Banner Before Header

Iivo Niskanen paljastaa, millaista keskustelua kulisseissa käytiin parisprintin toisesta hiihtäjästä – ”Asetelma olisi itselleni epäreilu”

ZHANGJIAKOU. Suomi saa keskiviikon perinteisen hiihtotavan parisprinttiin kaksi kivikovaa joukkuetta. Iivo Niskanen on osoittanut näissä kisoissa olevansa perinteisellä hiihtotavalla parhaassa mahdollisessa iskussa ja nyt hän saa ankkuriosuudelle mukaan viime kevään MM-kisoissa hopeaa varmistaneen Joni Mäen.

Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski pääsevät vihdoin toteuttamaan haaveensa ja hiihtämään perinteisen parisprinttiä yhdessä. Seefeldin MM-kisoissa tämä haave kaatui Niskasen sairastumiseen.

Molemmat suomalaisparit uhkuivat itseluottamusta ennakkohaastatteluissa. Iivo Niskanen vakuutti, ettei edes kisapaikan kova pakkanen hyydytä häntä.

– Pakkasiin on totuttu. Rukalla säästettiin pakkasen takia keuhkoja näitä kisoja varten. Täällä ei siitä tarvitse huolehtia. Kauden pääkisat ovat käsillä, en muuten koe, että pakkanen olisi lihaksille paha, Niskanen sanoi hiihtäjien etäinfossa.

Joni Mäki totesi Yle Urheilulle, ettei keli ole nopeimmasta päästä, joten kestävyysominaisuudet korostuvat. Ankkuriosuudella sen sijaan tarvitaan nopeuttakin, jotta hiihtäjä pystyy ratkomaan sijoja joukkueensa eduksi. Sprintissä neljänneksi sijoittuneen Mäen mukaan on iso mahdollisuus lähteä hiihtämään maailman kovakuntoisimman hiihtäjän eli Iivo Niskasen kanssa.

– Ei tarvitse hermoilla, mitä kaveri tekee. Hoitaa vain oman tontin, niin veikkaan, että aika hyvä tulos sieltä tulee, Mäki totesi tyynesti.

Hän uskoo, että miesten kisa kulminoituu juuri ykkösosuudelle, jossa pidetään todennäköisesti kovaa vauhtia.

– Millä tavalla se sitten rikkoo porukkaa? Itse toivon, ettei tarvitsisi omalla osuudella yksin vetää, että joku pysyisi Iivon kyydissä.

Kasetti pyöri olympiakullan jälkeen

Iivo Niskasen paikka parisprinttijoukkueessa oli jo hyvissä ajoin varma, mutta Joni Mäen valinta ei. Niskasen mukaan tilanteesta käytiin avoin peruskeskustelu joukkueen ja valmentajien kesken .

– Minulta kysyttiin, onko minulla ehdotelmaa, mutta en halua ottaa kantaa siihen, kuka se pari on. Se on valmentajien tehtävä päätös, Niskaen sanoi Yle Urheilulle.

– Kun vielä joutuu valitsemaan hyvien kavereiden väliltä, niin asetelma olisi itselleni todella epäreilu. Urheilijat hoitaa oman leiviskänsä ja keskitymme olemaan huippukunnossa sinä päivänä, kun kisamatkalle valitaan.

Iivo Niskasen kisat ovat olleet varsin menestyksekkäät, sillä 15 kilometrin olympiakullan lisäksi hänellä on taskussaan myös yhdistelmäkisan pronssi. Vaikka viesti päättyi pettymykseen ja kuudenteen sijaan, oli Niskanen siinä huippuiskussa. Hän kellotti Suomen joukkueen kovimman osuusajan, vaikka hiihti perinteisellä. Niskanen vakuutti, että on palautunut jo sunnuntain kovasta rypistyksestä.

– Jonkin verran kasetti pyöri siinä illalla, että pääsin taas tähän maailmaan. Mutta onneksi tässä on ollut pari välipäivää. Se varmasti riittää palautumiseen.

Niskanen olisi mieluummin hiihtänyt alkuperäistä, 1,8 kilometrin rataa, mutta miesten rata lyhennettiin jo kauden alussa 1,5 kilometriin. Tämä on Niskasen mielestä miehille suhteellisen helppo latu, joten kisassa nähdään todennäköisesti paljon tasatyöntöä. Kahdeksan vuotta sitten Sotshissa parisprintin olympiakultaa voittanut Niskanen on valmis vauhdinpitoon omalla osuudellaan.

– Yleensä olen ollut aika vahva tässä lajissa. Se kysyy jonkin verran kestävyyttä, aika paljon hapon sietoa ja hapon puskurointia lihaksesta, että saa laktaatit laskemaan hyvin seuraavaan erään. Olen siinä vahva, Niskanen sanoi.

Niskasen mukaan Sotshin rata vaati kestävyyttä niin, että siinä jopa hetkellisesti käytiin kovillakin hapenotoilla. Nyt hän uskoo, että Zhangjiakoun radalla tarvitaan vauhtireserviä.

– Eiköhän sitä ihan riittävän nopeassa kunnossa olla. Täällä se kulminoituu siihen, ettei tarvitse olla absoluuttisesti nopein hiihtäjä. Vauhtireservi pitää olla sellainen, että isoa kovaa pitää pystyä hiihtämään.

Sprintin latuprofiili

Mitä hitaampi keli, sen parempi

Jos Iivo Niskanen on ollut Pekingin olympialaisissa kovassa kunnossa, on sitä ollut hänen isosiskonsa Kerttukin. Kerttu Niskanen pääsee mitalijahtiin suorastaan elämänsä kunnossa.

– Näiden kisojen eteen on treenattu paljon ja kaikki on yritetty tehdä niin hyvin kuin mahdollista. On mukava, että kunto on hyvä, niin lähdetään nautiskelemaan, hän vakuutti.

Myös Krista Pärmäkoski haluaa keskiviikkona nauttia kisasta, vaikka parisprintti tunnetusti on varsin raaka matka.

– Kerttu on elämänsä kunnossa, niin kiva lähteä hiihtämään yhdessä, kun vielä perinteisellä päästään kisaamaan. Lähdetään tekemään päivän parasta tulosta, nautitaan ja katsotaan sitten, mihin se riittää, Pärmäkoski sanaili.

Pärmäkoski on hiihtänyt useita parisprinttejä, ja hän pitää matkasta jo senkin takia, että se tarjoaa aina uuden mahdollisuuden, koska osuuksia on sen verran monta.

– Parisprintti on myös kropalleni hyvä, kun maksimihapot eivät nouse niin korkealle kuin sprinttereillä, palautuminen on ollut hyvää.

Sekä Niskanen että Pärmäkoski uskovat, että sprinttirata sopii heille oikein hyvin. Niskanen hiihtämään nousuissa vahvuuksillaan eli vuorohiihdolla ja hän toivoo, että hänen osuuksillaan pidetään vauhtia.

– Ennen kisoja on puhuttu, että tuo rata koettelisi kestävyyttä, kun ollaan korkealla eikä se ole naisille lyhyemmästä päästä. Toivotaan, että se ei suosisi pelkästään sprinttereitä ja nopeita ominaisuuksia, vaan että hitaammat dieselitkin pärjäisivät, Niskanen sanoi.

Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen ovat odottaneet kauan, että pääsevät hiihtämään parisprinttiä yhdessä arvokisoissa, ja vieläpä perinteisellä hiihtotavalla. Kuva: Lehtikuva

Myös kelin tuoma nihkeys on suomalaishiihtäjille vain hyvä asia.

– Seefeldissä keli teki tepposet, ja rata oli kovin nopea. En usko, että täällä sellaista tapahtuu yhdessä yössä, että tuosta radasta kovin nopeaa saadaan. Se ei ole kolmeen viikkoon ollut nopea, emmekä toivokaan sitä. Hidas keli sopii meille, Pärmäkoski sanoi.

– Mitä hitaampi, sen parempi. Silloin saataisiin kovia sprinttereitä pudotettua.

Mitaliehdokas, mutta ei ennakkosuosikki

Molemmat Suomen joukkueet ovat vahvoja mitaliehdokkaita, mutta kumpikaan ei halua ottaa ennakkosuosikin viittaa harteilleen.

Miesten puolella Mäki uskoo norjalaisten ja venäläisten käyvän tiukimman taiston kultamitaleista ja Suomen kolkuttelevan mitalin kylkeen muun muassa Italian kanssa. Muitakin ehdokkaita löytyy, esimerkiksi Ruotsi tai Ranska.

– Huomenna näkee, miten perinteinen kulkee, mutta luottoa löytyy. Kun kaksi ensimmäistä vetoa pysyy suht hyvin hanskassa, niin kyllä sieltä kiriä löytyy viimeiselle, Mäki vakuutti.

Pärmäkosken mukaan Suomen naisilla on parisprintissä vain voitettavaa. Hänen mielestään Norja – vaikka lähtee kisaan ilman Therese Johaugia – Ruotsi, Venäjän olympiakomitean joukkue, Yhdysvaltojen ja Saksan ovat suurimmat mitalisuosikit.

– Mitalikin on kova saavutus, Pärmäkoski muistutti.

Naisten välierät alkavat kello 9.15 ja miesten välierät 10.15. Naisten finaali hiihdetään kello 11.15 alkaen. Miesten finaali on vuorossa kello 11.45. Suorat lähetykset TV2:ssa, Areenassa, Ylen verkkosivuilla ja Yle-sovelluksessa.

Lue myös:

Source Link yle.fi