Banner Before Header

Iida Tanin kolumni: Kun pelkkä olemassa­olosi on miesten häirintää – tämäkö on naisen asema 2020-luvulla?

Suomesta kuulee usein puhuttavan tasa-arvon mallimaana. Paikkana, jossa ihmisillä on yhtäläiset oikeudet sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai ihonväristä riippumatta.

Viimeiset viikot ovat jälleen osoittaneet, ettei näin ole. Mitä tulee sukupuolten väliseen tasa-arvoon, oli kesäkuu oli synkkää aikaa naisille ympäri maailman. Tapetille nousivat niin seksuaalinen häirintä kuin naisen oikeus omaan kehoonsa ja taas kerran miehet pääsivät kertomaan, miten meidän tulisi elää ja käyttäytyä.

Helsingin Sanomat julkaisi taannoin artikkelin, jossa useat naiset syyttivät kansanedustaja Wille Rydmania ahdistavasta käytöksestä. Rydman löysi nopeasti puolustajansa, kun moni leimasi artikkelissa esiintyneet naiset siltä istumalta valehtelijoiksi. Tämä ei yllättänyt, sillä narratiivi valehtelevista naisista tuntuu toistuvan lähes aina, kun puhutaan seksuaalisesta ahdistelusta.

Yksi Rydmanin puolustajista oli valta kuuluu kansalle -puolueen varapuheenjohtaja Jarno Vähäkainu, joka julkaisi hetkeä myöhemmin Twitterissä salaa ottamansa valokuvan vihreiden kansanedustaja Iiris Suomelasta. Vähäkainun julkaisemassa kuvassa Suomela istui eduskunnan kahvilassa mekkoon pukeutuneena. ”Kyllä, aikamoista seksuaalista häirintää koin viimeksi, kun kävin eduskunnan kahvilassa” kirjoitti Vähäkainu kuvan yhteyteen.

Vähäkainu sai pian porttikiellon eduskuntaan ja Suomelan tapaus siinä mielessä ”onnellisen” lopun. Ei kuitenkaan ehtinyt vierähtää muutamaa päivää kauempaa, kun Keski-Suomen maakuntalehden Keskisuomalaisen vastaava päätoimittaja Pekka Mervola riensi mielipidekirjoituksessaan rinnastamaan naisten sosiaalisessa mediassa julkaisemat bikinikuvat seksuaaliseen häirintään.

Eikä unohdeta sitä, että tässä välissä ruotsalainen urheiluseura ehti myös kieltämään tytöiltä bikinien käytön harjoituksissa, sillä pojat eivät pysty keskittymään.

Toisin sanoen Vähäkainun, Mervolan ja ruotsalaisen urheiluseuran johtoportaan mielestä naiset syyllistyvät seksuaaliseen häirintään vain yksinkertaisesti olemalla olemassa. Tämä olisi huvittavaa, ellei se olisi niin surullista.

Edellä mainitut esimerkit eivät suinkaan ole ainoita asioita, joilla naisten oikeuksia kesäkuussa horjutettiin. Kuukauden viimeisenä perjantaina Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi liittovaltion tason aborttioikeuden. Tämän seurauksena oletettavasti noin puolet Yhdysvaltain osavaltioista tulevat kieltämään abortin lainsäädännössään – toisin sanoen riistämään miljoonilta naisilta paitsi oikeuden omaan kehoonsa, todennäköisesti myös heidän henkensä.

Vaikka Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös ei koskettanut suomalaisia, nosti se uudestaan esiin keskustelun Suomen aborttilaista, jonka mukaan abortin tekemiseen edes Suomessa ei riitä naisen oma tahto. Kun vain ja ainoastaan naisen kehoa ja itsemääräämisoikeutta koskettavasta asiasta puhuttiin Ylen televisiolähetyksessä, oli siitä keskustelemassa joukko miehiä, muttei yhtäkään naista.

Elämme jo 2020-lukua. Silti emme edelleenkään elä maailmassa, jossa naiset ja miehet olisivat yhteiskunnan silmissä samalla viivalla. Viimeaikaiset tapahtumat ovat sen todistaneet.

Mikäli olet eri mieltä, suosittelen lukemaan yllä olevan kirjoituksen uudestaan.

Source Link is.fi