Banner Before Header

Ikonisen Reissumiehen kampanja kuohutti somessa – nyt kohuun ottaa kantaa leipäpussissa esiintyvä PastoriPike

Kuukauden ajan leipäpusseissa komeilevat monimuotoisuus- ja inklusiivisuuskonsultti Dakota Robinin, rap-artisti PastoriPiken sekä ex-kiekkoilija Marko Jantusen kasvot.

Yhtiö kertoi, että se haluaa ”monimuotoistaa” Reissumiestä, jotta yhä useampi mies kokisi olevansa hyväksytty sellaisena kuin on.

Leipäpussiin kasvonsa antanut PastoriPike kertoo Instagramissa hämmästyneensä kampanjan aiheuttaman keskustelun sävyä.

Räppäri toteaa, että Suomessa on tehtävä edelleen hartiavoimin töitä rasismin kitkemiseksi.

– Mä jotenkin osasin odottaakin sitä, et tumma mies reissumiehenä herättää haloon, mut että se ärsytti ihmisiä näin paljon, se tuli mulle kyl yllätyksenä. Ihmiset yrittää kaivaa mun menneisyyttä ja linkittää, miten mä oon ollu rikollinen jne.. mut se ei tehoo muhun. Mä oon jo tuonut ite ne asiat esille, koska nimenomaan vaan tuomalla ne esille, mä voin jeesaa muita, PastoriPike kirjoittaa.

PastoriPike, oikealta nimeltään Pierlin Mpaka Makumbu on kotoisin Kongosta, mutta on asunut Suomessa lähes koko ikänsä.

Perhe muutti sodan alta Suomeen Piken ollessa 2-vuotias.

Piken nuoruus ei ollut kovinkaan ruusuinen. Mellunmäessä kasvanut nuori ajautui toistuvasti tappeluihin koulussa ja vapaalla sekä asioi usein poliisin kanssa.

Räppäri on itse kertonut olleensa nuorena villi ja kuriton. 16-vuotiaana Pike vietti aikansa hengaamalla kadulla ja tekemällä rikoksia, kunnes koki herätyksen uskoon vuonna 2009.

Yksi juttutuokio poliisin kanssa herätteli Pikeä, kun hän oli täysi-ikäisyyden kynnyksellä.

– Poliisi sanoi mulle, että hei Pike, skarppaa vähän. Sulla on vielä elämä edessä, hän muisteli keskustelua IS:lle vuonna 2019.

Artisti kertoo, että hän haluaa nykyisin auttaa ja tukea niitä, jotka eivät kuulu syystä tai toisesta joukkoon.

– Tää on yks syy, miksi mä haluun olla esillä, miksi mä haluun tehdä musiikkia ja miksi mä haluun myös olla futisvalmentaja junnuille.

Lue lisää: Ikonisen Reissumiehen mainoskasvoksi huumehelvetin jälkeen – miten Marko Jantusen kuva päätyi leipäpussin kylkeen?

Nettikeskustelujen rasistinen vihapuhe on siirtynyt pois verkosta jo aikaa siten, ja sitä kuulee nykyisin turuilla ja toreilla.

– Nämä keskustelut, joita tän kampanjan kommenteissa käydään, ei oo pelkkiä nettikeskusteluja vaan ne on ihan oikeata elämää tuol mis me liikutaan ja eletään, vaikka sitä ei aina ihan noin suoraan sanotakaan.

– Mä tiiän, et esimerkiksi futiskentälläkin kohdellaan ihmisiä eriarvoisesti ihonvärin ja taustojen takia ja mä tiedän, et usein tummana ihmisenä sä joudut olla tuplasti niin hyvä kuin valkoinen, että sä pääset samaan pisteeseen, PastoriPike kertoo.

– Ja näiden asioiden puolesta mä aion taistella, mun omalla tavallani, että maailma ois parempi paikka mun lapsille ja lastenlapsille.