Banner Before Header

Ihmiset kävivät taas tarpeillaan Olympiastadionin aidalla – tästä syystä asiaan ei puututtu

Helsingin olympiastadionin wc-tilanne nousi puheenaiheeksi jälleen tiistaina, kun kaikki halukkaat katsojat eivät päässeet sujuvasti tarpeilleen Suomi–Ranska-ottelun tauolla.

Jalkapallon miesten MM-karsintapelissä oli täysi tupa: 31 890 katsojaa.

Osa yleisöstä tuskastui vessajonoihin, ja muutamat katsojat kävivät lorottamassa stadionalueen aitojen vieressä.

Olympiastadionilla on vessapisteitä siten, että arviolta noin 600 ihmistä pääsee tarpeilleen yhtä aikaa.

Kun otetaan sosiaali-, pelaaja- ja muut vastaavat tilat pois laskusta, yleisölle jää noin 440 wc-pistettä. Paikalle oli järjestetty tiistaiksi myös 60 siirrettävää käymälää eli bajamajaa.

Kokonaismäärä tarkoittaa 31 890 katsojalla yhtä wc-pistettä noin 63 katsojaa kohti.

Wc-pisteiden määrä on kuitenkin huomattavasti suurempi kuin se oli ennen stadionin mittavaa remonttia.

– Kun stadionin kapasiteetti oli 40 000 katsojaa, käytettävissä oli vain kolmasosa siitä vessamäärästä kuin nykyään, stadionin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakivi sanoo.

Nykyinenkään määrä ei selvästi ollut syksyn jalkapallo-otteluissa riittävä, mutta soraäänten määrä väheni lokakuusta.

Rautakivi kertoo stadionin saaneen Ranska-ottelun jälkeen vessajonoja koskenutta palautetta vain kymmenesosan siitä, kuinka paljon palautetta tuli aiemmin pelatusta Ukraina-ottelusta, jossa yleisöä oli hieman alle 30 000.

Stadionilla oli panostettu tiistaina mm. opasteisiin, mikä auttoi jonkin verran.

Lue lisää: Video: Jättimäinen wc-maailma ja bajamajojen rivistö apuna – näin jonotuskatastrofi yritetään välttää Suomen kohtalonpelissä

– Kun kävin Ukraina-ottelun aikana ”wc-maailmassamme”, siellä oli yksi katsoja. Ranska-ottelussa oli jono, Rautakivi sanoo.

Osa Olympiastadionin wc-tilojen vähyyttä kommentoivista piti siirrettäviä käymälöitä eli bajamajoja alkeellisina.

Bajamajat ovat yleinen helpotusmalli esimerkiksi festivaaleilla tai muissa suurtapahtumissa. Festivaaliväen vaatimukset wc-tiloista toki poikennevat esimerkiksi stadionvieraiden odotuksista.

Stadionille voidaan järjestää bajamajoja arvioilta noin 100. On otettava huomioon myös mahdolliset väliaikaiset kioskit, joiden viereen käymälää ei luonnollisesti voi asettaa.

Vanha on vanhaa ja uusi uutta, vaikka vanhaa miten remontoi. Olympiastadion on rakennuslailla suojeltu rakennus, jota ei voinut myllätä miten tahansa jättikorjauksessakaan.

Esimerkiksi Tampereelle valmistuva Kannen areena on pystynyt ottamaan wc-tilojen riittävyyden huomioon alusta alkaen.

– Meille voi ottaa lätkämatseihin noin 13 000 katsojaa. Täällä on 331 wc-pönttöä, siihen pisuaarit päälle. Wc-tiloja on riittävästi, Kannen areenan kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Jani Helenius kertoo.

Kannen areena -hankkeen pääsuunnittelija, arkkitehti Marika Rökman kertoo, ettei rakennusluvassa ole määritelty erikseen tarkkaa wc-määrää.

– Olemme hakeneet tietoja eri kohteista. Näppituntuma on, että olisi yksi wc-piste 40 katsojaa kohden. Wc-määrän täytyy olla suhteutettuna käyttötarpeisiin. Tietysti se menee usein niin, että oli käymälöiden määrä mikä tahansa, ainahan väliajalla tulee ruuhkia, Rökman sanoo.

Kannen areena on valmistumassa Tampereelle.

Olympiastadionilla järjestetään ensi vuonna Euroopan jalkapalloliiton Uefan Supercupin ottelu, jossa pelaavat vastakkain kuluvalla kaudella Mestarien liigan ja Euroopan liigan voittavat joukkueet.

Otteluun saapuu valtavasti katsojia myös ulkomailta.

Stadionilta löytyy wc-tiloja kansainvälisten sääntöjen mukaan riittävästi.

– Olemme Uefan jalkapallostadionien mitoituksissa yli pakollisten määrien, kiinteistöpäällikkö Rautakivi kertoo.

Palloliiton tapahtumapäällikkö Kalle Marttinen sanoo, ettei liitto tavoittele ”minimiä”.

– Uefa määrittää tietyn minimimäärän. Sääntöjen mukainen minimimäärä on yksi asia ja hyvä palvelukapasiteetti toinen. Pyrimme tietysti palvelemaan yleisöä parhaalla mahdollisella tavalla.

Sosiaalisessa mediassa levisi kuvia ihmisistä, jotka menivät ottelun tauolla aidalle. Tarpeiden toimittaminen siellä on kiellettyä, mutta järjestyksenvalvojat puuttuivat asiaan melko löyhästi.

– Asiaan pitäisi pystyä puuttumaan ennaltaehkäisevästi eikä vasta sitten, kun toinen on jo etukenossa, Marttinen sanoo.

Bajamajoista huolimatta osa yleisöstä tuskastui vessajonoihin, ja muutamat katsojat kävivät lorottamassa stadionalueen aitojen vieressä.

Stadionille odotetaan jalkapallossa seuraavaksi suuria yleisömääriä ensi kesänä. Huuhkajat pelaa Kansojen liigan toiseksi kovimman tason lohkovaiheessa. Ottelut ovat ohjelmassa kesä-syyskuussa.

Uefan Supercupin ottelu pelataan 10. elokuuta 2022.

Olympiastadion ja Palloliitto pitävät ensi viikolla seuraavan palaverinsa, jossa käydään läpi muun muassa wc-tilannetta katsojien palvelemisen parantamiseksi.

Kalle Marttinen kertoo, ettei Palloliittoon ole juuri tullut palautetta Ranska-ottelun jälkeen. Suuntaus Ukraina-ottelusta oli siis samankaltainen stadionväen saaman palautemäärän kanssa.

Liitolla ei ole pakottavaa sopimusta pelata kotiottelunsa Olympiastadionilla. Käytännössä muita vaihtoehtoja kotikentäksi ei kuitenkaan ole joukkueen nykyinen suosio huomioiden. Esimerkiksi Ranska-otteluun olisi myyty katsomotilan riittäessä jopa 50 000 pääsylippua.

Suomi hävisi tiistaina Ranskalle maalein 0–2, eikä selviytynyt MM-jatkokarsintaan.

Katsojille kerrottiin käymälöiden sijainneista Ranska-ottelussa mm. digitaalisin opastein.

Source Link is.fi