ja terveyden parantelua uusien teknologioiden avulla. Esimerkiksi geeniteknologian, nanoteknologian tai informaatioteknologian avulla.

Kirjassa esitellään uusien teknologioiden mahdollisesti luomia tulevaisuuskuvia ja esitellään sekä transhumanismin puolestapuhujien ajatuksia että siihen kriittisesti suhtautuvien pelkoja. Kumpaan ryhmään Ollila itse kuuluu?

– Ei ole kovin helppo sijoittaa itseään, koska teknologioille on tyypillistä niiden kaksikäyttöisyys. Esimerkiksi jos johonkin tautiin kehitetään parantava hoito, sitä samaa keinoa voidaan käyttää ihmisten kykyjen ja terveyden paranteluun yli normaalin määrän. Mikä on se kohta, kun menee överiksi?

Ollila kertoo kirjoittaneensa kirjan keskustelun avaukseksi siitä, millaisiksi ihmisiksi me haluamme tulla. Kuinka paljon esimerkiksi teknologiaa haluamme sijoittaa itseemme sisälle? Ja kuinka paljon haluamme olla riippuvaisia ulkoisista lähteistä, vaikka oman tietämisemme osalta?

– Esimerkiksi jo nyt voi kysyä tekoälyltä kaikenlaisia kysymyksiä netissä, mutta mitä se tekee meidän ajattelulle, Ollila pohtii.

Transhumanismin ajatukset ihmisen ikuisesta elämästä maan päällä tai uusilla kotiplaneetoilla tuntuvat kovin kaukaisilta, mutta uudet teknologiat kehittyvät sellaista vauhtia, että eettisiä kysymyksiä kannattaa Ollilan mielestä hyvinkin pohtia jo nyt.

– Elon Musk aikoo puolen vuoden päästä aloittaa ihmiskokeet Neuralinkillä. Ihmisen päähän sijoitetaan siru, jonka kautta hän on yhteydessä tietokoneeseen. Puolen vuoden päästä – onko se kovin kaukana?

No entäpä se tavoiteltu pitkä – ehkä ikuinen – elämä? Olisiko filosofi itse valmis elämään ikuisesti, jos sellainen mahdollisuus tarjoutuisi?

– Terveenä ja reippaana voisin muutaman tuhat vuotta katsella. Ehkä ei loputtomasti, Ollila sanoo hymyillen.

Katso koko haastattelu tästä:

Source Link yle.fi