Banner Before Header

Iivo Niskanen hiihti omien sanojensa mukaan elämänsä viestiosuuden – Ristomatti Hakolan reaktio aivan päinvastainen: ”Elämäni karmein kokemus”

Suomen mieshiihtäjät jäivät ilman mitalia olympialaisten viestissä. Suomi joutui kolmella viimeisellä osuudella takaa-ajoon ja taisteluun Zhangjiakoussa, kun Ristomatti Hakolan voimat loppuivat avausosuudella. Se ei kuitenkaan riittänyt, Suomen miesten sijoitus oli lopulta kuudes.

Suomen joukkueessa hiihtivät Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki.

Venäjän olympiakomitean joukkue hiihti ylivoimaiseen voittoon, vieden kilpailun yli minuutin erolla. Hopeamitalista käytiin kova kamppailu Ranskan ja Norjan välillä. Hopean veivät lopulta norjalaiset, kun Johannes Hösflot Kläbo peittosi Maurice Manificatin loppukirikamppailussa.

Suomi joutui heti avausosuudella hyvin vaikeaan paikkaan. Ensimmäisenä suomalaisista hiihtänyt Hakola oli jo 15 kilometrin perinteisen hiihdon henkilökohtaisessa kilpailussa jäänyt pahasti, sijoittuen 28:nneksi.

Viestihiihdossa avausosuus meni Hakolan selviytymistaisteluksi. Suomalainen tuli lopulta vaihtoon kilpailun 11. sijalla, minuutti ja 47,5 sekuntia kärkeä jäljessä. Haastattelussa nähtiin jälleen murtunut Hakola, jonka kisat ovat olleet erittäin vaikeat.

– Elämäni karmein kokemus. Viestikilpailu ja kaverit odottavat… Ja itse vetää päin persettä, Hakola totesi murheen murtamana.

Katso Hakolan haastattelu kokonaisuudessaan jutun pääkuvaa painamalla.

– Onhan se karu reissu. Tässä on 15 vuotta treenattu, ja odotin sitä, että tämä aukeaisi hieman. Mutta, ei se auennut. Tietysti tänään ei saanut edes suksestakaan apua, sekään ei ryhmän paras ollut, hän jatkoi.

Hakola avasi haastattelussa, että hän oli jo avauskierroksella stadionille tullessaan erittäin tiukilla.

– Aikamoista. Kai sitten, kun kokee tällaista paskaakin, niin voi välillä tuntua hyvältäkin joskus, Hakola totesi loppuun hiljaa.

Hakola ei jäänyt kuitenkaan Suomen ainoaksi katkenneeksi hiihtäjäksi. Kolmannelle osuudelle lähtenyt Perttu Hyvärinen pääsi hiihtämään hyvistä asetelmista, mutta Suomen mahdollisuus suli hänen jäädessä kärkiryhmästä jo ensimmäisellä lenkillä. Hyvärinen jäi lopulta kärjestä kaksi minuuttia ja 55 sekuntia.

Niskaselta liki uskomaton osuus

Hakolan ja Hyvärisen peilikuvana kilpailussa nähtiin suomalaisilta toisen osuuden hiihtäneen Iivo Niskasen veto. Niskanen hiihti erinomaisen osuuden, kirien Hakolalta jääneen takamatkan. Kisan toiseen vaihtoon tullessaan Niskanen oli kuronut eron mitalisijoihin kymmeneen sekuntiin.

Niskanen kertoi haastattelussa, että lumisadekeli oli ladulla erittäin hidas.

– Siinä sai työskennellä koko ajan, oli työmiehen keli. Taivaalta satoi kohtuullisen kuivaa lunta. Välillä latuja oli ajettu osasta paikkaan jopa osuuden aikana, siksi oli pari sitkeääkin kohtaa, hän analysoi.

Katso Niskasen koko haastattelu alla olevalta videolta.

– Ladulle ei kyllä jäänyt mitään, yritin antaa kaikkeni. Aikalailla alusta lähdin aika kovaa. Tämä oli aika varmasti yksi elämäni parhaista viestiosuuksista. Kyllä mitali mielessä lähdettiin, nousimme samalla myös hieman kamppailuunkin siitä.

Olympiakultaa aiemmin ylivoimaisesti miesten perinteisen matkalla vienyt suomalainen oli odotetusti neutraali joukkuetoveriensa suorituksien suhteen.

– Viesti on viestiä, kaikkea voi aina sattua, Niskanen totesi, kun häneltä kysyttiin Perttu Hyvärisen jäämisestä omalla osuudellaan.

Spekulointi pariviestin kaksikoista alkoi todenteolla viimeistään kaikkien neljän suomalaisen osuuksien jälkeen.

– On vähän liian aikaista sanoa itse mitään. Parini ei ole minun päätettävissäni, hiihdän siinä, mihin valitaan, Niskanen totesi kysymykseen toiveistaan viestiparikseen.

Juttu päivittyy.

Lue myös:

Source Link yle.fi